Quantcast
Оставка на спецпрокурор разбуни Скопие | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Оставка на спецпрокурор разбуни Скопие

Телефонът на Катица Янева е конфискуван в рамките на разследване срещу бизнесмени
375
 ЕПА/БГНЕС
МОТИВИ Катица Янева положи клетва като специален прокурор на 16 септември 2015 г. Тя обясни оставката си с аргумента, че не иска личността ѝ да се използва като оправдание CJO и европейската интеграция на Северна Македония да стават заложници на нечии интереси.

Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония Катица Янева подаде оставка преди изтичане на мандата ѝ, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в петък ще има заседание на ръководството, на което ще бъде включен проектът на законопроект за прокуратурата. Това се случва на фона на продължаващи спорове между управляващи и опозиция за съдбата на институцията, създадена преди четири години в разгара на политическата криза с масовото подслушване, извършвано при управлението на Никола Груевски.

Оставката бе съпроводена със съобщения, че мобилният телефон на Янева е иззет в рамките на на пръв поглед несвързано разследване за изнудване срещу собственик на телевизия и известен бизнесмен.

Спецпрокуратурата в Скопие бе създадена след споразумение между политическите партии с посредничеството на Европейския съюз, а институцията трябваше да разгледа всички случаи от т.нар. бомби - записите, отприщили скандала с подслушванията и публикувани от опозиционния по това време Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Заев. Спецпрокуратурата заведе дело, приключило с присъди за бивши представители на македонските власти, сред тях бившият премиер Никола Груевски. Той избяга в Унгария, преди да влезе в затвора. Братовчед му и бивш директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков също бе осъден по друго обвинение, повдигнато от Специалната прокуратура.

CJO имаше 18 месеца да повдига обвинения и общо пет години за разследване на записите. Първият срок изтече на 30 юни 2017 г. Преди да е приключил и вторият, партиите в парламента не можаха да постигнат мнозинство от две трети, за да решат дали CJO да продължи да съществува като част от прокуратурата в Северна Македония с неограничен мандат. За опозицията част от проблема е личността на Янева, обвинявана от нея, че е пристрастна и действа в полза на властта.

Междувременно сайтът МКД, като се позова на полицейски източници, съобщи, че домът на Янева е бил претърсван няколко часа, а телефонът ѝ е конфискуван. По-късно Генералната прокуратура отрече информацията, но потвърди, че телефонът ѝ е иззет, докато се събира информация заради разследване срещу Боян Йовановски - шеф на телевизия 1ТВ, и бизнесмена Зоран Милевски. Двамата бяха задържани завчера по подозрения за изнудване, приемане на подкупи и пране на пари. Йовановски бе задържан при опит за бягство от страната.

 

Още

Руското посолство в Скопие: България нападна Македония през 1941 г.

27.04.2021

4158
Закъсняла и необходима - парламентът одобри оставката на Борисов

16.04.2021

Обновена

3597
БСП - Перник иска оставка на Нинова, за да не се повтори крахът на СДС

08.04.2021

Обновена

3993