facebook
twitter

Чужбина

Гняв срещу политическите елити завладя света

1141
 ЕПА/БГНЕС
Хората по света са отвратени от политическите елити, сочи проучване.

Недоволството от функционирането на демокрацията е свързано с недоволство от икономиката и перспективите пред индивида. Това е един от изводите от глобално допитване на изследователския център "Пю", цитирано от агенциите. Гняв срещу политическите елити, икономическо недоволство и тревожност, причинена от бързите социални промени - тези фактори разпалват политически катаклизми по света в последните години. И вляво, и вдясно в спектъра изникват антисистемни лидери, партии и движения, които в някои случаи поставят под съмнение фундаментални норми и институции на либералната демокрация.

Идеите в основата на либералната демокрация все още са популярни по света, но отдадеността на демокрацията може в същото време да е слаба. За това има множество причини. Поне 51% от респондентите в 27 държави са недоволни от начина, по който демокрацията функционира в родината им, като доволни са 45 на сто. Оценките за това обаче варират много в различните страни: над 60% от шведите и холандците гледат позитивно на състоянието на демокрацията, докато големи мнозинства в Италия, Испания и Гърция са скептични. Резултатите от допитването показват различни причини за недоволството: повечето хора са на мнение, че изборите всъщност нищо не променят, че политиците за корумпирани и нямат допир с реалността и че съдебната система не е справедлива. Анализът показва, че недоволството от демокрацията е свързано с икономическа фрустрация, проблеми с индивидуалните права и възприемането, че политическите елити са подкупни и не ги е грижа за обикновените хора. Конкретно в Европа резултатите показват, че има връзка и с мнението относно ЕС, възприемането дали имигрантите приемат местните обичаи и с нагласата на човека към популистките партии.

В 24 от 27-те страни хората, които са на мнение, че икономиката е в лошо състояние, са по-склонни да бъдат недоволни и от политическата система. В останалите три толкова малко хора са били доволни от икономиката, че не е възможно резултатите да бъдат анализирани.

То е проведено между повече от 30 000 души в 27 държави през 2018 г. Обхванатите страни са Холандия, Швеция, Германия, Унгария, Канада, Франция, Полша, Великобритания, Индия, САЩ, Италия, Нигерия, Русия, Австралия, Аржентина, Япония, Испания, Южна Корея, Южна Африка, Мексико, Гърция, Индонезия, Кения, Бразилия, Филипините, Израел и Тунис.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китайската икономика се забави през 2019 г. до 30-годишно дъно

17.01.2020

723 25
Българите се дистанцират от партиите и институциите

17.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

639 1
ЦИД: "Белите якички" са по-вредни от престъпните пазари

04.12.2019

579

Коментари

Magi

Картината щеше да е по тежка, ако се бяха допитали и до нас. Не знам какво го учудва автора?

SvSophia
снимка на SvSophia

Мдам, на всеки сто години ще се повтаря едно и също, едно и също, въртене като на хамстери в кръг:

 

“Нощта ражда из мъртва утроба

вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв -

величав.

 

Дълбоко сред мрак и мъгла.”

 

Ми като не четат “Капиталът”, а се занимават с некви пишманлеваци, пардон, левици, за които тоалетните на третия пол и “Жени и Холивуд” са най-важният проблем на човечеството, че и хрантутят с лайковете си захарни бергери секакви, кой им е крив ?. Да четат. Па ако се научат и да мислят...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×