facebook
twitter

Чужбина

Румънското правителство пак спъна борбата с корупцията

Властта вдигна изискванията за прокурорите, разследващи рушвети и престъпления, което ще спре много проверки
264
 ЕПА/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис (вдясно) беше вчера на визита в Рим, докато правителството в Букурещ одобри декрет, ограничаващ правомощията на държавния глава. В Италия Йоханис беше посрещнат от премиера Джузепе Конте.

Румънското правителство промени с извънредно постановление няколко закона за съдебната система. С промените се въвежда нови изисквания за прокурорите, работещи в Националната агенция за борба с корупцията и в звеното за борба с организираната престъпност, съобщи електронното издание "Болкан инсайт". Те трябва да имат трудов стаж от минимум 15 години, за да могат да работят в тези две структури, а не както досега - между 8 и 10 години опит. Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар се оплака, че постановлението ще повлияе върху многобройните разследвания, тъй като доста от прокурорите в антикорупционната служба и отдела за борба с организираната престъпност имат по-малък от изискуемия 15-годишен стаж. "Трудно е да си представим как ще бъдат приключени случаите, към които всички проявяват интерес, без Румъния да плаща огромни обезщетения заради решения на Европейския съд за правата на човека", каза Лазар. 

Новото правило ще засегне разследването на употреба на сила от полицията срещу антиправителствените демонстранти на 10 август, както и проверката срещу лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня за злоупотреба с еврофондове. Прокурорката, на която е поверен този случай, има само осем години трудов стаж.

Правителственото постановление също така ограничава правомощията на президента в сферата на съдебните въпроси. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила твърди, че документът е приет след консултации с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и с Венецианската комисия.  Преди да влезе в сила, правителственото решение трябва да бъде одобрено от парламента. 

В края на м.г. румънският парламент одобри спорна съдебна реформа, в основата на която стоят три закона - за статута на съдиите и прокурорите, за съдебната организация и за организацията и функционирането на Висшия съвет на магистратурата. Президентът Клаус Йоханис, опозиционните партии и Върховният касационен съд се опитаха да я блокират в Конституционния съд. Висшите магистрати обаче решиха, че промените не са в разрез с конституцията и държавният глава се оказа задължен да ги ратифицира миналата седмица. 

Все още няма коментари

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15345 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1761 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

754

Влез или се регистрирай за да коментираш