facebook
twitter

Чужбина

Консерватори бягат от Мей при новите лейбъристи

Брекзит разцепи традиционните партии на Острова
454
 ЕПА/БГНЕС
Новата парламентарна група в британския парламент даде пресконференция вчера и си направи обща снимка.

Трима депутати напуснаха управляващата във Великобритания Консервативна партия, недоволни от решенията за Брекзит, и се присъединиха към новата парламентарна група на независимите, които преди дни се отцепиха от опозиционната Лейбъристка партия. Анна Субри, Хайди Алън и Сара Уоластън уведомиха с писмо Тереза Мей за решението си и се аргументираха, че излизането на Великобритания от ЕС  "предефинира" партията и "отменя всички усилия за нейното модернизиране". 

Трите консервативни депутатки планират да се присъединят към бивши депутати от опозиционната Лейбъристка партия, които поради недоволство от решенията на лидера Джеръми Корбин напуснаха опозиционната партия в началото на седмицата и създадоха нова Независима група. Неин неформален лидер е Чука Умуна, доскоро една от звездите на лейбъристите, който от известно време оспорва лидерството на Корбин и позициите му за Брекзит и антисемитския уклон. Вчера към групата се присъедини и дългогодишната активистка на Лейбъристката партия и депутат Джоан Райън. "След четири десетилетия взех ужасно трудното решение да се оттегля от Лейбъристката партия. Най-голямата чест в живота ми е да представлявам хората от (лондонския избирателен район) Енфилд Норт. Ще продължа да ги представлявам и да говоря от тяхно име като член на Независимата група", написа тя в Туитър. Райън изтъква, че партията се е "заразила с напастта на антиеврейския расизъм" при управлението на Корбин.

Брекзит разцепи традиционните партии на Острова, а в навечерието на заявеното напускане на Великобритания - 29 март, британският премиер Тереза Мей продължава с опитите си да предоговори споразумението с ЕС. Вчера тя отиде в Брюксел за среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, за да му представи нов план за решаване на спорната тема от сделката за Брекзит за ирландската граница, съобщи "Гардиън". Лондон се отказа да търси алтернативи на договорката за ирландската граница и ще иска повече правни гаранции от Брюксел, че предпазната клауза за Ирландия няма да обвързва завинаги Великобритания с митническия съюз на ЕС, обяви финансовият министър Филип Хамънд.

ПРИЗНАНИЕ

Жан-Клод Юнкер нарече Брекзит най-трагичното следвоенно решение в Европа. "Отидох в Брюксел през 2014  г., за да участвам в съзидание, но сега се занимавам с разрушение", каза Юнкер в реч пред парламента на провинция Баден-Вюртемберг. Преговорите с британската министър-председателка Тереза Мей не са по-приятни от разговорите за митата и търговията с президента на САЩ Доналд Тръмп, добави Юнкер. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Син на агент на КГБ стана член на Камарата на британските лордове

01.08.2020

3179 10
Швеция препоръча да се работи от вкъщи до края на годината

31.07.2020

Обновена

4610 10
Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски 

06.07.2020

Обновена

2477 24

Коментари

сталкер пустиняк

Неин неформален лидер е Чука Умуна, доскоро една от звездите на лейбъристите, който от известно време оспорва лидерството на Корбин и позициите му за Брекзит и антисемитския уклон.

 

Демек, нещо като женското Гоце. Не може да приеме провала си. 

Обаче какъв е този антисемизъм? Че и друга героиня казва същото? Никъде не съм попадал на инфо, че Корбин е антисемит или е правил такива изказвания. 

jorro2

Чука Умуна бил мъж:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chuka_Umunna

независим експерт

Чука Умуна

Не ме интересува какво прави, а как се казва ? 

Влез или се регистрирай за да коментираш