Quantcast
По 100 души на ден се опитват да влязат нелегално у нас от Гърция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

По 100 души на ден се опитват да влязат нелегално у нас от Гърция

София, Атина и Никозия искат от ЕС повече пари и подкрепа за бежанците
253
 ЕПА/БГНЕС
Бежанци на гръцкия о. Лесбос протестираха във вторник за пореден път срещу лошите условия в лагера в Мория, в който лумна пожар в края на миналата седмица и уби жена и бебе. Над 12 000 души живеят в лагера, предназначен за 2800 души.

Сто души дневно се опитват да пресекат българо-гръцката граница. Това стана ясно от думите на Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи пред журналисти преди конференция в парламента, посветена на мигрантския проблем, съобщи Дарикнюз. Балабанов увери, че нито един от тези опити не е успешен. Няма пробив и на турската граница. Ние ги прихващаме още на тяхна територия, както и с гърците и те отново си ги взимат обратно, подчерта Стефан Балабанов. В момента няма данни големи групи мигранти да искат да минат границата ни в посока Западна Европа.

Преди няколко дни българският вътрешен министър Младен Маринов е провел разговор с гръцкия си колега и двамата са уточнили някои параметри на взаимодействието. Вчера българското МВР съобщи, че България заедно с Гърция и Кипър ще направи съвместно изявление на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред за значимостта на миграционната ситуация в Източното Средиземноморие. Това ще стане на 7-8 октомври в Люксембург. Целта е да се обърне отново внимание, че държавите на предна линия, разположени по Източносредиземноморския маршрут, също са подложени на миграционните предизвикателства, пред които Европа е изправена, евроинституциите и страните от общността да предприемат мерки и да обърнат внимание и на трайно продължаващите непропорционални миграционни предизвикателства, пред които са изправени тези държави, и да се подчертае необходимостта от специфични мерки на ниво ЕС в контекста на европейската солидарност и отговорност, със справедливо разпределение на тежестта, чрез релокация от държавите на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка подкрепа за пряко засегнатите държави от ЕС. Това означава искане за повече средства за справяне с мигрантската криза за трите страни, както и за Турция. В съобщението на МВР също се подчертава подкрепата на България, Гърция и Кипър за ефективното изпълнение на споразумението на ЕС с Турция от 2016 г.

В началото на седмицата гръцкото правителство отново затегна мерките за контрол на бежанската вълна след пожара в имигрантския център на о. Лесбос, като сред посочените действия бе инициатива за Източното Средиземноморие на Атина, София и Никозия. Според запознати Атина е поставила идеята за обсъждане при посещението през септември на министъра по имиграционните въпроси Георгиос Кумуцакос. В началото на септември в София пък бе гръцкият външен министър Николаос Дендиас. След разговора с него президентът Румен Радев заяви, че "България и Гърция са външни граници на ЕС и трябва да следват общ подход за реформиране на политиката на съюза за справяне с миграционния натиск към Европа".

Атина реагира остро на предварителното споразумение, постигнато на 22 септември в Малта от вътрешните министри на Германия, Франция, Италия, Малта, Финландия и европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос за въвеждане на система за автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия. Целта на срещата беше да се потърси начин за разрешаване на проблемите със спасените в централната част на Средиземно море мигранти. Гърция  настоява проблемите на страните от Източносредиземноморския маршрут също да влязат в дневния ред на ЕС.

Все още няма коментари

Още

Захариева плаши Северна Македония с блокиране за ЕС

28.10.2020

1823 35
Не биваше България да е разхайтена срещу COVID-19

27.10.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5641 36
ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

20.10.2020

Обновена

1008 6

Влез или се регистрирай за да коментираш