Медия без
политическа реклама

2021: Краят на големия екран?

През нея "Уорнър" ще пусне всичките си филми синхронно в кината и в HBO Max: и с това може да подпише смъртната присъда на киносалоните

снимка: Warner
Ако нямаше пандемия, "Дюн" трябваше се завърти в киносалоните този месец. Вместо това ще излезе през октомври 2021-а, едновременно в кината (ако има останали дотогава такива) и в HBO Max.

Началото на март 2020 г. донесе лоши новини за киното, каквото го познаваме през последните сто и двайсетина години: също както театрите, оперите, концертните зали, и на киносалоните се наложи да захлопнат врати за дълго (различно дълго в различните държави) време заради пандемията. Това доведе до многобройни и разнообразни сътресения, чиито дългосрочни последици - както върху киното като бизнес, така и като изкуство - тепърва ще бъдат оценявани.

Спасение за света дебне отвсякъде в лицето на няколко (почти) регистрирани за масова употреба ваксини, но изглежда, че оптимизмът засега не е засегнал киносвета. Сред като през август и септември се оказа, че една птичка на име "Тенет" пролет не прави, големите компании затвърдиха намеренията си да обърнат гръб на киносалоните и да се спасяват поединично. Първи това направиха "Дисни", които с "Мулан" започнаха да излъчват своите големи хитове (същото очаква и "За душата" на "Пиксар") за домашна употреба чрез собствения си стрийминг оператор Disney+.

Някои по-малки продуценти, които не искаха да отлагат премиерите си, продадоха отделни заглавия на Apple TV+, Amazon Prime или Netlfix. "Юнивърсъл" подписаха договор с големите киновериги AMC, Cinemark и Cineplex, според който предстоящите им филми "Круд: Нова епоха" (продължение на успешната анимация) и "Световни новини" (драма с Том Ханкс) ще се въртят ексклузивно в кината 17 дни, след което ще заминат за домашно гледане чрез услугата video-on-demand. Това е нищо в сравнение с някога тримесечния - в миналото дори шестмесечен - "театрален прозорец", в който продуцентите нямат право да покажат филма си никъде другаде, освен на голям екран.

Но ножа до дъно забиха "Уорнър брос", които допреди дни бяха сочени като спасители на традиционния кинопоказ със своето решение да не отлагат прекалено големите си премиери - не само "Тенет", но и "Жената чудо 1984", очакван по Коледа. За съжаление случаят не е такъв. "Жената чудо" наистина ще излезе в кината, но в един и същи ден с премиерата си по HBO Max. Същото ще се случи с всички големи продукции на "Уорнър" през предстоящата 2021-ва, общо 17 на брой - "Дюн" на Дени Вилньов, "Матрицата 4" на сестрите Уашовски, "Годзила срещу Конг", "Том и Джери", "Отряд самоубийци", "Крал Ричард", "Плачи, мачо" и още редица заглавия.

Този "хибриден" тип премиери беше невъзможен само преди месеци: кината никога нямаше да завъртят филм, който хората биха могли в същия момент да видят от дивана у дома си. Но днес, когато са изправени пред (вероятно неминуем) фалит, това не е избор, а залог за (съмнително) оцеляване. Винаги ще има шепа синефили, които смятат, че на кино "се ходи", че то трябва да се гледа в мрака на киносалона, с други хора около теб - били те и с пуканки в ръце - за да се случи истинското филмово тайнство. Но дали техният брой ще бъде достатъчен за оцеляването на кината - и дали кината изобщо ще заработят в предишния си брой и интензитет, дори коронавирусът да отстъпи?

Още преди да се разбушува заразата, в последните години стрийминг платформите завземаха все по-голям дял от кинопейзажа и от свободното време на потребителите. Досега лидер в този бизнес е "Нетфликс", който има печеливш високотехнологичен модел на работа и някои прилични сериали, но филмите му са още далеч от най-високите стандарти. В момента, в който заглавията на "Уорнър", едно от най-ярките имена в бизнеса, влязат в каталога на HBO Max, това ще се промени. Срещу месечна абонаментна такса от $15 зрителите ще могат да гледат от хола си колкото си искат истинско кино.

HBO Max засега не е достъпен на европейския пазар, но Кейси Блойс, главен директор на отдел "Съдържание", и Анди Форсел, ръководител на HBO Max Global, съобщиха на конференцията за цифрова икономика Web Summit 2020, че стрийминг платформата ще започне настъпление в Европа още през втората половина на 2021 г. В България тя ще измести познатата към момента HBO Go, т.е. бъдещето няма да ни подмине. 

Ако всичко това ви звучи твърде драматично, знайте, че отново става дума за пари. Досега филмовото студио "Уорнър брос", създадено през 1923 г., бе перлата в короната на конгломерата WarnerMedia (познат по-рано като Time Warner), но очевидно днес не е доходно да се инвестира в него - и да се хранят киносалоните. Вместо това може да се развива тази част от бизнеса, в която босовете на компанията провиждат бъдещето, а именно стрийминг платформата HBO Go. За бизнеса няма значение дали се кани да "убие" някое изкуство, ако това ще донесе добра печалба.

Ето както казват от "Уорнър": "Това е временен план за 2021 година. Нужно е да подкрепим разпространението на готовите продукции. Не променяме реалността за тези филми повече от това, което вече стори за тях пандемията. Добавяме допълнителен период за приходи с HBO Max… Живеем в безпрецедентни времена, които изискват творчески решения. Никой не иска да види филмите отново на голям екран повече от нас! Наясно сме, че новото съдържание е жизнено важно за мрежата от разпространители и киносалони, но трябва да балансираме в реалността – повечето кина в САЩ ще работят с намален капацитет в по-голямата част от 2021 г..." 

Предстои да видим какъв ще бъде отговорът на другите стрийминг гиганти като Amazon и Netflix, както и дали "Дисни" ще решат да сложат своите "златни кокошки" от вселената на Marvel на стрийм в Disney+, или все пак ще чакат отварянето на киномрежата, която само преди година носеше на всяко от тези заглавия над 1 милиард долара приход. Във всеки случай, ако ваксината не проработи - и изобщо апокалипсисът продължи по-дълго от очакваното - гледането на кино в кино ще става все повече спомен от миналото.