facebook
twitter

Чужбина

Японска АЕЦ ще изхвърля радиоактивна вода

106
 ЕПА/БГНЕС
Служители на "Тепко" контролират работата на охладителната система на АЕЦ "Фукушима".

"Токио Електрик пауър" ("Тепко") ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, тъй като капацитетът на компанията за съхраняването й се изчерпва, заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада, цитиран от агенциите. 

"Тепко+ е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните тръби, използвани за да предпазват прътите ядрено гориво от стопяване, след като централата бе повредена от земетресение и цунами през 2011 г. Компанията оператор на централата твърди, че капацитетът й за съхраняване ще се изчерпи до 2022 г. "Единствената опция ще бъде да източим водата в морето, където ще се разреди", каза министърът на брифинг в Токио, като уточни, че изразява лично мнение. Правителствен говорител също подчерта, че Харада изказва лично мнение. Правителството очаква доклад от експертна комисия, преди да вземе окончателно решение. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма място за съхранение на радиоактивната вода в АЕЦ "Фукушима"

11.08.2019

2153 26
Япония отбелязва 8 г. от аварията във Фукушима

11.03.2019

471 21
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15658 25

Коментари

TRIF007

Това за тази централа дето при аварията собстениците и първи се качиха на джетовете си ли е?

Не съм изненадан. След като наложиха тотално информационно затъмнение и нахвърлеха тонове лъжи и фалшифицирани данни не сум изненадан. И защо не се дига шум за това в пресата? Ми що ли? Ами тя централата била по Хамерикаска технология. Е сега че тонове радиоактивна вода се изляха в Пасифика не е голяма работа, нали?  Що бомби се изгармяха в него преди 60г. и кво? Още си е там.

Наглоста няма граница! Що ще изливате водата в океана бе тарикати? Напълнете им басейните и джакузитата на собствениците и' и да си плуват в нея. Що не спряхте централата и вмесо да я засипете с бетон като Чернобил още я ползвате?

Влез или се регистрирай за да коментираш