facebook
twitter

Чужбина

Хърватия и Сърбия си спретнаха нов скандал

1030
 ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич

Сърбия и Хърватия влязоха в конфликт заради история и военни. Сръбският посланик в Загреб отказа да приеме протестна нота от хърватското МВнР, след като ведомството отказа да получи подобна нота от Белград, предаде Танюг.  Това стана, след като хърватските гранични власти не пуснаха в страната сръбска военна делегация, която трябваше да присъства на възпоменателна церемония за жертвите на концлагера Ясеновац от Втората световна война. Членовете на делегацията, курсанти от Военната академия и кадети, били претърсени на границата и след като в багажа им били открити военни униформи, им забранили да влязат на хърватска територия. Те предложили да оставят униформите на граничния пункт, но хърватските граничари им отговорили, че причината за забраната не е в униформите, а в "липсата на документи и доказателства за целта на пътуването". Сръбският президент Александър Вучич коментира, че хърватите "не искат да си спомнят миналото си от Втората световна война".

Лагерът Ясеновац, известен като "хърватския Аушвиц", е най-големият концентрационен лагер в профашистката Независима хърватска държава през Втората световна война, където са избити десетки хиляди сърби, евреи и роми.

Сърбия и Хърватия не за пръв път влизат в скандал и утежняват допълнително обтегнатите си отношения след войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. В началото на август 2018 г. Вучич направи изказване, с което сравни хърватските политици с Хитлер. Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович тогава отмени посещението си в Сърбия. В средата на април 2018 г. хърватска парламентарна делегация прекъсна посещението си в Сърбия, след като сръбският ултранационалист Воислав Шешел, осъден за военни престъпления от съда на ООН, изгори хърватското знаме.

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата ще разпита и Борисов за Барселона

24.02.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10245 45
Руските зенитни системи за Сърбия преминаха над България

22.02.2020

2552 16
Вучич нареди да се преброят жертвите на бомбардировките на НАТО

12.02.2020

2852 43

Влез или се регистрирай за да коментираш

×