facebook
twitter

Наблюдател

Местният вот в Русия пропука хватката на Путин

Кремъл се хвали с победа в цялата страна за сметка на отслабените позиции в Москва, а опозицията вече гледа към парламентарните избори през 2021 г.
1371
 ЕПА/БГНЕС
Стратегията на руския президент Владимир Путин позволи Кремъл да обяви победа на местния вот в страната независимо от по-лошите резултати в Москва.

Очакваните с голям интерес местни избори в Русия показаха леко раздвижване в закостенялата политическа система на страната. Протестите през лятото, организирани от извънпарламентарната опозиция, полицейските мерки срещу тях и хвърлянето на целия ресурс на управляващия апарат в налагането на кандидатите на властта дадоха отражение върху всички участници в изборите. В Москва "Единна Русия" удържа своето мнозинство, макар и да загуби 1/3 от местата за сметка на комунисти, стари демократи и съвсем нови лица. В страната като цяло управляващата партия триумфира, но и там избирателната активност бе ниска, което е лош знак за властта. Самият президент Владимир Путин отбелязал последния номер в списъка и така, изглежда, e гласувал за кандидата на лявата "Справедлива Русия" на изборите за московската Дума, разкри в. "Комерсант". В окръга на Путин обаче спечели комунист. В град, в който тази партия не е силно популярна и (както и другаде в Русия) често се определя като казионна, четвърт от вота за нея е изненада. Комунистите увеличават присъствието си в московската Дума от 5 на 13 места от общо 43. Това е знак, че протестните настроения растат, способността на опозицията да мобилизира - също.

Основният въпрос след местните избори е какви промени ще настъпят в руската политика оттук нататък.

 

На пръв поглед се променят малко неща

 

Създадената през 2001 г. "Единна Русия" е основният рупор на Путин. И тя, и президентът обаче днес губят рейтинг. Действително почти 60% е немислимо добър резултат например за западноевропейски държавник, но в сравнение с времето преди няколко години спадът в процентни пунктове е почти двуцифрен. След местния вот в неделя "Единна Русия" държи неформално мнозинство от 25 депутати в Московската Дума и това означава, че нито 13-те комунисти, нито седемте души от други партии - опозиционната "Яблоко" и "Справедлива Русия"(СР), ще могат да влияят на вземането на решения или на преизбрания миналата година кмет Сергей Собянин.

 

Отсега се забелязва и разнобой в опозицията

 

Лидерите на "Яблоко" и "Справедлива Русия" категорично не са съгласни, че лидерът на извънпарламентарната опозиция Алексей Навални е помогнал за добрия им резултат и вече се дистанцираха от него. Факт е обаче, че точно тактиката на "умното гласуване", предложена от Навални (призивът му да се гласува за най-популярния опонент на подкрепящите властта в даден район), им донесе повече гласове от прогнозираните. "Това е първият случай, в който истински опозиционни кандидати се избират в Градската дума от началото на 90-те години. Това е сигнал, че властите ще трябва сериозно да обмислят стратегията си за следващите избори", коментира за "Политико" политологът Виталий Шкляров, бивш съветник на "Яблоко". Повечето анализатори смятат, че тактиката на опозицията е успех, особено като се има предвид, че нито един несистемен кандидат не бе допуснат до вота.

Ниската избирателна активност, която не превиши значително 20% и е сходна с тази от вота през 2014 г., показа друг проблем -

 

политическата промяна далеч не обхваща всички

 

в обществото. "Фактически на изборите се сблъскаха два актива - мобилизираният от управляващите, от една страна, и наставляваният от опозицията начело с Навални, от друга. Но огромната част от жителите на Москва се оказаха повече или по-малко безразлични към случващото се и това е препратка към следващата изборна кампания, когато ще има повече "административни ресурси" и "умно гласуване", пише "Новая газета".

Предстои и Кремъл да проучи реалната картина в Москва и в страната въпреки бодрите съобщения за "победа" на "Единна Русия". Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков

 

не свърза резултата в Москва с протестен вот, 

 

а напротив, каза, че резултатът на "Единна Русия" като цяло бил "много успешен" из страната. Освен това резултатите в Москва не трябвало да се разглеждат отделно от тези в останалата част от страната. Например подкрепяните от "Единна Русия" действащи губернатори в 16-те субекта на федерацията, където имаше гласуване, бяха преизбрани. Партията също така ще има контрол в 12 от 13-те местни парламента, а в Хабаровския край ще властват либералдемократите на популиста Владимир Жириновски, който се провали в Москва и загуби единствения си представител в градската Дума.

Като цяло вотът не може да създаде представа за политически предпочитания, тъй като той бе значително изкривен от проекта "умно гласуване" на Навални, коментират редица руски политолози. Според Навални обаче той е сигурен знак, че има възможност да се отвоюват позиции от "Единна Русия" преди изборите за федералната Дума през 2021 г. и да се разбие тезата, че в общество с ниско доверие към политици и институции надсистемният Владимир Путин е нужен като крайна инстанция за решаване на всякакви проблеми.

Засега наистина изглежда, че хватката на Путин леко се е пропукала, но със сигурност сивите кардинали в Кремъл вече са се заели и с този проблем. И можем да очакваме пореден политически трик - поредната размяна на местата между Владимир Путин и Дмитрий Медведев или пък нов патриотичен ход, като присъединяването на Крим и войната в Донбас. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ: На теория знаем къде са руските подводници, но не ги откриваме

26.02.2020

3960 28
Борисов викна геополитиката, а коронавирусът ще му помогне

26.02.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

10168 20
ЕС и НАТО осъдиха съвместно руската кибератака срещу Грузия

25.02.2020

3238 47

Коментари

Hey Joe

Без коментар

 

Итоги выборов: предсказуемое и неожиданное

 Алексей Иванов

http://zavtra.ru/events/itogi_viborov_predskazuemo...

...

В Москве - иначе. Неожиданностью для экспертов стал проигрыш ряда ключевых фигур "собянинского списка". Таких, как проректор Высшей школы экономики Валерия Касамара, ректор РГСУ Наталья Починок и предводитель московских единороссов Андрей Метельский. Празднует успех компартия. Радуются яблочники.

***

И, наконец, округ № 45 (Басманный, Красносельский, Мещанский, Сокольники). Здесь победил уроженец Чечни Магомет Яндиев, кандидат от "эсеров", доцент МГУ и преподаватель Moscow Business School. Проректор ВШЭ Касамара признала поражение. Изданию "Проект" она заявила, что лидерство Яндиева вызвано консолидированной поддержкой "мусульманской диаспоры".

 

Влез или се регистрирай за да коментираш