facebook
twitter

Чужбина

За Китай демонстрациите в Хонконг са "тероризъм"

277
 ЕПА/БГНЕС
Демонстрантите блокираха вчера работата на международното летище в Хонконг, което е сред най-натоварените в света.

Китай определи ескалиращите протести в Хонконг като "тероризъм", предадоха информационните агенции.  Това стана, след като антиправителствените демонстранти вчера за четвърти пореден ден блокираха международното летище в автономния район и ръководството му се оказа принудено да анулира излитащите полети. Летището е едно от най-натоварените в света с обслужени около 75 млн. пътници през м.г.  Случилото се "сериозно затруднява" дейностите на летището, обявиха оттам.

Терминалите бяха окупирани от около 5000 протестиращи с плакати "Хонконг не е свободен" и "Срам за полицията". Недоволството на демонстрантите срещу органите на реда е заради използван от тях сълзотворен газ при разпръсването на поредна демонстрация. Според информационните агенции около 40 души са ранени от петък, когато започна блокада на летището. Бизнесът в Хонконг призова за незабавно прекратяване на насилието, тъй като има негативно влияние върху икономиката.

Протестите в Хонконг продължават вече десета седмица заради плановете на властите да приемат законодателство, което ще позволи екстрадиране на престъпници в континентален Китай. Управителят на Хонконг Кари Лам реши да спре законопроекта, но не и напълно да го оттегли, срещу което е основното недоволство. 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

71 дни протест: Вече се иска оставка и на Караянчева

17.09.2020

1902 17
Протестите срещу „Мулан“ стават повече и по-шумни

08.09.2020

3989 2
10 техники за любов на площада

03.09.2020

Г-н БАЛЕВ

4177 4

Коментари

IvanM

1. Китай определи ескалиращите протести в Хонконг като "тероризъм", предадоха информационните агенции. 

 

2. Бизнесът в Хонконг призова за незабавно прекратяване на насилието, тъй като има негативно влияние върху икономиката.

 

Точка първа определя отношението на Пекин към развилнелите се недоносчета. Точка две подготвя почвата за молба към НОАК да въвед ред в провинцията. Глупаците сами ще си изядат автономията. Не че тя е нужна на КНР

Дагоев

Това много ми напомня нашата история. Заради Пеевски започна бунт. Пеевски беше забравен, но свалянето на Ореарски дойде на дневен ред.Та в Хонконг отменеия проектозакон за екстрадицията отдавна е забравен. На дневен ред е отмяна на автономията и "Тянънмън" 2.

venstar

Терминалите бяха окупирани от около 5000 протестиращи с плакати "Хонконг не е свободен"

Нещо не ми се връзва. Ако наистина не беше свободен, никой нямаше да ги търпи са окупират летището и да правят такива безредици. Чудно ми е, ако 5 хиляди човека окупират някое от големите летища в САЩ или Хийтроу, колко време ще мине преди властите да възстановят реда.

 

Също ми е чудно какво ще стане, ако Китай отнеме автономията на ХК. Дали англосаксите ще направят нещо повече от устни декларации? Например санкции (като с Русия) или военна интервенция (Ирак, Либия...)?

Влез или се регистрирай за да коментираш