Quantcast
Борбата с чумата - бутафория за милиони | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Борбата с чумата - бутафория за милиони

Фирмите, с които Агенцията по храните подписа договори за обезвреждане на животински отпадъци, нямат капацитет да реагират на бедствието
104 656
 Личен архив
Генка Шикерова
Журналистката Генка Шикерова разследва от 1 година как Българската агенция по храните се бори с африканската чума. Преди година в Странджа върлуваше епидемията по козите и овцете, сега чумата се разпространява по свинете. Допреди месец Генка работеше за Нова телевизия, разследванията й за дейността на агенцията, за начина, по който организира обществените поръчки и по който ги печелят две фирми, не са излъчени. Шикерова разполага с писмо, в  което директорът на новините на Нова Даниел Чипев уверява агенцията, че телевизията не предвижда излъчването на материал за БАБХ. В резултат на това агенцията отказва официална информация на Шикерова. В средата на юни Нова тв прекрати договорите на Генка и колегата й - Миролюба Бенатова. Ако беше дадена публичност на разследванията й още преди година, вероятно сега България нямаше да е изправена пред екокатастрофа и пред реалната заплаха да бъде унищожен цял отрасъл в животновъдството, в който са инвестирани 3 милиарда лева.


 

Страната е изправена пред тежка екологична катастрофа. Над 4 милиона килограма заразени трупове ще бъдат заровени някъде край Дунав.

А това са само животните, които ще бъдат избити във фермите в Николово и Бръшлен. Мерките са по разпореждане на Агенцията по храните. Сметката е при средно тегло 70 килограма на животно. Това прави обем от около 200 тира, които трябва бъдат закопани някъде, като същевременно се спазват съответните санитарни изисквания. По думите на директора на Областната дирекция на агенцията в Русе Георги Дяков загробването ще се извърши в дупки на голяма дълбочина на места, намиращи се на територията на свинекомплексите в двете села. Но никой не знае как се случва това в момента. Според действащата нормативна уредба местата за загробване се определят от постоянната комисия към съответния кмет. Няма отговор и на въпроса: може ли на мястото, където са загробени потенциално опасните отпадъци, отново да се отглеждат животни. В случая: възможно ли е тези предприятия да заработят отново на същото място и кога?

Основният проблем сега е

опасността от замърсяване на подпопочвените води,

когато целият този обем започне да гние. Вирусът на африканската чума издържа години. Според данни, публикувани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, той може да остане 50 дни в колбаси, 75 дни в трупове, в замразено месо - 1000 дни, в изсушено - 300 дни, в почвата 160 дни, във водоеми - 180 дни. Според данните, публикувани от центъра, България и Румъния на практика са единствените държави от Европейския съюз, които загробват толкова големи количества умрели животни. Румъния е пример за това как не трябва да се прави. Положителният пример е Чехия, която тази година обяви, че на територията й вече няма болни животни.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев упорито мълчи. Последното, което съобщи по темата преди десетина дни, е, че загубите за икономиката могат да достигнат 2 млрд. лв., ако заразата не бъде овладяна. Заразата очевидно не е овладяна, а Илиев отново изчезна от публичното пространство.

Точно преди година той задейства механизмите на цялата държавна машина, за да

блокира възможността двата действащи у нас екарисажа да участват

в обществената поръчка за обезвреждане на трупове. Това доведе до затваряне на екарисажа в Шумен и ограничаване на работата на този във Варна. Така се стигна до подписването на първите договори за обезвреждане на трупове с мобилни инсталации на фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” и на практика елиминирането на екарисажите. Общият капацитет на четирите инсинератора, които работят по договор с държавата, е 32 тона на денонощие. За сравнение общият капацитет на екарисажите е 180 тона на денонощие. Миналата година след заседание в Министерски съвет по повод мерките, които трябва да се вземат за ограничаване разпространението на африканската чума у нас, на въпрос в състояние ли са инсинераторите да поемат труповете при по-сериозно развитие на заболяването, шефът на агенцията Илиев отговори, че са в състояние и че при екстремна ситуация могат да работят по 20 часа, като се увеличи капацитетът им.

В пика на епидемията в Странджа миналата година двата инсинератора на “Син кръст 2016” стояха в продължение на няколко дни неработещи на паркинг на Околовръстното шосе в столицата. Отговор какво се е случвало в този момент с труповете от 22 области в страната, които фирмата трябва да обезврежда по договора си БАБХ, агенцията не даде.  Дамян Илиев отказва отговор по достъп до информация. Двете фирми също.

Пак в края на юли миналата година кметът на Калояновец, Старозагорско, където уж работеше инсинераторът на “Еко БГ СЖП”, откри ями с незаконно загробени огромни количества патици и прасета. Извършителят е неизвестен.

Всичко това се случи на фона на явно задаващата се епидемия от африканска чума и уж взетите строги превантивни мерки за ограничаването й в Странджа. В края на миналата и в началото на тази година агенцията по храните

сключи нови договори със “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” до 2020 г. за общо 30 милиона лева.

И според предишните, и според сегашните договори тези фирми трябва да действат и в случаи на епидемии, като отидат на място, но БАБХ не ги изпрати нито при евтаназията в Странджа миналото лято, нито в последвалите огнища на птичи грип. Миналата година парите, които агенцията им дава периодично, бяха увеличавани с мотива за усложнената епизоотична обстановка. Така например в допълнителен анекс, сключен на 16 ноември 2018 г., излиза, че за 34 дни, без да има епидемия, у нас са унищожени близо 2700 тона животински трупове, при положение че средномесечното количеството е около 700 тона. Обяснение как е възможно това Агенцията по храните не дава.

Според официалния отговор на БАБХ, разпространен тези дни във връзка с чумата по свинете, инсинераторите не се използват, защото “това ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. В случай на африканска чума по свинете най-удачният метод се явява загробването”.

Истината е, че инсинераторите нямат капацитет за това.

За да изгорят труповете само от Николово и Бръшлен, ще са им необходими повече от четири месеца, при условие че не правят нищо друго. Интересно е, че именно възможността да реагират бързо и на място в случай на епидемия е основното конкурентно предимство на мобилните инсинератори, посочено по време на кандидатстването за обществената поръчка. Възможност, която до този момент не е използвана нито веднъж.

Според Наредба 22 за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти извън регистрираните за това обекти това е допустимо, когато отпадъкът произхожда от труднодостъпни райони и не е възможно да бъдe транспортиран; когато има повишен риск от разпространение на заразна болест по животните; не могат да бъдат обезвредени чрез термична обработка или съответните предприятия не работят.

В случая БАБХ използва аргумента “опасност от зараза”, като в същото време не дава обяснение как ще предотврати разпространението на заразата през подпочвените води вследствие на заравянето на хиляди тонове трупове. До този момент екарисажите не са задействани за ограничаване на кризата. Практиката показва, че те са използвани в овладяването на силно заразни заболявания като синия език, заразния модуларен дерматит и птичия грип.

Друг проблем е свързан с унищожаването на продукцията, произведена от месо от фермата в Николово.

По заповед на БАБХ тя също трябва да бъде обезвредена. Само месокомбинатът в Свищов трябва да предаде за унищожаване 30 тона готова и полуготова продукция. Въпросът е: къде? Защото това най-вероятно трябва да се случи в протектираните от Дамян Илиев мобилни инсинератори. Освен тези, които имат подписан договор по обществена поръчка с агенцията, у нас има още няколко мобилни инсталации. Но са с малък капацитет и нямат помещения за складиране. Те работят, паркирани насред полуразрушени ТКЗС-та в компанията на кучета, гризачи и птици, което обезсмисля всички мерки за превенция. И това не е единственият пример за бутафорията на предприетите действия.

На 17 юли агенцията разпространи информационен клип колко опасно е заболяването. В него се казва, че вирусът се разпространява и чрез опаковките на заразена храна, дрехите и обувките на хората. Три дни по-късно - на 20 юли, след като избиха животните на хората от Зидарово, Бургаско,  в изпълнение на спешните мерки за ограничаване на заболяването,

защитните дрехи и ръкавиците на служителите на агенцията бяха захвърлени в храстите край селото.

Мълчание има и около проблема с обезвреждането на хранителните отпадъци от ресторантите. Заведенията трябва да имат договор за тяхното обезвреждане. А Агенцията по храните трябва да контролира дали това се прави. "В заведенията по морето например много от тези договори са формални", разказа ресторантьор, който желае да остане анонимен. Той обясни, че по документи плаща такса за извозване на тези отпадъци, но на практика е принуден да ги изхвърля, защото никой не идва да ги прибере.

В социалните мрежи изтекоха и

снимки как се евтаназират животните в село Николово – с пожарникарска пяна.

Реакцията на потребителите провокира Агенцията по храните да даде някакво обяснение. Според него умъртвяването на свинете се извършва при спазване изискванията на Регламент 1099/2009 относно защита на животните по време на умъртвяване. Използвала се висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантирала бързо и ефективно умъртвяване на животните под формата на сух лед, който се покрива с пяна.

В директивата не е описана възможността за прилагането на пяна при евтаназията на свине. Според неофициална информация от хора, които са били на място във фермата в Николово, използваната пяна е тип “Щамекс Ф16/Ф6”. Проблемът според тях е, че това е само сапунена пяна с дребни мехури, които запушват трахеята и задушават механично, а не предизвикват аноксия. Заради това, че е мокра, тя дави животните, като влиза в белия дроб.

"Мерките на БАБХ са хаотични и закъснели" според депутата от ДПС и бивш заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов. По думите му оградата, която бе построена миналото лято на границата с Румъния, за да спре дивите прасета, прилича по-скоро на заграждение на детска площадка, отколкото на защитно съоръжение. За да си поиграе на защита, Министерството на земеделието даде повече от един милион лева за оградката. Сега иска още пари. Вече за гасенето на пожара.

ДАННИ 

По данни на Асоциацията на индустриалните свиневъди в промишлените свинеферми се отглеждат 99% от свинете в България. През последните четири години свиневъдният сектор е увеличил обема си с над 80%.

Консумацията на свинско месо в страната е малко над 250 хил. тона, или приблизително по 35 кг на човек.

Повече от 3 млрд. лв. са инвестициите в индустриалния сектор на свиневъдството в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и повишаване конкурентоспособността на европейския пазар.

20 000 са пряко заетите в сектора, а приходите за бюджета - над 100 млн. лв.

За изхранване на поголовието в бранша са необходими около половин милион тона зърно, произведено в България.


 


  

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо Навални става опасен за Путин

19.01.2021

The Spectator

2142 24
Авторитарният нагон на ГЕРБ се прояви и през 2020 г.
И Гьобелс би завидял на Борисов

18.01.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

10309 53

Коментари

Jassie

?

Forza NATO

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

?

kaily
снимка на kaily

ми то от 30 години вървим насам

стигнахме 

Предводител на ...

Браво, Гинке!

Само да добавя, че аутсорсването на дейностите на екарисажите в посока Син кръст стана и с любезното съдействие на една учителка от Злокучене. Питайте нея какво става с труповете на десетки бездомни кучета, умиращи ежедневно само в София.

Purple_Haze

Делници

24.07.2019   Д-р Пламен Пасков - общественик

https://eurocom.bg/shows/video/delnici/11019

Предводител на ...

скрийсебе ?

human_capital

И как екарисажа ще поеме толкова работа?

Някога Захарова минавала ли е през Шумен, при работещ екарисаж да види как мирише!

Предводител на ...

Шумен смърди най-вече заради Брадърс Комерс.

bay Dragan

?

TKostoF

Генка ?

Желязко Желев

              Първо -моите поздравления за г-жа Шекерова.За цялосната и журналистика.

              Второ-то всичко е бутафория. И лъсва като тиган на месечина при критична ситуация.После всичко се забравя не без помоща на пропагандната машина,която изхвърли Шекерова и Бенатова.

             Пак добре че не са обвинени в тероризъм.Щото въпросния член в НК като че ли е създаден за такива като тях."Всяват смут и стах в населението'.Скоро члена ще има и подходящи атрибути -гл.прокурор и спец.съд.

            Та не се знае.Тъмната стаичка и инстикта за самосъхранение ако не заработи.

            А да парите в банките на някои са съвсем реални макар и от бутафория.

сталкер пустиняк

Браво!

Но какво от това? 

Герберастите ще се опитат да заметат нещата, после ще дойдат изборите, ще си платят на циганите и пак ще спечелят. Къде с пари, къде с фалшификации.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Ако линчуват тези мърлячи от БАБХ, няма да се учудя.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Авторката ?

 

Умират в двумилионна София не само бездомните кучета, ами и домашните, които са много повече. В такива случаи се доверяваме на Екоравновесие, които уж ги откарва до екарисаж. Някой знае ли, какво всъщност се случва?

дъртреалист

Гинка, браво!

През последните четири години свиневъдният сектор е увеличил обема си с над 80%.

Тази информация обяснява пожара.

Ако някой знае, кой е бил големия вносител на свинско преди 4 години - ще научим и извършителя на деянието.

По спомен, от Испания... Май и Франция...

 

Предводител на ...

След американските тайни лабаратории в Грузия, Украйна и т. н. бе въпрос на време да научим за испанската армада, която поразява умишлено свиневъдството у нас. Дерзайте гаспада, приятни сте за четене ...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ако някой знае, кой е бил големия вносител на свинско преди 4 години - ще научим и извършителя на деянието.

По спомен, от Испания... Май и Франция...

???

 

https://www.porkbusiness.com/article/sanchez-vizcaino-tells-how-spain-stopped-african-swine-fever

 

И още нещо:

https://www.mdpi.com/1999-4915/11/4/310/pdf

Пусни една търсачка за "backyard farm".

 

дъртреалист

испанската армада, която поразява умишлено свиневъдството 

пак си неподготвен.

Става въпрос за милиарден бизнес и за 80% от този милард.

А дали държавата Испания прави диверсията може да се мисли от незрели и неизкушени мозъчета.

Същото може да се каже и за пренебрегването на конспиративната версия.

Прочее, аз се занимавам с животновъдство. Баш Ин дъ бекйард.

А диверсията с внасяне на болести е широко разпостранен метод за икономическа борба, с дълга българска история.
Например с българските винени лози.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Прочее, аз се занимавам с животновъдство. Баш Ин дъ бекйард.

А диверсията с внасяне на болести е широко разпостранен метод за икономическа борба, с дълга българска история.
Например с българските винени лози.

Това с лозите пък е  такава глупост, че повече не може. Обсъждали сме го.

https://www.segabg.com/forum-topic/general-chuma?page=1

Като свиневъд, аз съм убеден че спазваш всички санитарни предписания в епидемологична обстановка - пръскаш редовно с разтвор, не ги храниш с помия, а само с проверени храни,  обслужваш животните само с работно облекло, което старателно дезинфектираш.

дъртреалист

Свине точно не гледам. 

Прекалено ми идва.

И ти ли смяташ, че съвсем спонтанно цялата страна пламна, тази година,

а миналите години, при същото епидемиологично обкръжение, нищо не се случи?

Прочетох темата, не разбрах защо преносът на филоксерата е глупост...

Много разпостранена теза  е. Прилича на вярна.

дъртреалист

Колкото повече следя темата, виждам, че епидемията има обяснение...

Първо, кръвосмучещите насекоми пренасят вируса, а няма как фермите да бъдат затворени. 

И второ - гоненето на частните кочини води до криене и местене на животни, без да се знае дали са болни.

И трето, глиганите са много и навсякъде, а през лятото са недостижими.

 

Предводител на ...

гоненето на частните кочини води до криене и местене на животни

??

Прекланяме се пред мъдрия и решителен български народ! 

дъртреалист

Омразникът на българския род пак намери как да се внедри.

А ве тъпчо, ВСЕКИ човек, независимо от националността си, е длъжен да пази своя интерес и го прави.

Грешката тук е на институциите, които ПАК искат със сопа да решават кризите, а не с разбиране и уважение към обикновените ХОРА.

Нямало да им плащат животните, ако не били регистрирани... и хорат ги крият...

То гори пожар... а вместо да го гаси, тарикатската администрация пак гледа как да гърчи робите...

Предводител на ...

Не си съгласен с мен оДносно преклонението ми пред мъдрия български народ? Не е хубаво от твоя страна. "Това произведе неприятно впечатление у всички", както е рекъл Вазов.

SvSophia
снимка на SvSophia

Африканската чума по свинете ще си отиде. Въпреки "мерките" им. Все пак в един момент ще дойде зимата.

По-страшната чума обаче няма да си отиде скоро или ще си отиде замалко (твърди една от най-великите книги-притчи на ХХ век).

доктор Риэ решил написать эту историю, которая оканчивается здесь, написать для того, чтобы не уподобиться молчальникам, свидетельствовать в пользу зачумленных, чтобы хоть память оставить о несправедливости и насилии, совершенных над ними, да просто для того, чтобы сказать о том, чему учит тебя година бедствий: есть больше оснований восхищаться людьми, чем презирать их.

Но вместе с тем он понимал, что эта хроника не может стать историей окончательной победы. А может она быть лишь свидетельством того, что следовало совершить и что, без сомнения, обязаны совершать все люди вопреки страху с его не знающим устали оружием, вопреки их личным терзаниям, обязаны совершать все люди, которые за невозможностью стать святыми и отказываясь принять бедствие пытаются быть целителями.

И в самом деле, вслушиваясь в радостные клики, идущие из центра города, Риэ вспомнил, что любая радость находится под угрозой. Ибо он знал то, чего не ведала эта ликующая толпа и о чем можно прочесть в книжках, – что микроб чумы никогда не умирает, никогда не исчезает, что он может десятилетиями спать где-нибудь в завитушках мебели или в стопке белья, что он терпеливо ждет своего часа в спальне, в подвале, в чемодане, в носовых платках и в бумагах и что, возможно, придет на горе и в поучение людям такой день, когда чума пробудит крыс и пошлет их околевать на улицы счастливого города.

Влез или се регистрирай за да коментираш