facebook
twitter

Чужбина

Индия вече не е най-бързо растящата голяма икономика

550

Според последните данни Индия изостава от Китай – растежът й през първото тримесечие е бил 5.8% спрямо 6.4% в Китай, съобщиха финансови издания, като се позоваха на агенция Блумбърг.

Това е четвърто поредно тримесечие на забавящ се растеж – последователно от 8%, през 7% и 6.6%. На това забавяне може да се гледа като на класическо - от вида, който се предвиждаше от известно време. Финансовото министерство на Индия е категорично относно причините за забавянето – частното потребление, инвестициите и износът растат с по-малко от очакваното.

Дълго време икономическите данни бяха подкрепяни от потреблението, но няколко индикатора вече показват известна криза и при него. Продажбите на пътнически автомобили например са намалели със 17% през април – най-големият спад от октомври 2011 г. Никоя икономика не може да расте само на базата на потребителското търсене. Износът и инвестициите пострадаха заради манията за защита на вътрешния пазар и вярата, че компаниите и инвеститорите ще се втурнат към Индия независимо от поведението на правителството.

Все още няма коментари

Още

Лондон и ЕС постигнаха нова сделка за Брекзит

17.10.2019

2545 28
"Роснефт" поема контрола над венецуелската нефтена компания

17.10.2019

2923 32
Пет станаха жертвите на мощното земетресение във Филипините

17.10.2019

415

Влез или се регистрирай за да коментираш

×