Медия без
политическа реклама

2000 лв. учителска заплата - мит или реалност

Ножицата между преподавателските възнаграждения в различните градове се разтваря все повече

БГНЕС
Младите учители казват, че доходите им са далеч от твърденията.

Доскоро учителските заплати вълнуваха основно гилдията. Откакто обаче се заговори, че средното възнаграждение на преподавателите ще стигне 2000 лв., от доходите в средното образование започнаха да се интересуват всички. Наистина ли учителите ще надхвърлят средното възнаграждение за страната, както би следвало да бъде, ако искаме да имаме качествено образование?

"Това е мит", казват в един глас повечето педагози, с които "Сега" разговаря. Според тях там, където досега заплатите са били на минимума, пак ще си останат на дъното, а тези с по-големи възнаграждения ще получат още по-високи такива, с което ножицата между учителските заплати в различните градове ще се разтвори неимоверно много.

Повод за учителските реакции стана анонс от просветното министерство, в който се казва, че средната учителска заплата тази година ще се увеличи с около 12% от април 2022 г., за да достигне 125% от средното възнаграждение в страната. "Това ниво ще достигнат предимно учителите пред пенсия, останалите ще работят за много под средното за страната. Недоволните сега утре няма да ги има в системата", предупреждават педагози. 

 

На минимум

В момента минималната заплата на педагозите е 1260 лв. 12% скок би означавал 1411 лв. стартово възнаграждение за педагозите. "Един започващ учител с 1411 лв. или един с няколко години стаж с 1550 лв. бруто, ще работи за много под средната работна заплата за страната, камо ли за 125% от нея. Какво ще го задържи такъв човек в тази система, като той ще достигне заплата 2000 лв. след четвърт век в училище?", питат млади преподаватели.

 

Средното за всеки е различно

По данни на НСИ през третото тримесечие на 2021 г. средната брутна месечна работна заплата в страната е 1520 лв. 125% от нея правят 1900 лв. - толкова според МОН би следвало да стане средната учителска заплата след априлското увеличение. Тези изчисления стъпват на базата, че средното възнаграждение за педагозите в момента е 1700 лв. Това сочат и работните данни на МОН - според тях за 2021 г. средната месечна работна заплата на педагогическите специалисти в общинските и държавните институции е 1740 лв. Според учители, с които "Сега" разговаря, обаче това ниво се достига от малцина в гилдията.

"За съжаление, такива заплати в училище няма. Масово заплатите са максимум 1400 лв. в момента", казва преподавател с 10 г. стаж в системата, който писа до "Сега" по повод изнесените от министерството данни. По думите му, ако някой получава 1700 или 1800 лв., то в тази сума (към основната заплата) се включват парите за прослуженото време, т.е. за стаж, квалификационна степен и др.

"На практика такива заплати се вземат само от колегите, които са пред пенсия. За по-младите колеги заплатата е около 1000 лв. чисто. За съжаление, повечето колеги са застаряващи и излиза, че само те ще вземат 1900-2000 лв. Така че излиза, че средната заплата е 1800 лв. сега, защото всичко живо е за пенсия и ще се пенсионира до няколко години. Така средната заплата, афиширана от Денков, е всъщност "за старост", а не да се поканят нови и млади хора в системата, която издиша отдавна. Кой ще работи, след като до няколко години колегите се пенсионират?", пита преподавателят. Според него недоволните сега утре няма да ги има в системата, а за привличане на младите е необходимо началната работна учителска заплата да бъде "хваната" за средната за страната.

"До средна заплата го докарваш при 15 години стаж и действително е към 1400 лв. чисто, ако училището има някакъв малък процент над минимума, който дават от министерството. А обикновено училищата не могат да си позволят нещо по-сериозно като процент, дори и да искат, защото делегираните бюджети не позволяват", казва и учителка от София. По думите й парите, които получават учителите, обикновено са "мътна и кървава" заради различните надбавки, които се получават през годината - за дрехи, бонус за 24 май, лекторски, замествания и др.

"Моята заплата, която е с 5-6% над стартовата заради стажа ми в училище, беше около 1100 лв. чисто. Над тях преразпределено на месеци са се добавяли около 100-150 лв., но заради многото лекторски тази година. Като имате предвид, че вече имам 6 г. стаж в системата, не знам на каква възраст ще я получа тази средна заплата от 1400 лв. чисто, за която са ви казали? Към 50 г. може би?!", споделя преподавателката. И е категорична: "Мит е какви пари взимат учителите".

Друга преподавателка от Добрич с 37 г. стаж и втора квалификационна степен разказва, че взема 1343 лв. основна заплата, както и повечето от колегите й. "С процента за стаж и клас квалификация заплатата ми става 1900 лв., но на един старши учител с 10 години стаж тя е 1480 лв.", казва учителката. В училището й има 15 пенсионери и 15, които ще се пенсионират като нея в рамките на 3-4 г. Имат само двама учители под 30-годишна възраст, няколко в категорията 30-40 г., 7-8 - на възраст между 40 и 50 г.

 

Ножица

От свои колеги учителката от Добрич дава реални данни и за други градове. "Основната заплата на главен учител в Добрич например е 1406 лв. Основното възнаграждение на старши учител в Ямбол е 1410 лв. В Бургас - 1644 лв. В София - 1720 лв. Колкото общината е по-бедна, толкова нивото е по-ниско. 300-400 лв. си е солидна разлика", разказва тя. Действително разликите в заплащането на учителите в зависимост от това къде работят са огромни, като според оценки на някои директори те ще стигнат и до 500-600 лв. 

"Най-високите учителски заплати би трябвало да са в районите с висока концентрация на уязвими деца и с ниска концентрация на населението", обяснява Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той дава пример със своето 119-о училище в София и друго - "П.Р. Славейков" в Кърджали, което е със същия брой ученици - около 1600. "Заради ниската концентрация на населението кърджалийското училище получава с 800 лв. повече на ученик, или с 40% по-висок бюджет. Съвсем закономерно там заплатите са по-високи", казва Стаматов.

 

А защо не повече от 12%?

Тази година анонсът за очакваното повишение донесе смесени чувства на педагозите. Не само защото скокът ще е само 12%, а и защото ще е чак от април, т.е. на годишна база месечните им възнаграждения изобщо няма да стигнат това повишение. "3 месеца от годината вече ще са минали и всъщност на годишна база увеличението ще е реално 9%, а не 12%", посочва преподавател. Той обръща внимание и че на Отраслов съвет в МОН първоначално бе решено учителските заплати да се повишат с 14.5%, но впоследствие тези проценти бяха намалени до 12 на сто. "Защо станаха 12%, а реално 9%, никой не разбра", казва той.

Ключови думи:

учители, заплати

Още по темата