facebook
twitter

Чужбина

Премиерът на Северна Македония: Ние сме европейска страна

271
БГНЕС
"Историческите факти относно общата ни история са ясни. От това няма бягане", заяви Зоран Заев пред БГНЕС.

„Ние сме европейска страна и искаме да говорим за бъдещето и да правим модерна политика", заяви македонският премиер Зоран Заев пред агенция БГНЕС. Той поясни, че става дума за политика, ориентирана към бъдещето, каквато правят президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Македонският премиер припомни, че миналото на Балканите е показало какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Според него нашият регион е нов и той вече не е бурето с барут. „Балканите станаха европейски. Всички трябва да намерят положително решение на проблемите. Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция, с които намери това положително решение. Вярвам, че и останалите страни трябва да се движат в тази посока“, категоричен е Заев.
Историческите факти относно общата ни история са ясни. От това няма бягане, подчерта още Заев за отношенията с България. Той посочи, че през последните две години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство много неща са се променили в положителна посока.

„България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България много ни помага. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, за да получим дата за започване на преговори. България сподели целия си опит, който има в процеса на преговорите за присъединяване. Тя беше една от първите държави, които ратифицираха нашия договор за членство в НАТО. България показа своето приятелство. Вярвам, че и ние показваме същото“, подчерта Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше създадена след 1945 г. и тровеше в продължение на десетилетия двустранните отношения. „В двете страни има структури, които не се радват на случващото се, те са част от миналото, също така има и структури, които са ориентирани по на изток. Знам това“, предупреди македонският премиер.

Все още няма коментари

Още

Заев очаква България да признае македонския език

12.12.2019

1249 36
Министър Димов заръча строг контрол върху вноса на отпадъци

12.12.2019

417 7
Центърът на НАТО във Варна щял да има възпиращо действие (ВИДЕО)

12.12.2019

1440 32

Влез или се регистрирай за да коментираш

×