Quantcast
Хърватия откри туристическия сезон ...засега | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Хърватия откри туристическия сезон ...засега

Страната отвори границите си без кой знае какви ограничения за чужденци за т.нар. "работни срещи"
962
Преди седмица министърът на туризма на Хърватия посрещна първите чужди туристи - традиционно са от Словения, на границата

Скоро ще се навърши месец, откакто Хърватия започна постепенно да облекчава мерките против COVID-19, но страховете от втора вълна висят като Дамоклев меч над правителството и националния щаб. Най-проблематичният сектор на този етап е туризмът, тъй като той е от стратегическо значение. Хърватия е туристическа държава, чиито приходи са в пряка зависимост от броя на туристите. Откакто се присъедини към ЕС през 2013 година, Хърватия се превърна в една от най-търсените европейски туристически дестинации. По данни на Европейската комисия през 2016 година чуждестранните туристи са похарчили в Хърватия 45.5 милиарда евро или 19% от БВП на страната. Силната зависимост на хърватската икономика от туризма беше и една от централните критики на ЕК през 2018-а.

Коронавирусът е предизвикателство за досегашните икономически модели, като това важи в огромна степен за туризма. Затова и правителството в Загреб се опитва да намери най-подходящия баланс между нуждата от

завръщане към старото нормално и адаптиране към новото.

Проблемът е, че тази адаптация се извършва в атмосфера на предстоящи парламентарни избори, насрочени за 5 юли. Самият избор на дата говори много за големия залог – темата кога точно да се проведат изборите в атмосфера на пандемия беше една от най-обсъжданите в хърватското публично пространство през последния месец, а решението да се организират преди самото начало на туристическия сезон се тълкува от мнозина в страната като опит на правителството да избегне загуби от потенциално лош сезон.

Според мнозина в Хърватия страната твърде бързо отвори границите си, и то без да прилага кой знае какви ограничения. Препоръките на националния щаб и на Хърватския институт за заразни болести се свеждат до спазването на хигиена както от туроператорите, хотелите и ресторантите,  така и от самите туристи, на плажовете да се осигури необходимата дистанция, да се ползват хартиени кърпи и пластмасови прибори, редовна дезинфекция и значително по-често почистване на местата за нощувка.

Макар и официално да не е съобщено, че страната се отваря за туризъм,

според препоръките на хърватските власти граждани на ЕС могат да влизат свободно в Република Хърватия, ако имат основателни причини. Такива причини са икономическа дейност и работни срещи. За туристи се говори в бъдеще време, но е отворена малка вратичка. Хората, които имат предварително направени резервации са включени в категорията „работни срещи“. На граничните пунктове ще им бъде предоставяна подробна информация какво им е позволено да правят и какво не. Не се предвижда чуждестранните туристи да минават под карантина, но всеки влязъл в страната ще бъде регистриран подробно къде ще пребивава, телефонния му номер и колко време планира да остане в Хърватия.

Все още не е ясно обаче как ще се постъпва в случаите, когато турист пристигне здрав, но прояви болестни симптоми по време на почивката си в Хърватия. Кой ще поеме отговорност за това, кой ще поеме разходите по лекуването и прекратяването на почивката?

Не е ясно и дали туристите могат да сключват застраховки COVID-19.

 

Това, което местните власти посочват обаче е, че правата на потребителите ще бъдат защитени, съобразно с европейските правила за канселиране на резервации, полети и т.н., предвидени в случаите на извънредно положение. Дефиницията „извънредно положение“ е проблематична в ситуация, при която втората вълна все още не е настъпила (ако настъпи).

Опитът с остров Брач показва, че ако се появят новозаразени, дошли от чужбина, моментално ще бъдат възстановени ограничителните мерки. След пристигането на няколко носители на вируса на острова бяха въведени старите ограничения, а именно забрана за напускане на мястото на пребиваване без електронно разрешение и стоене под карантина. Електронните разрешения отпаднаха частично от 11 май, но все още важат за някои места. Вътрешните фериботни линии също вече са отворени, както и вътрешният автобусен и жп транспорт. Всичко е под условието „засега“. Министърът на туризма обяви наскоро, че броят на отказаните резервации е все още пренебрежимо малък.

Според данните на хърватските власти от 21 май до момента общият брой на заразените с коронавируса в Хърватия е 2 237 души, тествани са 58 000 души, починалите вследствие на вируса са 97. Населението на Хърватия е малко над 4 милиона.

Ключови думи:

Хърватия, туризъм, пандемия

Още

Торино - култура, шоколад, гурме... и още нещо
Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще ударим икономиката

15.09.2021

6449
Българи и румънци спасиха летните курорти

14.09.2021

1168