facebook
twitter

Наблюдател

БСП ще се чуди цяла кампания: наша ли е Мая?

Левицата тръгна да сваля ГЕРБ отслабена и разколебана, без ясна политическа цел и без силни послания
2 567
 Снимка: БГНЕС
На 27 септември при официалния старт на кампанията си в София лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на градската организация Калоян Паргов заявиха, че "поставят началото на смяната на статуквото" в столицата. Мая Манолова не бе там.

Странна изборна кампания поведе БСП в София. Дали много са мислили, не е много ясно, но измислиха това - формираха две писти, по които ще тече агитацията за местния вот. Едната писта е формирана около независимата Мая Манолова, която официално бе подкрепена от градската червена организация и с неособено голяма охота - от партийното ръководство. То, партийното ръководство, пък си сътвори някаква своя стратегия за столицата, излъчи отделна листа за общински съветници и така оформи втора писта за агитация. 

Накрая се получи това чудо - един кандидат за кмет на София с две общински листи. Което, разбира се, доведе червения електорат до смислов тупик: "Сега Мая лява ли е, или дясна?", "Какво да правим - ще гласуваме за червената листа, но не и за Манолова" и т. н. На практика хората, които подкрепят Манолова, имат 3 листи: една дясна  - с водач Димитър Делчев от ДБГ, една лява - тази на БСП, водена от Калоян Паргов, и една центристка листа - тази на АБВ, водена от Ивайло Калфин. 

Конкретен отговор на редовите социалистически терзания няма. Няма кой да им го даде.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в кампанията без ентусиазъм и желание да разбива на пух и прах опонентите си. Напротив. И този път Корнелия сътвори феномен - на официалния старт на надпреварата в София тя излезе с кандидат-общинарите, но не и с Манолова, която откри кампанията си отделно.

 

Уж единни, но разделени 

 

Без да отговори на въпроса - възможна ли е алтернатива на Мая Манолова, която да бъде издигната от лявото пространство, Корнелия просто кандиса за номинацията, без да я приеме. 

"Мая Манолова има воля и характер да промени управлението на София. Нашите кандидати за общински съветници и за районни кметове ще й дадат още сили, за да постигнем този резултат", ентусиазирано обяви преди седмица Корнелия Нинова пред симпатизанти и съпартийци при представянето на номинираните за общинари от червената листа. Това въобще не прозвуча убедително. Манолова просто не желае да има нищо общо с листата на БСП. Парадокс до парадокса. Но пък какво от това - може би всички Манолови листи вярват, че ще променят статуквото в София. 

В невъзможното обаче вярва лидерът на градската организация и водач на червената листа. "След 14-годишното кметуване и 12-годишната доминация на ГЕРБ в столицата времето на промяната дойде. Тази есен имаме шанс да разбием клишето, че БСП няма място в управлението на София", твърди Калоян Паргов.  

На всичкото отгоре освен че влязоха в кампанията, раздирани от вътрешни противоречия и кавги за начина на издигане на кандидати по места, за процедурни и уставни нарушения, за взимане на еднолични решения от страна на Нинова и др., в БСП изгубиха и много време за взимането на конкретни решения на иначе не толкова сложни проблеми. В партията предпочитаха да се боричкат, да се дърлят, но не и да бързат. На целия този фон дойде и липсата на социалисти, желаещи да бъдат номинирани за кметове. Никой не ще да се впуска в обречена битка, да води кампания, в която не вярва много, много.

И кандидатът за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова, спусната и наложена от партийното ръководство, а не от местната организация, едва ли вярва кой знае колко в успеха си. Особено след като Нинова и доминираният от нея пленум префасонираха до неузнаваемост кандидатобщинската листа и наложиха своя. Варненската драма така и не бе решена, а противоречията с "Позитано" 20 продължават въпреки опитите на местната структура да предизвика извънреден пленум, за да бъде върната листата на местната организация. Лидерът и послушната й кохорта останаха безмълвни и си заровиха (поне засега) главите в пясъка за варненските искания. Проблемите ще продължат да тлеят, а след местния вот ще избухнат с пълна сила. Предвид резултата и представянето на БСП в него мнозина се канят отново да поискат оставката на Нинова от лидерското място - заради бъдещата загуба във Варна. 

Социалистите ще търсят отговорност от Нинова и заради друго - заради липсата на лявото в кампанията, заради неафиширането на каквато и да е лява алтернатива. БСП, а и Манолова стартираха кампаниите си, без да показват леви решения, а в търсене на по-симпатичния, по-остроумния, по-устатия изказ. Зевзеци дори се шегуват, че кметската надпревара изглежда по-скоро като кастинг за главен архитект на съответния град. Говори се повече за инфраструктура и строителни проблеми, а кандидатите го раздават компетентни по технически въпроси.

 

Политиката всъщност я няма

 

Впечатляващо е, че тихомълком в тази кампания на левицата изчезна политическата й цел от евровота - да свали ГЕРБ от власт. При старта на тази кампания не се говори за оставка на кабинета "Борисов" и предсрочни избори. Загадка остава кога се смени тази задача, след като не бе взето решение за отмяната й, но и лидерът Нинова веднъж не я изрече през последните 2-3 месеца.

Днес Нинова бяга от отговор на въпроса какъв резултат ще се приеме за успех на левицата. Целта била да се вдигне броят на кметовете и съветниците след втория тур на вота. Толкоз. А за всеки е ясно, че дори и при повишен брой на избрани социалисти, загубата може да бъде все така оглушителна. 

Профилът на БСП като лява формация не се очертава поради една проста причина - няма кой да го стори. Наскоро в един дебат между кандидатите за кмет на Велико Търново (също крепост на ГЕРБ) бяха изречени един куп общи, натруфени и заучени фрази, но сред тях блестеше позицията на Весела Лечева: "Градът е велик благодарение на това, което са оставили нашите предци", заяви тя, противопоставяйки очевидно съвременния град с онзи от Втората българска държава. Т.е. да смятаме, че Лечева ще върне славата на старопрестолния град от преди 10 века.... 

Усещането е, че самите кандидати не само не вярват в успеха си, но не вярват в себе си и възможностите си. А на избирателя така силно е втръснала и омръзнала до болка изборната тематика, че не иска и да чуе каквото и да било. Не само на избирателя - и партийните събрания на левицата по места останаха рехави, някои дори се провалиха.

Провал грози левицата, след като не излъчва ясни и разбираеми политически послания. И няма как да е иначе - трудно е да мотивираш хората, след като си разделен в София, след като си разкъсван от вътрешни борби в провинцията и след като ти липсват хора.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разединение на пленума на БСП след преизбирането на Нинова

19.09.2020

3447 24
ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1945 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

18260 17

Коментари

tatyana1

Мдам! Искаме смяна на ГРБ, обаче май никой не иска да ги замести! Толкова ли са зле нещата? Да не би корабът вече да е потънал без да се забележи?

Нашенец

Нинова и ляво? Само по-голямата част от електората на БСП е ляв,както и на останалите партии. Лявото няма политически представител в парламента след преврата с някакви частични проблясъци у тая или оная партия през годините, без естествено партиите, без БСП да ги обявяват за леви. Нинова, с "лидер"ските си забежки и заставенето зад Манолова вкарва БСП в коловозите на СДС и НДСВ- като посока към 4%. Лошото е че не се виждат кякакви хора с позиция и  наченки на друга партия, като алтернатива на сегашните. Най много Манолова след тия избори да създаде такава партия, която нищо ново няма да даде, освен да излъже мат,риала че е алтернатива на ГЕРБ и БСП.

Magi

Лявото го няма никъде. Занимават се с глупости, а по важните въпроси за хората и за страната мълчат. Ни вопъл , ни стон за промените в уроците по близката история и позволиха на някакви НПО-та платени от чужди държави, да ми казват как АЗ съм живяла до 89г.Чудя се какво им е социалистическото в името БСП? Та те бягат/ ръководството на БСП/ като дявол от тамян от думата "социалистическо". Каква идеология изповядват, да кажат ясно , чии представители са и чии интереси защитават от народа? Иначе оставаме с впечатлението, че освен властта и парите нищо друго не ги интересува. Кампанията им върви толкова вяло, а те очакват да спечелят. Жалко.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ни вопъл , ни стон за промените в уроците по близката история и позволиха на някакви НПО-та платени от чужди държави, да ми казват как АЗ съм живяла до 89г.

Учебниците по история не се занимават с това как сте живала, другарко. 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш