Quantcast
Кабинетът на Борисов отново удари по бюджета на БНР | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Кабинетът на Борисов отново удари по бюджета на БНР

Генералният директор на радиото пита Министерския съвет защо мери обществените медии с различен аршин
1 383
 Илияна Кирилова

Кабинетът в оставка на Бойко Борисов показа за пореден път, че мери с различен аршин обществените медии в България и че към едни държавата е много щедра, а към други - безкрайно пестелива. Българското национално радио е било информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаляване на бюджетната му субсидия- този път с  388 хиляди лева, съобщи националното радио. В отговор  генералният директор на БНР Андон Балтаков съобщи, че решението на МС създава сериозни проблеми за нормалното осъществяване на функциите на обществената медия. "Принуден съм да намалявам оперативни разходи на БНР за 40 работни места", написа днес генералният директор на БНР. Той информира ,че този път ще изпрати искане до парламента да наложи мораториум върху намаляване бюджета на БНР. 

Само преди месец бюджетът на БНР бе намален с още близо 450 000 лева, като и тогава решението бе мотивирано с държавни разходи заради пандемията. И тогава Балтаков попита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време е одобрен допълнителен трансфер към БНТ в размер на 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения, и трансфер към БТА в размер на 2 750 000 лева. Тогава генералният директор на БНР предупреди, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване. Балтаков определя подобна политика спрямо БНР като "тенденциозна и преднамерена". Днес Андон Балтаков отново припомни, че за разлика от БНТ националното радио си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намалява през месец. 

 

Правителството на Бойко Борисов мери с различен аршин финансирането на обществените медии, като очевидно протежира официозните БНТ и БТА.  Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с

 

Още

Като чуя за култура, трепери ми кобурът

22.01.2023

Г-н БАЛЕВ

2896
Горе на тепето пече се кюфтето - когато Хари среща Гергов

15.01.2023

Г-н БАЛЕВ

2967
Размениха ли Максим и Слави като бебета?

08.01.2023

Г-н БАЛЕВ

7264