Quantcast
Източният парк ще става бетонна спалня | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Източният парк ще става бетонна спалня

Столичното кметство ще разреши високо и гъсто застрояване между Атомния център на БАН в "Младост" и "Метро"
4 396
 Фейсбук
Жителите на Горубляне блокираха няколко пъти "Цариградско шосе". И резултат има.

Протестите на хората от столичния кв. Горубляне дадоха резултат. След като няколко пъти жителите му блокираха "Цариградско шосе" и подстъпите към Околовръстното, Столичната община разбра за какво става дума и се задейства. Това, което произведе, зашемети жителите на "Младост" и ощастливи (но само донякъде) "горубци", както те обичат да се наричат. 

На огромната поляна между "Младост 1А", ядрения център на БАН и магазин "Метро" на "Цариградско шосе" ще изникне нов квартал. Той беше представен на две последователни събрания от районната общинска администрация.

 

По-малко от 100 души чуха плановете за "урбанизация"

 

За да се удовлетворят собствениците от Горубляне, които имат документи за собственост на почти цялата поляна (а дедите им са притежавали и земята под панелния "Младост"), администрацията на кмета Йорданка Фандъкова е задължила районната община да преработи проекта, направен по времето на Десислава Иванчева и Биляна Петрова - и двете отстранени от ръководството на района и затворени от 8 месеца в ареста по обвинение в подкуп. Така на мястото на плана за създаване на огромен Източен парк сега се предвижда да се разреши на частните собственици да строят. Те впрочем от години плащат местни данъци на имотите си, въпреки че изобщо нямат възможност да ги ползват. 

Какво се разбра на двете разгорещени събрания, провели се в читалището в "Младост 1"? 

С благословията на Столичната община се предвижда гъсто застрояване, високи сгради до 48 м, малки улици. Детски градини и училища никой не е предвидил - щяло да се мисли по-нататък. Всички частници ще могат да строят, но ще са длъжни да отстъпят 25% от имотите си за инфраструктура. Общината предвижда 9 дка паркче със спортна зала. Предвидена е бизнес зона, в която ще могат да се строят и жилища. Всеки собственик ще бъде задължен за озелени 40% от имота си, като 25% трябва да са дървета. За БАН и "малоумието Атомен център", които се намират в съседство, ще има отделно обсъждане. 

Архитектка хвали бъдещата инфраструктура: "богати" тротоари, велоалеи, зелени площи, буферен паркинг за 70 коли на метростанция "Младост 3". Бул. "Копенхаген" ще стигне до поляната - с по две ленти в двете посоки, а по средата - трамвай. Щял да е 40-60 м широк - такъв булевард досега в София нямало. Отговорът на публиката:

 

"Пълна демагогия! Баламосвате ни! Този булевард ще стои празен!" 

 

За това колко нови коли ще се изсипят на и без това задръстените до изнемогване вътрешноквартални улици и булевардите "Александър Малинов" и "Цариградско шосе" общината не обелва и дума.

Гражданинът Христо Колев дава "3D картина": В момента "Младост 1А" има 87 блока с малко над 2000 апартамента и 7000 жители. Сега се предлагат два пъти повече, а кварталът се утроява като квадратура. Дори само половината да е жилищна - населението ще се удвои, децата ще станат 2000. 

Дискусията е гореща, хвърчат обиди. Гражданите от "Младост" и Горубляне се хващат "за гушите", слава Богу, само словесно. Редът трудно се спазва, диалозите се ожесточават. 

Жител на "Горубляне":

- Защо искате да правите нещо на нашите имоти?

Отговор от публиката:

- Сейте си царевица тогава!

Напрежението се нажежава, тъй като присъстващите не желаят да пазят тишина, им се прави остра забележка от общинските администратори. 

- Ние сме прости хора - казва някой от публиката.

- Да, наистина са прости някои... - взема микрофонът и.д. кметът Румен Русев. Репликата му предизвиква гняв: 

- Извинете се! Кметът да излезе! Не сме ви избирали! Не можете да ни говорите така!

- Има ли начин тези строежи да бъдат ограничени? - пита гражданин.

- Да! Идете в Народното събрание! - отговаря им архитектът на района. 

Думата взема грък инвеститор - собственик на 15% от земята, която купил преди кризата. Дал 25 млн. евро плюс 3-4 млн. лв. такса смет, въпреки че там няма боклук. Той чака и иска да строи. Хората от "Младост" негодуват. "Всички бързо да продават панелките и да бягат далеч от задръстванията и мръсния въздух. Така няма да има нито задръствания, нито мръсен въздух" - отвръщат им съседите от Горубляне.

Почти на финала думата взема говорителят на отстранения кмет Десислава Иванчева - Петър Кърджилов. Той напомня на присъстващите, че Румен Русев не е кмет, а и.д. кмет. "Кмет е Иванчева. Русев е уволнен от Иванчева, незаконно избран от Столичния общински съвет и се направи на ударен!", заявява Кърджилов. "Тази територия трябва да стане парк и първо трябва да бъде обеззаразена.

 

Защо не се преместите в пустинята Гоби, госпожо?

 

Вашите хора сготвиха Иванчева", заявява той на собственичка от Горубляне. 

Накрая става ясно, че съдбата на голата поляна щяла да се реши от това кой от двата лагера ще прати повече мотивирани становища. Те ще се приемат до 17 януари в деловодството на район „Младост“ или по електронната поща на [email protected]. Мненията ще бъдат обобщени и ще се направи дискусия по тях. От администрацията се оправдават, че проектът на Иванчева за Източен парк пропаднал, защото в негова подкрепа били изпратени само 200 становища, а против него - 1200. Като видели това, от кметството на София наредили промяна на плана - обяснение, на което могат да повярват само наивници. 

 

СЪПРОТИВА

"За нас - синьо-зелена зона. За други - синьо-зелените банкноти!"

"Младост" е една спалня - няма един площад, няма театър... Обяснете на гражданите къде им отиват данъците!"

"Не сме дошли да мълчим!"

"Фандъкова не е защитила моите интереси в това задание. Проектът трябва да бъде спрян и да се направи истинска поръчка. На тази територия трябва да се развие центърът на Югоизточния град. "

"2/3 от София не е застроена. Там идете - на север от Централна гара! Дават се подкупи, при положение че земя има за всички!"

"Всички собственици от Горубляне да бъдат обезщетени по 2000 лв. на декар - като на нива!" (През това време се обсъжда, че разликата в цената между нива и парцел в регулация е 200 пъти.)

"София е земетръсна зона. Какво правим с тежи 48 етажа при едно земетресение? Сега планът за евакуация предвижда да се събираме на тази поляна. А като я застроите, къде ще се евакуираме? Ще си мрем на място?"

"Как ви позволява съвестта да претоварите "Малинов"?!"

Още

Вот 2022: Пак сме в патова ситуация с електорат за заложник

02.10.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

2266
По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

30.09.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3723
Хроника на една комуникационна мъгла