facebook
twitter

Наблюдател

Какво спести КПКОНПИ от проверката по скандала с Румен Радев?

Антикорупционната комисия пусна само две писма на шефа на ВВС, а разполага със стотици страници документи и информация, въз основа на които е оневинила президента
11 047
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров реши да подкрепи атаката на главния прокурор Иван Гешев срещу президента Румен Радев, като пусна избирателно част от документите по проверката

Редно ли е един държавен орган да пуска избирателно информация, за да манипулира общественото мнение? Този въпрос все по-често се задава във връзка със скандала между прокуратурата и президента Румен Радев, който се оказа първо подслушван, после и почти разследван по съмнение за търговия с влияние. И докато всички се занимават с правомощията и доста спорното тълкуване на закона от страна на главния прокурор Иван Гешев, почти незабелязано мина намесата на друга ключова структура - антикорупционната комисия /КПКОНПИ/, ръководена от неговия предшественик Сотир Цацаров. Общото внушение бе, че шефът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и неговият предшественик и настоящ президент о.р.ген. Румен Радев са се опитали да прикрият, спестят или направо да откажат документи по извършвана от антикорупционната комисия проверка за евентуален конфликт на интереси. Проверка, която през юли миналата година същата КПКОНПИ приключва с мнение, че

 

няма данни за извършено нарушение, камо ли престъпление.

 

Миналата седмица КПКОНПИ пусна официално съобщение, съпроводено и с две писма на командира на ВВС, които трябва да подкрепят тезата на прокуратурата за злоупотреба със служебно положение. В първото писмо, което е от 8 май 2019 г., ръководството на ВВС най-общо отказва информация за дейността на Радев, защото исканите данни са свързани с дейността му като командир на ВВС за минал период от време. Това "не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси". Затова и няма правно основание да се предостави тази информация. Интересното е, че това писмо дори не е подписано от Стойков, а от друг генерал, който го е замествал в този момент. Второто писмо е от 27 май 2019 г. и вече е подписано лично от командира на ВВС Цанко Стойков. То е в отговор на "напомнително писмо за заверени копия на документи по отношение на о.р.ген.м-р Румен Радев и г-жа Десислава Генчева". С него той отказва да предостави търсената от КПКОНПИ информация, защото не е ясно дали има образувано производство по установяване на конфликт на интереси спрямо Радев. Освен това става дума за търсене на проблеми в станали преди 5 години събития, което поставя въпроса дали не е изтекъл и давностният срок за проверката. Според Стойков КПКОНПИ би трябвало да поиска документите не от ВВС, а от други органи в държавата. Ако информацията касае президента, това трябва да стане през постоянна комисия в парламента. Ако става дума за Румен Радев като командир на ВВС, писмото трябва да бъде адресирано по органа по назначението - в случая президентството.

До тук всичко е в подкрепа на тезата на прокуратурата, че шефът на ВВС отказва информация по проверката.

 

Какво обаче спестява КПКОНПИ?

 

Доста съществени факти. Например - че освен тези две писма тя е получила десетки страници информация и документи от Министерството на отбаната. Това става ясно от докладната записка на началника на отбраната Андрей Боцев до министъра на отбраната. В нея се описва как в периода април-май 2019 г. протича междуведомствена кореспонденция между МО, структури от неговия състав и от българската армия от една страна и КПКОНПИ от друга.

На 22 април 2019 г. антикорупционната комисия е изпратила 6 отделни писма към МО с искания за информация във връзка с проверката. По преписката започват едновременно да работят не само ВВС, но още няколко дирекции в МО - правната, управление на човешките ресурси, административно и информационно обслужване, както и изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". Само последната предоставя 152 страници. Т.е. писмата на ВВС са просто част от доста обширна кореспонденция.

На 17 май.2019 г. КПКОНПИ изпраща напомнително писмо, в което твърди, че получената информация от ВВС и МО не е в пълен обем и изисква още данни по конкретния казус. Тук се намесва Инспекторатът на МО, на когото е наредено

 

веднага да прати всичко нужно на КПКОНПИ.

 

"Спазвайки поставения спешен срок, командирът на ВВС изпраща отговор към главния инспектор на МО, който поддържа предходното си становище и изпраща исканите документи с приложениея - 61 страници", пише в докладната си записка ген. Боцев. На следващият ден - 23 май 2019 г., е пратено и писмо-допълнение, подписано от началник щаба на ВВС, който в този момент замества командира, с приложени заверени копия на документи - 10 страници, от изпълнителния директор на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело". Още същия ден главният инспектор на МО предлага писмо-отговор от министъра на отбраната към КПКОНПИ, към което има 9 страници документи по преписката. То е изпратено до антикорупционната комисия на 27 май 2019 г. 

На 31 юли 2019 г. е прието  Решение № РС-252-19-050 / 31.07.2019 г, подписано от трима членове на КПКОНПИ, включително и от тогава изпълняващия длъжността председател Антон Славчев, с което комисията обявява, че  НЕ УСТАНОВЯВА конфликт на интереси по отношение на Румен Георгиев Радев поради липса на частен интерес, негов или на свързано с него лице. На цели 9 страници са изредени и най-малките подробности, с цитати на документи, нотариални актове, заповеди, ипотеки, декларации, заявления, договори и т.н, с които очевидно комисията е разполагала. Към този момент тя очевидно не смята, че някой крие данни от нея. Но осем месеца по-късно прокуратурата започва да говори за укриване на данни и противозаконно влияние. И КПКОНПИ решава да подкрепи това мнение.

Прави впечатление още нещо - че

 

самата КПКОНПИ обявява, че има изтекла давност от 3 години,

 

която "се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на Румен Георгиев Радев в качеството му на командир на Военновъздушните сили, за периода от 30.06.2014 г. - 10.08.2016 г." Нещо повече - КПКОНПИ дори обяснява, че пуска писмата на ВВС по повод съобщение на МО и началника на отбраната, в което напълно се оневинява шефът на ВВС Цанко Стойков. "В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков", обявиха от МО. А министър Красимир Каракачанов каза, че няма намерение дори да отстранява генерала.

Това са фактите, които никой не оспорва. Въпросът е защо част от тях се вадят избирателно, за да се подкрепи нечия атака. И какво ще е доверието към институциите, които би трябвало да се борят с корупцията, ако те не отсъждат обективно и по закон, а се заиграват според момента и личността. Ако изобщо е останало такова след всичките скандали през последните години.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6015 32
Радев: Готов съм със служебно правителство

30.07.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

13971 194
КС поряза Гешев да разследва президента

30.07.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11679 131

Коментари

Guro Gurov

КПВГЗКОНПИтура, цацаратура, гешефтура, въобще на всички да им го...съобщя, че не са прави!

Послушко

Според мен в момента има огромен дефицит на доверие към цямала полтическа мафия и вакуум, в който може да се появи нов играч. Масово хората сме политически апатични защото не припознаваме никого. Мисля, подобна беше ситуацията след правителството на Станишев, когато хората се бяха уморили от червено-синята мъгла и се бяха убедили, че както и да гласуват, получават едно и също. Нещо като ресторант, в който каквото и да поръчаш от менюто получаваш едно и също блюдо с различно наименование и гарнитура.

bay Dragan

Г-н АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ,

И баба знае , че това е уйдурма / нагласена предварително работа/ за кепезене на Президент на държава. И начело на тези Бай Ганьовски изпълнения стои 100% Бойко Борисов, въпреки че се прави на умряла лисица.

Ако това престъпление на Магнаураджиите /каскетът и ментора му/ не намери нужното наказание от правораздавателната ни система, тури пепел на България.Защото Правосъдието е основата на една държава

Няма никаква разлика от първоначалните методи на Сталин по разправата с троцкистите. Само дето няма - до стената и крррррр.

bay Dragan

И Колпакиди, и Бажанов , и Прудникова, и Орлов, и Агабеков...Повече чета на руски колега

Но ти не виждаш ли ,че тези сегашни действия са елементи от онова време за разправа с неудобните. Трябва да слушаш , иначе си аут. Както виждаш без обяснения. И започва вече и със съдии.

Може и последната мисъл да има глуповато сравнение, но е по-добре отколкото да си плюя в суратя.

KTP

Доколкото разбирам от КВО`ПИ много са искали да уличат Радев в далавера, в крайна сметка са получили всички документи въпреки че давностните срокове са били изтекли, НЕ са намерили нищо и са го написали черно на бяло, и въпреки това продължават да участват в гнусните манипулации на Гешев! 

 

Това вече намирисва на подронване на устоите на Дъравата... тоест нещо като държавна измяна! Звучи нелогично, като се има предвит че това е орган на самата държава, но пък от друга страна ако приемем че КВО`ПИ е просто пипало на Мафията, която все още не е успяла да завладее цялата държава, тогава всичко си идва на мястото и прави смисъл... тогава става ясно защо "Ти си го назначи" ЗАДЪЛИТЕЛНО ТРЯБВАШЕ да застане начело на тази бухалка! 

Честито Българи! 

3NT
снимка на 3NT

Тва ако бяха  избори в сащ и където и да е другаде никога нямаше даже да го номинират  

 

Импийчмънта е закъснял много.

 

Aniki

би ли обяснил повече за "импийчмънта"? Би ли посочил къде е държавната измяна или тежкото престъпление? Или си пишем ей така, колкото да не заспим? Дори и най-празноглавите - герп спряха да говорят за "импийчмънт", но ти продължаваш. Това е доста показателно.

Guro Gurov

Колкото повече се обясняват, толкова повече се оплитат.

И ми е интересно няма ли да се намери една все още ненатакована медия която да зададе простички въпроси.

- след като е имало разследване - кой е инициаторът - самосезирал ли се е, сезирали ли са го и с какъв мотив?

-след като са установили, че няма нарушения според самите разследващи от КП....и т.н., защо не е приключено разследването и предадено където трябва, а се използва за мръсни игрички.

- ако е минала давност /както признава и разследването/ - защо се възбужда изобщо ново, кой го е разпоредил?

- Ако е минала давност, защо прокуратурата съобщава данни и задава въпроси към КС?

- Ако разследването е било срещу някаква фирма и в него по някакъв начин се свързва и Президента, което явно пречи за делото - защо това дело не е разделено така, че имунитета на президента да не пречещ при установяване виновност на фирмата за другите и действия.

Има и още дузина други въпроси, може би изглеждащи дилетантски, но понеже са от обществен интерес, защо постоянно се извъртат разследващите.

И пак се връщам - къде е началото? Кой повежда това мазно и мръсно хоро?

Никола Николов

Гюро ,мноооого  неудобни  въпроси  задаваш  на  милиционерите  от  магнаурската  школа!  Те  нямат  толкова  ум  ,че  да  ти  отговорят! Нали  знаеш  те  „действат“ по  поръчка,  после   мислят   -  ако  имат  с  какво!

заек

Номерът на Решението на КПКОНПИ от 31 юли 2019 г., посочен в статията , сгрешен.

Правилният номер е РС-252-19-050 от 31.07.2019 г.

segal

Първо Гешев поиска тълкувание на понятието “държавна измяна” в Конституцията. 

И настана рев, защото наистина никъде не пише какво е това “държавна измяна”. Реват ония, които не искат ясни и точни закони. 

Започнаха да дрънкат глупости за Наказателния кодекс, че там пишело какво е измяна. И там не пише какво е измяна. Пише какво е “обида”, какво е “клевета”, но има едно заглавие “измяна” и няколко деяния, като шпионство и др., без да пише изрично, че са измяна. Нещо като Семейния кодекс, в който няма определение за семейство и всеки си го тълкува според нуждите. 

Понятието “държавна измяна” в Конституцията наистина виси без никаква яснота. Трябва да се сетим, че това са деяния, извършени от президента, които попадат в състава на ония, описани в глава “Измяна” на Наказателния кодекс. Пак е гнило. Защо са различни термините? Да бяха написали в Конституцията само “измяна”. Или в НК “държавна измяна”. 

Българският език не е роден на писалите тези текстове. Мислят на друг език. 

Илиан Мавров156...

Е сега е момента да ти "светне",че 90% от законите след 89 год. НЕ СА ПИСАНИ от българи, а доколко са четени и с какви познания по английски от приелите ги-ей го резултата.Кажи си го - езика и мисленето на писалите законите ни е англосаксонски.

segal

Защо насочваш към англосаксонския език? Такива в Парламента няма. Там има други, за които българският език не е майчин. 

Oldten
снимка на Oldten

Подлудява мурзилажа! Тези СРС-та показаха на народа, че Чорапа или Онзи  както го наричат, е една обикновенна шушуминга, която е използвала държавата за собствена облага, има жилище но взема и държавно, което продава, назначава метресата си на две длъжности, плаща и квартирата с държавни пари и тнт, това е нормално и аз бих постъпил така...да ама не, аз не съм президент а обикновен пенсионер, там е разликата! При тази ситуация да ми говори за морал и да ни поучава точно той е смехотворно.

Като има информация за корупция в МС, защо не я сподели където трябва а си изпуска за кой ли път нервите. Както казваше един форумец, Чорапа е като евнусите, иска му се ама не може!

Aniki

аз не съм президент а обикновен пенсионер

не трябва ли да се притесняваш за кръвното тогава? 

 

Написал си една камара глупости, които освен неверни са и жалки предвид възрастта ти.  

 

Като има информация за корупция в МС, защо не я сподели където трябва а си изпуска за кой ли път нервите

единственият който си изпуска нервите е борисов, на когото очевидно симпатизираш. Може би ти напомня за младостта и бай Тошо, но до там.

 

Би ли обяснил къде точно срс-тата показват което и да е от нещата които си изсипал като безпочвени обвинения? 

 

Най-абсурдното в коментара ти е, че твърдиш, че и ти би постъпил така (както си посочил-противозаконно), с което си признаваш, че си корумпиран. И не, не е там разликата, понеже Радев не е направил това което си написал, а ти недвусмислено твърдиш, че би го направил. И си тръгнал да го обвиняваш... Срамно е! 

3NT
снимка на 3NT

Кадро "чорап и ? плашат народа"
коги мошният шут на повелителят на ибриците ? ?

Aniki

нещо не отговаряш на въпросите към коментарите си... Що ли ?

Влез или се регистрирай за да коментираш