Quantcast
И противниците на независима Каталуня се надигнаха на протест | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

И противниците на независима Каталуня се надигнаха на протест

521
 EПА/БГНЕС
Продължаващите сепаратистки протести в Каталуня се превръщат в сериозни сблъсъци с полицията в Барселона.

Мащабна демонстрация на противниците на независима Каталуня се състоя в неделя в Барселона, съобщиха информационните агенции. Тя беше свикана от дясноцентристката партия "Сиудаданос", след като от седмица сепаратистите са по улиците и предизвикват безредици в големите градове, недоволни от осъдителните присъдите на лидерите на незаконното обявяване на независимост преди две години. На вчерашната демонстрация хиляди хора, развяващи каталунски и испански флагове, призоваха за обединение. Лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера призова за край на размириците и обяви, че страната "има нужда от испанско правителство, което защитава по-слабите“. Малко преди това премиерът Педро Санчес отхвърли призива на лидера на Каталуня Ким Тора за диалог, като го призова да осъди безредиците, зад които стоят сепаратистите. Обект на атаки по време на протестите са полицаите и десетки бяха ранени при сблъсъците през последните дни. 

За неделя вечерта отново беше планирана демонстрация на привържениците на независима Каталуня. МВнР в София предупреди отново българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до испанската област в дните на протести.

Междувременно стана ясно, че сървърът на онлайн платформата Democratic Tsunami, използвана от каталунските сепаратисти, се намира в Румъния. Испанският съд нареди миналата седмица закриването на сайта, през който се организират демонстрациите и безредиците. 

Все още няма коментари

Още

Протестите срещу Лукашенко събраха $7 млн. помощ от чужбина

27.10.2020

690 17
Протестите срещу Лукашенко продължават, репресиите - също

25.10.2020

1316 9
Полша обеща още протести след затягане на закона срещу абортите

23.10.2020

Обновена

578 11

Влез или се регистрирай за да коментираш