facebook
twitter

Чужбина

Премиерът на Северна Македония: Ние сме европейска страна

271
 БГНЕС
"Историческите факти относно общата ни история са ясни. От това няма бягане", заяви Зоран Заев пред БГНЕС.

„Ние сме европейска страна и искаме да говорим за бъдещето и да правим модерна политика", заяви македонският премиер Зоран Заев пред агенция БГНЕС. Той поясни, че става дума за политика, ориентирана към бъдещето, каквато правят президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Македонският премиер припомни, че миналото на Балканите е показало какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Според него нашият регион е нов и той вече не е бурето с барут. „Балканите станаха европейски. Всички трябва да намерят положително решение на проблемите. Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция, с които намери това положително решение. Вярвам, че и останалите страни трябва да се движат в тази посока“, категоричен е Заев.
Историческите факти относно общата ни история са ясни. От това няма бягане, подчерта още Заев за отношенията с България. Той посочи, че през последните две години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство много неща са се променили в положителна посока.

„България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България много ни помага. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, за да получим дата за започване на преговори. България сподели целия си опит, който има в процеса на преговорите за присъединяване. Тя беше една от първите държави, които ратифицираха нашия договор за членство в НАТО. България показа своето приятелство. Вярвам, че и ние показваме същото“, подчерта Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше създадена след 1945 г. и тровеше в продължение на десетилетия двустранните отношения. „В двете страни има структури, които не се радват на случващото се, те са част от миналото, също така има и структури, които са ориентирани по на изток. Знам това“, предупреди македонският премиер.

Все още няма коментари

Още

Мегапоръчката на ЕК за защитни средства се оказа успешна

25.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

896 9
231 мед.сестри от България и Румъния пристигнаха в Австрия

31.03.2020

4877 12
Страсбург видя у нас омраза, расизъм и задушаване на медиите

31.03.2020

10237 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×