facebook
twitter

Чужбина

Туск настоява ЕС да даде дълга отсрочка на Лондон

Ако Великобритания не напусне до май, тя трябва да проведе избори за евродепутати
989
ЕПА/БГНЕС
Привърженици на Брекзит демонстрираха пред парламента в Лондон вчера преди началото на дебатите.

ЕС трябва да бъде отворен за варианта да предостави на Великобритания дълга отсрочка за напускането й, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В публикацията си Туск заявява, че ще призове лидерите на 27-те оставащи държави от ЕС "да бъдат отворени за дълго продължение (на срока), ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус за нея".

Вероятността Брекзит да бъде отложен след заявената дата от 29 март т.г. се очерта след вота на британските депутати в сряда вечер, които отхвърлиха излизане на Великобритания от общността без споразумение с ЕС. Ден по-рано те отхвърлиха самото споразумение. 

Вчера те се събраха за дебати и гласуване по няколко предложения, включително и внесеното от премиера Тереза Мей искане депутатите да гласуват за трети път споразумението на 20 март и на 21 март тя да поиска от евролидерите отсрочка на Брекзит до 30 юни, за да се подготви нужното законодателство на Острова за напускане. Председателят на долната камара Джон Бъркоу съобщи, че ще бъдат подложени на гласуване и 4 поправки, включително поправка на поправка. Първата е за отлагане на Брекзит, за да има повече време за организиране на референдум за Брекзит. Така депутатите за първи път ще гласуват за втори референдум. Втората е за дебат, който ще даде начало на процес, позволяващ на депутатите да гласуват алтернативи на Брекзит. Третата е Брекзит да се отложи, за да се даде повече време на депутатите да съберат мнозинство за различен подход при напускането на ЕС. И последното предложение е да не се позволява на Тереза Мей да внася споразумението си с ЕС в парламента за трето гласуване.

 

РЕД

Ако Великобритания не е напуснала ЕС до изборите за нов ЕП през май, ще трябва да участва в тези избори, заяви на пресконференция в Брюксел говорител на Европейската комисия. 

Ключови думи:

Брекзит
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на парламента в Лондон отряза премиера Джонсън за нов вот

22.10.2019

113
Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

21.10.2019

6100 41
Лондон пак обеща Брекзит на 31 октомври, въпреки че поиска отлагане от ЕС

21.10.2019

467 3

Коментари

fractal

Великобритания не може да напусне Европейския съюз защото евродепутатите са избрани от гласоподаватели които искат да бъдат представени в Европарламента и ЕС сега се подменя вота на гласоподавателите

За да напусне ЕС във Великобритания трябва да се направи коалиция която да спечели гласове и мандати за евро депутати в новия ЕП след изборите и тогава да се пристъпи към процедура за излизане от ЕС

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×