Quantcast
Нов план "Маршал" ще възвърне силата на Европа * | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Нов план "Маршал" ще възвърне силата на Европа *

По време на тази криза не могат да се допускат половинчати мерки
Урсула фон дер Лайен

Последните няколко седмици преобърнаха света ни. Сякаш са изминали години, откакто всеки от нас вършеше ежедневната си работа. Сега обаче някои от вас ще са усетили първите симптоми, много от вас познават някой, който е болен, а всеки един от нас е обезпокоен за близките си.

Уникалното в ситуацията, в която се намираме, е, че всички сме част от решението: всички ние като граждани, но също така предприятията, градовете, регионите, нациите и целият свят.

Да, факт е, че

 

Европа първоначално беше изненадана от неизвестен враг

 

и криза с невиждани мащаби и скорост на разпространение. Днес все още чувстваме последиците от този фалстарт.

Но сега Европа е готова да се справи с обединени усилия. Това се дължи на проявата на по-голямо състрадание в целия съюз. През последните седмици станахме свидетели как пенсионирани лекари и медицински сестри се отзовават да изпълнят лекарския си дълг, а милиони други хора стават доброволци, за да помогнат по някакъв начин. Видяхме как ресторанти доставят храна на изтощен медицински персонал, известни фирми в света на модата произвеждат облекло за пациенти, а производителите на автомобили се превръщат в производители на вентилатори.

 

Тази солидарност е заразна

 

— тя е в основата на нашия съюз. И благодарение на този импулс, истинската Европа се завърна. Тази, която обединява усилия, за да направи това, с което никой от нас не би могъл да се справи сам. В момента Европа постига резултати и работи ежедневно на пълни обороти, за да спасява всеки възможен живот, да запази препитанието на хората и да даде тласък на нашите икономики.

През последните седмици предприехме

 

мерки, които биха били немислими до неотдавна.

 

Направихме правилата ни за държавна помощ по-гъвкави от всякога, така че предприятията, малки и големи, да могат да получат подкрепата, от която имат нужда. Олекотихме бюджетните ни правила повече от всякога, за да позволим на финансирането на национално равнище и на равнището на съюза да достига бързо до тези, които се нуждаят от него. Това помогна на институциите на ЕС и държавите членки да осигурят 2,8 трилиона евро за борба с кризата — най-мащабната реакция в целия свят.

Тази седмица Европейският съюз ще направи още една крачка напред. Предложихме нова схема, наречена SURE, която ще помогне на хората да запазят работните си места и доходите си, както и на предприятията да оцелеят, докато животът отново се нормализира. По тази схема

 

ще бъдат предоставени 100 млрд. евро,

 

с които да бъдат подпомогнати правителствата, за да покрият разликата, ако вашата фирма е трябвало да намали работните ви часове, както и да се окаже помощ на самонаетите лица. Това ще помогне на тези, които трябва да платят наемите си, сметките си или храната си, а междувременно ще бъдат запазени предприятията. 

За да подпомогнем борбата за спасяване на човешки живот, решихме да вложим всеки цент от оставащите средства от тазгодишния бюджет в инструмент за спешни случаи, чрез който ще се осигури жизненоважно медицинско оборудване и увеличаването на тестването.

По време на тази криза не могат да се допускат половинчати мерки. И това ще е така и през следващите години, докато се опитваме да извадим икономиките си от кризата. За тази цел ще ни бъдат необходими огромни инвестиции по подобие на плана "Маршал" за Европа. В основата на това следва да бъде един нов мощен бюджет на ЕС. Преимуществата са очевидни: бюджетът на ЕС е доказан инструмент за солидарност и модернизация. За седемте години, за които е предвиден, той създава сигурност за инвеститорите и надеждност за всички участващи страни.

Но както светът изглежда много различен от няколко седмици насам, така и

 

бюджетът трябва да претърпи промени.

 

Това е решаващият период, когато отслабените от сегашната криза икономики ще трябва да рестартират и да задвижат наново нашия уникален вътрешен пазар.

Милиардите и трилионите, които се влагат днес, за да се предотврати по-голямо бедствие, са инвестиция в бъдещето ни и ще се отразят и на следващите поколения. Поради това средствата от следващия ни бюджет трябва да бъдат инвестирани по интелигентен и устойчив начин. Те трябва да ни помогнат да съхраним това, което ни е скъпо, и да възобновим усещането за принадлежност сред европейските нации.

От решаващо значение е тези средства да са инвестиция в нашето бъдеще, например в иновативни изследвания, цифрова инфраструктура, чиста енергия, интелигентна кръгова икономика и транспортни системи на бъдещето. С действия от естеството на плана "Маршал" ще помогнем за изграждането на една по-съвременна, устойчива и стабилна Европа. Това е съюзът, който вярвам, че може да излезе от тази криза — както е успял да излезе от всяка друга криза в нашата история.

Това огромно усилие,

 

тази нова Европа има нужда най-вече от хората, които желаят общо бъдеще,

 

в което си помагаме взаимно.

Това, което виждам в Европа днес, показва правилния път и ме изпълва с гордост. Бъдещето на Европа — това са полските лекари, които отиват в Италия. Това са чехите, които изпращат 10 000 маски в Испания и другаде. Това са самолетите, които транспортират болни хора от Северна Италия в Източна Германия, или влаковете, които превозват хора през границите, за да бъдат лекувани в свободните легла в интензивните отделения. Това са българите, които изпращат предпазни средства на австрийците, и австрийците, които изпращат маски в Италия. Първият общ европейски запас от медицинско оборудване, състоящ се от респиратори и комплекти за тестове, закупени заедно от почти всяка държава, от Румъния до Португалия, ще бъде изпратен в Испания, Италия и другаде. Силата и солидарността на този съюз беше почувствана и от хилядите европейци, които бяха блокирани във Виетнам, Южна Африка или Аржентина, и бяха транспортирани със самолет до родните си страни с общи европейски полети.

С всеки един от тези актове на солидарност Европа възвръща малко по малко силата си. Убедена съм, че не след дълго в Европа ще се изправим отново на краката си. Заедно.

 

* Статията е предоставена специално за вестник "Сега". Заглавието е на редакцията.

 

 

Още

Европарламентът прие окончателно цифровия сертификат за COVID

09.06.2021

433
България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов
Румен Радев представя България на срещата на върха в ЕС

24.05.2021

18082