facebook
twitter

Чужбина

Кремъл отрича US шпионин да е имал достъп до Путин

Олег Смоленков е работил в руската президентска администрация
389
ЕПА/БГНЕС
Срещата между американския президент Доналд Тръмп, руския външен министър Сергей Лавров(вляво) и тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк (вдясно) във Вашингтон на 10 май 2017 г.

Кремъл потвърди, че бивш руски представител, идентифициран в медийни публикации като агент на ЦРУ в Русия, действително е работил в руската президентска администрация, съобщиха световните агенции. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Олег Смоленков е работил в руската президентска администрация, но в периода 2016-2017 г. е бил уволнен. Според Песков той не е имал пряк достъп до президента Владимир Путин. Си Ен Ен твърди, че агентът не е бил сред най-близкото обкръжение на Путин, но от десетилетия имал личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи от бюрото на президента. Според публикациите именно той е предал доказателства за пряката намеса на руския президент в американските избори през 2016 г. Във вторник руският в. "Комерсант" разкри, че става дума за Олег Смоленков.

Говорителят на Кремъл потвърди, че Смоленков е работил в администрацията на Путин, макар и не на високо ниво и без пряк достъп до държавния глава. "Преди няколко години беше уволнен по вътрешна заповед", разкри говорителят. "Всички тези разсъждения на американските медии за това кой кого спешно е изтеглил, от кого е спасен и така нататък - това, сами разбирате, е от жанра на криминалните четива", добави Дмитрий Песков. Той заяви, че Кремъл не се занимава с издирване на този руски гражданин, в отговор на журналистически въпрос дали на Кремъл е известно нещо за настоящото местонахождение на Смоленков. Според телевизия Ен Би Си той живее сега със семейството си в щата Вирджиния, недалеч от Вашингтон, и е пазен от американските тайни служби. РИА "Новости" цитира бивш негов колега, който разкри, че Олег Смоленков е работил в руското посолство в САЩ през 2000 - 2008 г. и е отговарял за купуването на служебни автомобили, стоки за мисията и протоколни нужди. Той се върнал в Русия през 2012 г. с бившия руски посланик Юрий Ушаков, който от тогава е помощник на президента по външнополитическите въпроси и имал неговото доверие. Според източника Смоленков е прекалявал с алкохола.

Според Си Ен Ен, ЦРУ изтеглило своя човек през 2017 г., скоро след срещата между американския президент Доналд Тръмп, руския външен министър Сергей Лавров и тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, на която се твърди, че Тръмп е споделил класифицирана информация, която е можело да бъде получена от конфиденциален източник на САЩ, отбелязва Би Би Си. Съобщава се, че служители, присъствали на срещата, осъзнали грешката на президента, и трескаво се опитали да информират ЦРУ и други разузнавателни агенции. Самият Лаворв заяви пред РИА "Новости" във вторник, че никога не е виждал Олег Смоленков, и отказа да коментира "слуховете" по този случай. Лавров уточни, че по време на разговорите си с Тръмп "никой на никого не е разкривал никакви тайни".

По-рано източник на "Интерфакс" заяви, че руските служби са проявявали интерес към Смоленков, след като изчезнал през есента на 2017 г. Събеседници на "Комерсант" в американските институции пък потвърждават, че това е човекът, отишъл на почивка в Черна гора със семейството си и безследно изчезнал там. Според "Ню Йорк таймс" ЦРУ е предложило на своя източник да го изведе от Русия още в края на 2016 г., но той е отказал, позовавайки се на семейни проблеми. Тогава американските тайни служби започнали да се опасяват, че е двоен агент. Страховете им обаче се оказали неоснователни месеци по-късно, когато източникът се съгласил. Бягството му е попречило на тайните служби на САЩ да узнаят какво ще направи Кремъл по време на изборите за Конгреса през 2018 г., както и по време на подготовката за президентските избори догодина.

 РАЗСЛЕДВАНЕ

Три комисии в Камарата на представителите на американския Конгрес обявиха, че са започнали разследване, свързано с президента Доналд Тръмп, неговия адвокат Рудолф Джулиани и Украйна. Конгресмените ще разследват твърденията за натиск от страна на Тръмп и Джулиани върху правителството на Украйна да съдейства на кампанията за преизбиране на Тръмп. Комисиите настояват Белият дом и Държавният департамент да им предадат документи, които могат да послужат на разследването. От своя страна президентът и представители на Републиканската партия повдигнаха въпроса дали представлява конфликт на интереси това, че синът на бившия вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, е бил в съвета на директорите на украинската газова компания "Бурисма".

Все още няма коментари

Още

Руският антидопингов шеф: Ще ни извадят от олимпийските игри в Токио 2020

24.10.2019

23
Руски военни ще гарантират зоната за сигурност в Сирия

24.10.2019

216
Украински журналист е осъден на 15 г. за шпионаж

24.10.2019

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

×