facebook
twitter

Наблюдател

Права е другарката Нинова, Станишев отваря бездна

Социалистите от варненския район “Одесос” са готови да се изправят срещу лидера на ПЕС, ако се наложи
14 843
Варненските социалисти може и да мислят различно по доста теми, но знаят кой е врагът - ГЕРБ. Снимки: авторът

10 часа, събота, 9 март. В зала “Пленарна” на община Варна са се събрали стотина души на средна и по-голяма възраст. Това е конференцията на район “Одесос” при БСП – Варна. Тя трябва да очертае важността на европейските избори, да набележи план за победа и да прати в София номинации на евродепутати. Преди това най-много гласове в другите райони е събрал общинският лидер Борислав Гуцанов, следван от Елена Йончева, Сергей Станишев, Деница Златева и др.

Гост на форума е Крум Зарков. До него на своеобразния президиум сядат Гуцанов, варненецът депутат Красимир Янков, съгражданката и бивш просветен министър Анелия Клисарова, районният председател Христо Боев и още един човек, водещ на конференцията. Всички гледат конструктивно, в разрез с богатия бекграунд. БСП – Варна е една от най-шумно скараните партийни структури. И така над 10 години.

 

Фронтът е тотален –

 

Гуцанов и Янков не мелят, отделно Янков е в тежък конфликт с Корнелия Нинова (след като я подкрепи при избора за лидер), но и Гуцанов не се чувства удобно при нея (отпадна от парламентарната листа преди 2 години). Със ситуирането на Кирил Добрев високо в йерархията се появи нов фактор в БСП-Варна - Иван Иванов. Това е депутат с поминък ресторантьор, бивш граничен полицай, който до 2017 г. бе общински съветник чрез листата на “Атака – Възраждане”. Кандидатира се за парламента през гражданската квота на БСП (22-ро място) и спечели мощен преференциален вот. Напоследък партийната кореспонденция от сигнали, насочена основно срещу Гуцанов, се обогати с Иванов. През 2017 г.  активисти алармираха Нинова за миналото му: “Задържан в момент на получаване на подкуп с белязани пари, след което прекарва месеци в следствения арест” (по случая Иванов е съдебно оправдан; шумното дело "Медузи" срещу Гуцанов пък бе прекратено). БСП - Варна има и няколко второстепенни лица, сред които бивш зам.-шеф на ВиК (Пламен Стоянов), чиито държавни ангажименти не попречиха заедно с колега да вдигнат хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена”. Строежът бе извършен преди години, а днес

 

колегата е от ГЕРБ –

 

Христо Иванов, зам.-кмет в администрацията на Иван Портних.

Всички тези връзки и преплетки нямат пряко отношение към конференцията в “Одесос”. Но е нужно да се знаят, за да е ясно какъв “богат” живот води БСП - Варна. И са във връзка със срамен за партията факт - разполага с едва петима съветници в 51-членния общински съвет на града.

Пръв думата взема районният председател Боев. Прави обзор на развитието на Европейския съюз от Жан Моне насам. Прелива към българските проблеми и очертава “безкомпромисните” пунктове за БСП – срещу бежанския поток, Истанбулската конвенция, плана “Макрон” и разслоението при доходите. После говори Зарков. Казва, че партията трябва да бие ГЕРБ на евроизборите, за да я свали от власт у нас. Даже е оптимист: “Нещата вървят в едно русло в полза на БСП”. По-късно същото повтарят и другите лица от президиума, но преди тях думата взема редови делегат – Сия Папазова, театрал. Тя казва:

 

“Има една тема, която не знам защо се избягва

 

от социалистите – темата ПЕС. Тя скоро ще изскочи като доста вълнуваща и тревожеща всички нас. ПЕС много неочаквано и загадъчно застава на позиции срещу европейския хуманизъм”. Припомня как социалисти са били съпричастни към италианския фашизъм и германския нацизъм, след което е по-директна: “Напълно подкрепям резервираното и сдържано отношение на Корнелия Нинова към ПЕС. Тя усеща нещо. Обаче възникват много проблеми. Водач на ПЕС е Сергей Станишев, вероятно ще бъде в листата и ще отвори бездна от противоречия. Нямам нищо против този човек, избрал е своя път. Въпросът е дали нашият път на социалисти съвпада с неговия – много скоро ще се изправим пред това, да не се окаже неразрешимо противоречие”. Залата аплодира.

На ухо други делегати също роптаят срещу ПЕС, по-специално – Истанбулската конвенция. От микрофона подкрепят “другарката Нинова”. Думата взема Албена Шавел, непокорен активист, който е в постоянен конфликт с фактори в БСП – Варна. Тя казва, че социалистите нелепо са принудени да избират между БСП и ПЕС, от нищото се е появил този проблем. Пита не би ли следвало първа грижа на партията да са бедността и експлоатацията, а не конвенцията, която на всичко отгоре пази трудови и социални права на жените. Залата обаче роптае. “Добре, значи ли всичко това, че сме срещу Станишев?!”, пита Шавел. “Ако се наложи – да”, отвръща глас, подкрепен от други.

 

“А значи ли това, че сме “за” жените да ги бият?”,

 

пита Шавел. Залата репликира: “Абе няма ли регламент за изказвания,  по колко минути се пада на човек?!...”.

На трибуната се качва дядо, едва ходи. Той съобщава, че изпитал небивала радост при изработването на “Визия за България”. Освен това се сбъднало още едно щастие – БСП да има телевизия. “Но надписите им кажете да оправят, зеленото и жълтото преливат, не се чете на екрана”, заръчва старецът. После делегати негодуват от ГЕРБ, тревожат се от вътрешното разделение, “някои наши вечни депутати” отнасят безименна критика. Зарков отвръща, че ще предаде където трябва за телевизионните надписи и политкоректно обобщава: “Проблеми в БСП има, държат ни в кондиция. Но има ли разделение по отношение на ГЕРБ, доходите, какво трябва да се направи в образованието, енергетиката?… Няма. БСП участва във формирането на позициите на ПЕС, с някои от тях не е съгласна и го изразява”.

Конференцията не забравя да извърши важните гласувания. Агитация по домове, разпространяване на плакати, проучване на обществените настроения чрез “наблюдение в социалните мрежи”, набелязване на отговорници за тия ключови дейности – това са част от одобрените стъпки по спечелване на вота. Гуцанов пък изтъква колко открита е БСП, за разлика от ГЕРБ, пускайки журналист на конференцията (истина е, екип на “Сега” бе изгонен от форум на ГЕРБ в София).

По последната точка от дневния ред – гласуване на номинации за листата, събитията протичат така: Делегат започва да чете биографиите на 30-ина души, предложени от низовите структури;  “А, много са дълги, давай накратко”, роптае залата; делегатът настоява да ги чете, залата пак роптае; имената са изредени и гласувани “ан блок” по азбучен ред;

 

“Бе ние тука кво да ги обсъждаме,  то в София Корнелия

 

ще си ги подреди както иска”, чува се от 2-3 места. Междувременно Зарков, Клисарова и още двама-трима правят самоотвод. Непокорната Шавел напира да направи отвод на номиниран, но думата не й е дадена. Така за има-няма петнадесет минути проектолистата на район “Одесос” е станала “тип-топ”. Сред тридесетината номинирани са всички – от Станишев през Йончева до Гуцанов. И бившият депутат от СДС Александър Чирков.

Малко след 12.30 ч. всичко е приключило. Делегатите бързат да обядват. Някои от тях са безработни и са стигнали до унизителната ситуация да се молят на всевъзможни места да бъдат назначени. Тичат да обядват и, разбира се, да бият ГЕРБ.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тиквата се не поклаща!

15.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3458 5
21 бележки по предложенията на Борисов за ВНС и нова Конституция
Всеки каскет си има своите пет минути слава

13.08.2020

КАЛИН ДОНКОВ

3548 19

Коментари

Лoвkия

Маани бегай...

revenant

Ако мога да перифразирам една реплика от Улицата, Писател голям си ти, Божидаров!

Четейки как разчекваш вражеската организация с жлъч, жар и остро перо, не мога да не си спомня изблика ти заел цяла статия преди години срещу полицай глобил те, защото си карал колело в нарушение. И то без да знае кого глобява! Направо му разказа играта, даже и за моментното немарливо състояние на носа му писа. Брилянтен репортаж от мястото на събитието. Полицаят сигурно не е посмял да се изправя срещу нарушители на правилата за движение поне месец. Ако е прочел статията ти, де, че хората не четат много днешните виртуози на журналистиката, не знам защо.

Сегашният ти репортаж съдържа не по-малък информационен заряд. Много силно впечатление ми направи, браво!

БатВаню

Едва ли точно Божидаров е проблемът на БСП Варна (и изобщо).

По-скоро това, че в листата им фигурират такива сладури като бившия граничен полицай “Задържан в момент на получаване на подкуп с белязани пари, след което прекарва месеци в следствения арест” или Гуцанчето, дето едно време открадна 6 милиона долара и лежа в панделата, но го отърваха...а сега е начело на БСП Варна

Biberkov

Тия комундели все им се присънва че някой ги разчеква, като вражеска организация, ама нъцки ... Само им се смеем.

като гледам снимките, и като гледам колко малко се пише, май цялата форумна прогресивна младеж е била на събитието във Варна?

 

Васик

Остават сто дни до европейските избори и благодарение на Нинова БСП е в средата на нищото. Изясни се, че наред с ГЕРБ основните врагове на БСП са Съветът на Европа, ООН, СЗО, българските роми, българските мюсюлмани и анкетата "Селфи". Вече трудно може да се каже чия партия е БСП. Не си спомням Нинова да е говорила за интересите на пролетариата, тази тема хич я няма.

protor

За пролетариата си има визия, интересите са за отбраните другари. Онези, по два-три пъти оневиняваните.

g_ringo

Социалистите от варненския район “Одесос” са готови да се изправят срещу лидера на ПЕС, ако се наложи

Aко успеят, щото като ги гледам тея на снимката трудно се изправят без чужда помощ.

bgkurshum

Ами, да. Всички са маскари. Да живее Боко тиквата!

Влез или се регистрирай за да коментираш