facebook
twitter

Кинопремиера

"Фарго" със снегорин

Или "Твърде лично" върху лед, защото Лиъм Нийсън пак е баща, стъпил на пътеката на войната
1118
 снимка: Лента
Аматьорът в саморазправата Лиъм Нийсън разчита на снегорина и бащиния гняв от загубата.

"Отмъщението е ястие, което се сервира студено" - този цитат явно е послужил за основа на (по изключение) добрия български превод на далеч по-невзрачното Cold Pursuit. "Студено отмъщение" е филм, в който снегът е основен компонент на сценографията, всички носят шуби и парки, а главният герой е шофьор на снегорин - и го управлява през по-голямата част от двата часа екранно време. В ролята е Лиъм Нийсън, който отново - след три епизода "Твърде лично" - влиза в ролята на угрижен екшън татко. Но този път не спасява отвлечена дъщеря, а мъсти за убит син. Халтурките се настаниха трайно в CV-то на северноирландския актьор в последните две десетилетия. Този е от по-добрите му филми редом със заснетия също в последните 12 месеца "Балада за Бъстър Скръгс" на братята Коен. 

"Студено отмъщение" представлява пореден американски римейк по любопитен европейски филм  - норвежкия "Kraftidioten" (красноречиво заглавие само по себе си). За разлика от повечето холивудски интерпретации на евросюжети, поверени на различни режисьори и екипи, с този се заема авторът на оригинала Ханс Петер Моланд в своя американски дебют. Упражнението е подобно на това с Робърт Родригес, който преди четвърт век направи по-високобюджетен и похоливудчен римейк на дебюта си "Ел Мариачи". Понеже в "Студено отмъщение" няма слънце и латино страст, а само мраз и черен хумор, той няма да се превърне в хит като "Десперадо", но има качества, които го отличават от повечето клиширани истории за престъпление и възмездие. На първо време за разлика от тях той не се взема насериозно. Кървавите следи по снега, провинциалните нрави и грапавият черен хумор извикват недвусмислени асоциации с "Фарго". Разбира се, няма ги бисерите в диалога, характерни за братята Коен. С насилието в "Студено отмъщение" не си поплюват, но всъщност има само една-две сцени, при които по-чувствителните зрители ще извърнат поглед погнусено - историята е поръсена с обилно количество ирония и неправдоподобност. Ако смятате, че Столичната община не използва пълния потенциал на снегорините си, и ви е любопитно да видите тази полезна машина в качеството на средство за масово унищожение - моля, това е вашият шанс.

В сцена 1 Нийсън е обявен за почетен гражданин на Кихо. Той е важен за добруването му, защото тук зимата трае дълго и без неговия снегорин градчето просто нямаше да има връзка с цивилизацията шест месеца в годината. В същата нощ неговият син става косвена жертва на наркодилъри. И докато съпругата (Лора Дърн) напуска безславно повествованието навярно защото не са й платили достатъчен хонорар, героят с фамилия Коксман (повод за постоянни шеги в диалога) стъпва на военната пътека. И няма да спре, докато не стигне до самия наркобарон, отстранявайки дребните подизпълнители по пътя си. Врагът с прякор Викинга е рязка противоположност на южноамериканските босове на коката - води хипстърски живот, държи на диетичното хранене, споделя грижите за сина си със своята бивша съпруга и честичко му се налага да изтърпява изблиците й на гняв по свой адрес. В оригинала "Kraftidioten" вражеският наркоклан се състои от сърби, тук са индианци, което е уместно спрямо преместената локация на историята и заснемането, а и осигурява част от комедийните епизоди във филма.

"Студено отмъщение" съвсем не е неотложен за гледане шедьовър. Лекият абсурдизъм и сродството с вече познати истории го спасяват от пропадане. Но ако обичате екшъните с голяма доза черен хумор и по-малко компютърно генерирани експлозии, този е добър избор. 

Все още няма коментари

Още

Преди Уайнстийн беше шефът на "Фокс"
"Лоши момчета" на бис
Клинт Истууд прославя безименен американски герой

10.01.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1130 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×