facebook
twitter

Наблюдател

Как стигнахме до перваза след 1 година лъжи

Хронология на пунтамаренето "тука има, тука нема" пари
7 998
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пет медицински сестри окупираха зала на Народното събрание и след една година протести днес буквално стигнаха до ръба. За мнозина зрители, включително и в правителството, жените изглеждат луди. Техният протест обаче бе доведен до днешната критична точка с дружните усилия на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. Припомняме как правителството една година лъже сестрите, че ги засипва с милиони:

- 2019 г. започва с протести на малки общински болници, теглени към фалит. През февруари правителството потушава протестите с 30 млн. лв., като обявява, че те са предназначени за увеличение на заплатите в общинските и областните лечебни заведения, тъй като "дейностите, които тези болници изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо да бъдат подпомогнати" по думите на  министър Кирил Ананиев.

- Дни по-късно медицинските сестри също обявяват начало на протести. Настояват за стартово възнаграждение от 2 минимални работни заплати, и поне навсякъде да се изпълнява заложеното в колективния трудов договор - 900-950 лв. "Това е последният вик на хора, които искат да бъдат по някакъв начин задържани в България и да бъде спасена професията. Искаме достойни заплати в системата и разпределяне на парите така, че да стигат и до професионалистите по здравни грижи. Колегите даже си публикуват фишовете, където се вижда заплатата им от 580-600 лв. Това е унизително ниско заплащане“, казва една от протестиращите - Петя Недкова, член на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Сестрите искат и регулиране на работното им време, тъй като "на практика живеят в болниците и са принуждавани да работят на 2-3 места, защото иначе няма да издържи системата". Искат болниците да не са търговски дружества, защото сега са принудени "да търгуват, а не да лекуват".

- На 28 февруари 2019 г., непосредствено преди планирания за 1 март протест, премиерът Борисов кани протестиращите на среща. На нея здравният министър Кирил Ананиев им обещава и на тях 30-те милиона, вече употребени за потушаването на протеста на болниците. Заплатите ще бъдат повишени с отпуснатите допълнителни средства от кабинета, обявява министърът.  Няма нужда от протести, а от разговори”, смята той.

- На 1 март 2019 г. въпреки обещанията медицинските сестри излизат на национален протест. Под различни форми протестите им продължават през целия месец в цялата страна.

- На 10 април 2019 г. Министерският съвет отпуска извънредно 50 млн. лв. за заплати, които да стигнат нивото, договорено в колективния трудов договор - 900-950 лв. "Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем точка 13Б, която гласи – проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. Това са около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри", обявява премиерът Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев казва, че допълнителните пари ще бъдат предоставени на болниците под формата на увеличена субсидия, каквато и в момента МЗ плаща - за труднодостъпни райони, психиатрична помощ и т.н. „Да не стане така, както имаше сигнали в някои болници, докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. На фиша – това да е минималното! Особено за тези болници, които са на трудно достъпни места или не могат да заработят достатъчно по клинични пътеки“, нарежда Борисов.

- Анализ на МЗ показва, че към пролетта на 2019 г. средните основни заплати на сестрите в общинските болници са 668 лв., а в държавните - 758 лв. Налице са големи диспропорции - на места възнагражденията са близки до минималната работна заплата, а на други са 2-3 пъти минималната заплата.

- Протестите продължават и през май. „Няма да се откажем, независимо от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не. Искаме и тотална промяна в системата на здравеопазването. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова здравеопазване“, обявява Мая Илиева. На опитите на правителството да потуши напрежението тя отвръща така: "Лъгаха ни с милиони, с методики, със срокове. Затова продължаваме с протестите. Предвиденото увеличение на клинични пътеки и субсидии просто няма да стигне до нас."

- Междувременно МЗ работи по методика, с която да гарантира по-справедливо разпределение на средствата за заплати в болниците, така че да стигат и до медицинските сестри. През юни здравният министър Кирил Ананиев тръгва на турне из страната да я разяснява по лечебните заведения. Методиката предвижда съотношението на основното възнаграждение да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар. Спазването й обаче е по желание, а не задължително за болниците, тъй като те са самостоятелни търговски дружества. Въпреки това министърът се зарича да спази разпореждането на премиера Борисов и да провери на място как се разпределят и разходват всички средства.

- Обиколките на премиера с джипката вече са започнали. В потока на мисълта му често попадат и медицинските сестри. Например така: "Тия тирове, дето вървят, да плащат. Искам да вдигнем с 10% доходите догодина, да дадем повече пари за медицинските сестри сега. Не може само да бъркаме у готовите пари на приходните агенции".

- През август лидерът на протестите Мая Илиева е уволнена дисциплинарно от "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда". "Вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. И не без помощта на синдиката КНСБ, защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила", казва Илиева за уволнението си. То отново разпалва протестите на сестрите.

- В края на август, след като не е успяло да направи нищо съществено за заплатите, МЗ предлага промени, с които да позволи медицинските сестри, акушерките и фелдшерите вече да имат самостоятелни или групови практики, без в тях да има лекар. Промените в закона за лечебните заведения обаче не предвиждат тази дейност да се финансира с публични средства, т.е. сестрите ще могат да предоставят здравни услуги само срещу заплащане от пациентите.

- През септември протестите отново ескалират. Здравният министър вече не желае да има нищо общо с тях: Ако дадем 2 минимални заплати на сестрите, ще започнат да получават повече от лекарите, казва той. И още: "Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите. Неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения". Топката е прехвърлена към болничните ръководства - "медицинските сестри трябва да отправят своите искания към тези, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели". В страната валят колективни оставки на медицински сестри.

- На 12 септември, след поредния протест, Борисов заявява: "Ние сме ги пратили тези пари! И аз искам двойно, кой не иска двойно?! Ние влагаме милиарди в инвестиции! Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме ?! Те не са 50 милиона, а са 86 милиона! Ананиев да се оправдава".

- На 18 септември Ананиев се оправдава: "Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерството на здравеопазването – тук е финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции. Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система.  Казвам на сектора, а не по сметките на медицинския персонал, защото трябва да обясня каква е технологията за получаване на средствата и след това кой определя заплатите на тези хора".

- В първите дни на октомври, докато МЗ вече се опитва елегантно да насочи обещанията си към следващата година, Би Ти Ви хвърля бомба с разкритието, че обещаните 50 млн. лв. тихомълком са намалени на 6 млн. Това е станало на 9 май, когато Министерският съвет променя постановлението, с което на болниците се отпускат "до 50 млн. лв." за медицинските сестри и ги сваля на 6 млн. лв. - за отдалечени болници и психиатрия. Министърът потвърждава това, но от обясненията му не се разбира защо сестрите са лъгани месеци наред. В тях има ред сложни бюджетни аргументи: "Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лв., но записахме до 50 млн. лв. и ще ви кажа защо - защото всяка една дейност има своя обем и своята цена и когато ние стигнем до този обем и до тази цена, ние не можем повече да финансираме, защото изпадаме в държавна помощ. По тази причина това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, може да предоставим само 6 млн. лв. и понеже искахме да бъдем честни пред българските граждани, отидохме на разговор с колегите от здравната каса, проведохме този разговор тези ресурси да бъдат осигурени“.

- В следващите седмици започват да излизат новини за бюджет 2020 и здравният министър отново влиза в режим на неуморни обещания, но за следващата година. "За първи път такъв огромен ресурс, в размер на допълнителни 200 млн. лв. за болничната помощ, е предвиден в проектобюджета на НЗОК за 2020 г., а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците", казва той пред КНСБ.

- На 17 октомври медицински сестри се барикадират в кабинета на здравния министър. Той ги уверява, че гаранциите за по-добри възнаграждения и условия на труд ще бъдат разписани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., а също и че ще започнат засилени проверки по болниците за това дали се спазва трудовото законодателство, т.е. как се плащат извънреден труд, стаж и на колко щата реално работят сестрите за възнагражденията си и как се разпределят парите за възнаграждения. "Заплатите са все така нищожни, кризата се задълбочава, колеги напускат, едва връзваме графиците", обяснява Веселина Ганчева, една от протестиращите сестри.

- На 16 декември пред Министерския съвет отново е опъната палатка на медицински сестри. "Протестът не е за заплати, а за реформи в системата. Държавата отпусна милиони левове, които не е ясно къде отиват и потъват като в каца без дъно. Искаме да сме сигурни, че правилно ще се разпределят. В момента те ще отидат както и преди - при същите хора, които крадяха и досега. Визирам болници, които не спазват законодателството. Работи се на 24-, 36-, 48-часови смени, има хора без медицинско образование”, казва Мая Илиева.

- След като сестрите публично заявяват, че не вярват Борисов да намери време за тях, Борисов намира време за тях и ги кани вечерта на среща в Министерския съвет. Вдигнат е много шум, че протестиращите го накарали да чака половин час. "Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казват сестрите. Борисов се разпорежда веднага да се яви вътрешният министър Младен Маринов. Договорено е с участието на МВР, ГДБОП, Икономическа полиция в болниците да започнат засилени проверки за нарушения. Три месеца по-късно нищо не се е чуло за такива проверки.

- Годината се изнизва така, както започна - със съмнения, че управляващите лъжат протестиращите. "Има утвърден механизъм за формиране на разходите за персонал в лечебните заведения. Нивата на заплатите се регламентират и в колективен трудов договор, но те не са задължителни, а препоръчителни. Затова след разговори с медицинските сестри, лекарите и другите специалисти по здравни грижи преценихме, че въпросът трябва да бъде регламентиран и в Националния рамков договор, за да има устойчивост през годината при получаването на възнагражденията", уверява Кирил Ананиев. "Няма законов текст, който да задължи касата и лекарския съюз да посочват в Националния рамков договор каква част от приходите на болниците са за заплати", контрира обаче управителят на НЗОК Дечо Дечев.

- На 23 декември е подписан националният рамков договор за следващите 3 години. В него е записано, че болничното заведение не може да заплаща по-малко от 80 на сто от половината от месечния му приход за заплати на лекари и специалисти по здравни грижи. Тези 80% ще се делят в съотношение 64% за лекари и 36% за специалисти по здравни грижи. "Ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6", нагледно обяснява Кирил Ананиев. 

- На 1 март 2020 г. сестрите отново опъват палатки пред Министерския съвет. В различни репортажи те показват фишове от тази година със заплати под 700 лв. Според сестрите на много места възнаграждението им вече е 800, но почти никъде няма 950 лв.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мадона се включи неуместно в антирасистки протест

31.05.2020

1027 1
Разрастват се протестите в САЩ, започнали след смъртта на арестант

30.05.2020

Обновена

3371 27
Борисов отсече: Събаряме недостроената детска болница

27.05.2020

Обновена

3835 92

Коментари

Lola the Kinks

Мутренска логика - за мис Гащи в Барселона има пари , но за прилични заплати на медицинските сестри - не?!?

inventus

Ако крадяха по малко щеше да има пари и за медицинските сестри без "да бъркат у парите на приходните агенции" Също така не мисля че е невъзможно част от парите които пристигат от ЕС за подпомагане на разни и в т.ч. и безобразни каузи да се пренасочват към медицинските сестри. А отгоре на всичко от ЕС гледат със благосклонност на мизерните заплащания на същите. Европейските пенсионери харесват това. Съвсем скоро ще оберат от територията всички медицински кадри за да си ги използват за лични медицински нужди. Дето се вика ...какво му плащаш? Особено сравнено със заплатите на собствените им кадри?

Conviction
снимка на Conviction

Ако не се даваха  пари на частни болници кабинете оптики/!/  .ако има стабилен контрол и добъро управление ще стигат парите.

сега частниците само измукват пари за 5 стинки лечение не провеждат. нямат Ифекциозни нямат патологии и ред други дейности Не приемат спешни случаи...

.Защо там не стачкуват при същото заплащане!?

 

 

Отделно сегашните сестри 70% са силно некадърни и мързеливи, А има и едни дето са с висшУ.

 

Факт е че някъде санитарките сменят системи и правят превръзки а сестрите в 13 часа си отиват 

inventus

Хубави лоши...ще останем и без тях приятелю! Както казах ...германските пенсионери харесват това.Иначе за другото сте прав.Частниците трябва да се стегнат в клещите че много се разбогатяха и разпищолиха.Така е по ленински. Две крачки напред една назад. Спомнете си злополучният опит от НЕПа на времето в Русия. Както и в днешно време. Така ще стане и тук . но първо малко ще ни мъчат ...

mi6osp.

Тези докараха не само сестрите до перваза. 

Предният път ни докараха до самозапалвания. 

liquidshit

Хронология на предизвестения герболапс. Гласувалите за тях са съучастници и трябва да им се търси отговорност.

Хулиган

Все ще е така, докато метлите не почнат да се използват по предназначение.

Докато дръжките на лопатите не престанат да служат само за подпиране.

Докато населението пак не стане НАРОД...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

Magi

"Няма законов текст, който да задължи касата и лекарския съюз да посочват в Националния рамков договор каква част от приходите на болниците са за заплати", контрира обаче управителят на НЗОК Дечо Дечев. - а трябва да има.   Правилно протестират и всички трябва да ги подкрепим. Къде са увеличенията на заплатите от 1.012020г. ?

mitkomm

Какво са правили като са сключвали споразумението, там парите на калпак и по красота ли ги дават...?!?Защо не се направи единна таблица за заплащане, по категории с основни заплати- санитар- 800лв, мед. Сестра- 950лв., лекар- до 5 години стаж- 1500лв., до 10 години 2000лв., до 15г- 2500, до 20- 3000лв....След това започва да се начислява прослужено време, нощен труд и т.н.Не може да вземаш 20, 30, 50 хиляди лева, а другите да вземат по 600- това е престъпление и Министъра на здравеопазването подлежи на прокурорска проверка.Като се прави бюджета основата е заплатата на служителите!Как да станат нещата, като се навъдиха мастити финансисти, които един баланс на предприятие не са направили, на 2 човека заплати не са изчислили!?!

bay Dragan

Да! Ама трябва да възкресим др. Тодор Живков.

ловkия

.Частниците трябва да се стегнат в клещите че много се разбогатяха и разпищолиха.

Лекарите в държавните болници не им отстъпват по нищо, някои дори ги бият по крад..., ъъъ, по приходи де...

Verbis verbis

Не сеполучи.

Не се получи нито прехода ви.

Нито демократичната ви държава,

нито демократичният ви социализъм.

Време е да свръщаме.

И виновниците - поименно.

Каубой
снимка на Каубой

Вашето предложение? Народен съд и избиване на демократите. Връщане на Белене и Слънчака /Ловешко/ и мечта за регенерация на онуй време? Мерси, не.

Хулиган

"демократите"

?!?!

Споко, никакви демократи няма да бъдат избивани, поради тоталната им липса но политическиата сергия.

Обществото е разделено на феодали и васали.

Демократи тепърва ще бъдат отглеждани...

...........................

http://www.drago.info/

Verbis verbis

По добре съд, отколкото да бъдат линчувани.

А и на социалдемократите, либералите и педерастите не им е за пръв път да лежат по слънчаците.

Онуй време няма да се върне.

Идва ново.

петко николов
снимка на петко николов

Някой не си е свършил работата. И това е министъра на медицината. Дават се пари , а един Господ знае къде отиват. Търпението на медсестрите  се изчерпва, писнало им от лъжи. Когато си гладен  много не му мислиш  какви ще ги свършиш.
  И моля , не ги изкарвайте   терористи. Знае се кой  тероризира  народа--преславната ни демокрация!

 

Domi

В София болниците са добре уредени...мед. сестрите са добре заплатени....в страната, Не провинцията от която всеки столичен гражданин произхожда е просто ужас...заплати от 640 лева ..24 часови смени и още 10 часа още. Частни болници на депутати...и новостроящи се кооперации/сгради по големи и по високи до държавните болници пример в Бургас...някой измекяр има повече пари от държавата да строи такава сграда вместо болница....

Balamurnik

Въпросът не е в това, че се строят нови болници - нека да има за хора с всякакви доходи. Въпросът е, че тези болници черпят от солидарния фонд (Здравната каса). Който иска частна болница- да си плаща. Частните болници да работят със ЗАСТРАХОВАТЕЛИ т.е. с пациенти с допълнителна доброволна здравна осигуровка. Как ще има за всички болници? Другият нож с две остриета е, че няма как държавата да се намесва в политиката за РЗ на търговското дружество, каквото е болницата. Има минимална заплата за страната. Спазена ли е - спазена е. Оттук нататък сестрите трябва да могат да ДОГОВАРЯТ възнаграждението си с шефа на болницата. Такава е хавата сега.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Оттук нататък сестрите трябва да могат да ДОГОВАРЯТ възнаграждението си с шефа на болницата.

Повечето така и правят. Търсят болниците с най-добра оферта. За съжаление пъгят към по-добре платените работни места минава през Терминал 2.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×