facebook
twitter

Чужбина

Терористът бил у нас само като турист

172
 ЕПА/БГНЕС
28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант бе обвинен за убийствата на 50 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Тарант бе доведен в областния съд в Крайстчърч в събота при засилени мерки за безопасност, заседанието се проведе при закрити врати.

Брентън Тарант, който разстреля 50 души в две джамии в новозеландския град Крайсчърч, е посещавал България и исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християни и османската армия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Министерския съвет след срещата на службите по повод информацията за българска следа в атентата. 

„Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм, на територията на България”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Установеното негово пребиваване на българска територия е за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище София с полет от Дубай", съобщи Сотир Цацаров. Главният прокурор уточни, че на 10 ноември Тарант е наел автомобил и е посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Цацаров допълни, че на 15 ноември с полет на румънските авиолинии лицето е заминало за Букурещ.

„В Букурещ наема отново автомобили и се придвижва до Унгария", посочи още главният прокурор. Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност на Тарант на българска територия. Проверява се къде е отсядал. Българските служби поддържат връзка с колегите си от Австралия и Нова Зеландия. Премиерът Борисов събра спецслужбите заради надписите на български, които терористът от Крайстчърч бе изписал върху оръжието на убийствата. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

Собственик на къща за гости в района на Плевен разказа пред Нова тв за посещението на Тарант. „Отворих му паспорта. Освен името му имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям”, казва Йордан Качармазов. Тарант се настанил в къщата му на 10 ноември 2018 г. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия, ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, казва още Йордан. Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, казва още Качармазов.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус

20.09.2020

Обновена

646 5
86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

Обновена

1252 1
Осем учители в София са с Ковид-19

16.09.2020

Обновена

4971 22

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Терористът бил у нас само като турист

~~~~

Евала, редактора - това малко ли е?

Щато какъв искате да бъде - обучаван? Обучаващ? Инкасатор?

вила

Че то и едни главорези бяха официално  обучавани  в Правец по времето на Борисов 1 като скъпи гости туристи?!И после стотици хиляди жертви,милиони  иноверци нахлуха в Европа...Ама били само гости на баща,до който от 4 километра поръчан суджук дори едно парче  нене би стигнало,пак според същия всезнайко.

Влез или се регистрирай за да коментираш