Quantcast
И метрото е хубаво, но не е готово | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

И метрото е хубаво, но не е готово

Хартиените листчета, с които се указват посоките в новите станции, спокойно могат да се превърнат в емблема на управлението на ГЕРБ в София
9 886
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Заради масовото объркване на пътуващите по коридорите на метрото бяха разлепени хартиени указателни "табели".

Управлението на ГЕРБ в София успешно замени девиза на столицата "Расте, но не старее", даден преди близо 110 г., с "Хубаво е, но не е готово". Тази крилата фраза се роди покрай злополучния ремонт на ул. "Граф Игнатиев", но приляга и на останалите публични проекти, които общината реализира. Последната такава придобивка на столичани е третият лъч на метрото, пуснат след многократно отлагане на 26 август. Премиерът Борисов се скри от протестиращите граждани и изневери на традицията си лично да реже лентата, но не пропусна да се похвали, че от нашето метро по-хубаво и по-евтино в Европа няма.

Досега третият лъч на метрото погълна 498 млн. евро, а Столичната община имаше цялото време на света да обърна внимание на всеки детайл - под и над земята. Накрая обаче се оказа, че т.нар. интегрирана информационна система, която трябва да помага на пътниците да се ориентират къде и как да се прехвърлят от старите линии M1, M2 и M4 на новата M3, е като направена в час по трудово и се крепи на....няколко листа хартия с формат А4 и на лепилото, с което те са залепени по стените на станциите.

След тържественото откриване стана ясно, че по-старите участъци на метрото все още не знаят за съществуването на новия, въпреки че строежът му започна преди 4 години. В салона на станцията на Софийския университет например няма никаква сигнализация, че пътниците се намират на място, откъдето може да стигнат до съседната нова станция "Орлов мост". Няколко дни при СУ "Климент Охридски" дори нямаше и листчета А4, а пътниците трябваше да се разпитват един друг и да се догаждат, че първо трябва да изкачат стъпалата (ескалаторът не работи от повече от месец), а после да вземат няколко завоя, за да попаднат в коридора, който ги води към третия лъч. 

Сходно е положението и на старата станция НДК. В салона за пътниците няма дори един светлинен знак, че само на няколко метра е току-що откритото отклонение към ж.к. "Хаджи Димитър" и "Красно село". Такъв има едва над изхода, но човек, който не ползва метрополитена редовно, със сигурност трябва да пита накъде е правилната посока. Общината очевидно знае, че жителите на София отдавна са свикнали да се оправят сами в градската джунгла, а чуждите туристи не са й приоритет.

И там, където ги има, табелите невинаги са точни. На схемите над главите на пътниците в старите влакове, циркулиращи от "Обеля", "Люлин" към Бизнеспарка или летището, новото трасе изобщо не е отбелязано. Светлинните табла над вратите, които указват към коя спирка приближава влакът, също още не знаят, че третият лъч е построен. Гласът на водещата от БНТ Надя Обретенова продължава да указва само трансфера от линия 1 към линия 2 и обратно. А на картите на "Метрополитен", разположени край пейките в станциите, продължава да стои знак, че новата линия М3 е в строеж. 

Комуникацията с бележки може да се стори незначителен кусур на фона на това, че софийското метро вече има 3 лъча, които ежедневно могат да се използват от стотици хиляди пътници. Всъщност информационната "система" с листа по стените е последният пример за аналоговото мислене и аналоговото действие на чиновниците в София. Такъв е финалът и на други многомилионни инвестиции в града. Тук неизбежно трябва да се припомни, че улица "Граф Игнатиев" все още няма разрешение за ползване или Акт 16 и че половината от елементите по нея не са довършени и едва ли някога ще бъдат. По проект на площад "Славейков" трябваше отдавна да са наредени квадратни беседки за сядане, опасани със зеленина, а в съседство на бившия книжен пазар трябваше има перголи със стъклени покриви, а под тях - витрини с книги. В действителност по площада има разхвърляни като ковчези каменни блокове, а на мястото на площада стърчат метални израстъци, които повече напомнят за разрушен град в края на Втората световна война.

По аналогичен начин ремонтираната градинка "Кристал" също няма акт 16, а тоалетната за над 200 000 лева в нея стои заключена и ръждясва. В отсрещната градинка срещу Софийския университет пък чешмите работиха само няколко седмици, след което спряха. И т.н., и т.н. - когато става дума за Столична община, списъкът с недовършената работа трудно може да бъде изчерпателен.       

В същото време отново трябва да се припомни и че софиянци плащат солидно за "удоволствието" градската власт да работи с листчета и канцеларско лепило. От ден на ден проектите в София стават все по-скъпи, а кметът Фандъкова все повече заприличва на незабравимия герой на Тодор Колев от филма "Опасен чар" - Ястребовски. Също като него тя първоначално чертае велики планове какво ще направи и построи, а накрая, когато дойде време за откриването, й се налага да се измъква по партизански пътеки. Като в случая с рязането на лентичката на 3-тия лъч на метрото преди няколко дни, когато Фандъкова дойде и си тръгна под земята, като не посмя да се покаже нито за миг пред гражданите, чакащи я над метростанция "Медицински университет". Или както преди това се появи за откриването на "Графа", обградена от полицаи. 15 години управление на ГЕРБ в София са показали, че от тази власт едва ли може да се очаква нещо повече. 

Още

София чупи рекорди за неработещо улично осветление
София маха оградата на 12 дка от къпалнята "Мария Луиза"

30.09.2022

4681
15 лв. ще струва билетът за възстановената Минерална баня в Банкя

29.09.2022

5291