facebook
twitter

Чужбина

Комисията "Юнкер" спря ефективно работа

Повечето комисари се впуснаха да си уреждат нови работни места 10 месеца преди да изтече мандатът им
1469
ЕПА/БГНЕС
Плакат с надпис "Не на Брекзит с вързани очи" държаха демонстранти пред сградата на ЕК в Брюксел, където британският премиер Тереза Мей се срещна вчера с Жан-Клод Юнкер.

10 месеца преди изтичането на мандата й ефективната работа на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер ЕК на практика е спряла, тъй като повечето от членовете й вече се опитват да осигурят политическото си бъдеще, писа електронното издание "Политико". Зам.-председателят Марош Шефчович е в неплатен отпуск, за да участва в президентската предизборна кампания в родната си Словакия. Другите комисари пък се опитват да съвместяват официалните си задължения и започналата вече кампания за изборите за Европарламент. Комисарите Валдис Домбровскис, Андрус Андип и Корина Крецу ще участват в евровота. Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс пък беше избран за т.нар. "водещ кандидат" на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК, ако спечелят вота. 

Други комисари действат активно, за да си осигурят постове извън пределите на Брюксел. Комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси се е прицелил в пост в Сметната палата в родната Франция. Колегата му Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета, търси възможности за работа в частния сектор. Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви, че иска да продължи да работи в сферата на външната политика и дори разкри, че се е заела да учи арабски. 

Председателят Жан-Клод Юнкер, който не иска втори мандат, пък активно се занимава с Брекзит. Вчера той се срещна в Брюксел с премиера на Великобритания Тереза Мей, която се опитва да внесе промени в споразумението в частта, касаеща ирландската граница. Юнкер за пореден път отхвърли исканията й за предоговаряне на споразумението за развода между Брюксел и Лондон. Той обаче каза, че може да бъдат внесени промени в политическата декларация към споразумението. Според ЕК разговорът бил "сериозен, но конструктивен". Нова среща между Мей и Юнкер ще има до края на месеца.

КАРЕ - УСЛОВИЯ

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин постави 5 условия, за да подкрепи партията му сделка за Брекзит, писа "Политико". В писмо до Мей той иска митническо сближаване с ЕС; тесни връзки с единния пазар на ЕС; ясни ангажименти за участие в агенциите на ЕС и програмите за финансиране; работниците да имат права в съответствие с тези в ЕС; споразумения за бъдещите договорки в областта на сигурността, включително достъп до Европейската заповед за арест.

ЦИТАТ

"Вярвам в рая и никога не съм виждал ада, освен по време на работата си тук (б.р. - в Брюксел). Тя е ад", заяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иран пусна видео на пленяването на британския танкер (ВИДЕО)

21.07.2019

2534 47
Борис Джонсън e заподозрян в руска връзка

21.07.2019

202 4
1300 огнеборци гасят горски пожари в Португалия

21.07.2019

51

Коментари

fractal

В Европа нали има клаузи  в договорите на работниците когато напуснат дадена фирма няколко години след това да не работи в фирма от същия  предмет на дейност или същия бранш

Влез или се регистрирай за да коментираш

×