facebook
twitter

Чужбина

Франция и Германия подсилиха мощта си в ЕС с нов договор

Двете страни ще имат общи позиции по важни въпроси, което разгневи редица европейски политици
343
 ЕПА/БГНЕС
Привърженици на по-силен ЕС приветстват подписването на новия договор между Франция и Германия в немския град Аахен.

Франция и Германия подписаха нов договор за приятелство в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор, с което укрепиха позициите си на лидери в ЕС.

Това е сериозна стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Двете страни "дават принос за създаването на европейска армия" с този текст, каза Меркел. Според нея той ще допринесе и за изграждането "обща военна култура и обща оръжейна промишленост". Тя каза, че документът е необходим заради "нарастващия популизъм и национализъм". В момент, когато Обединеното кралство напуска ЕС и нарастващата вълна от популизъм отправя предизвикателство към изконните либерални ценности на блока, новият договор се ангажира напълно да ги защити, отбелязва Би Би Си.

С договора от Аахен Франция и Германия се споразумяват да установят общи позиции и да правят съвместни изявления по важни въпроси на ЕС. Те също така планират да действат като единна сила в ООН. От външната политика до вътрешната и външната сигурност двете страни се ангажират да излизат с общи позиции, като същевременно се стремят да укрепят "способността на Европа да действа автономно". Създава се общо икономическо пространство, в което да отпаднат бюрократичните бариери пред бизнеса. Екип от 10 независими експерти ще съдейства за това. Договорът предвижда още съвместни усилия за развиване на военните способности на Европа, общи инвестиции за "запълване на пропуските в капацитета, като по този начин се укрепят" ЕС и НАТО; поощряване на създаването на "обща култура" във въоръжените сили на двете страни, както и френско-германски съвет за отбрана и сигурност. За младите хора има споразумение да се наблегне върху културния обмен и да се повиши изучаването на езиците на другата страна, като целта е да бъде създаден френско-германски университет. Има и планове за по-тесни трансгранични връзки и по-голямо "двуезичие" от двете страни на границата. 

Точно преди 56 години в Париж бе подписана първата Съвместна декларация за френско-германско приятелство. За Алистър Коул от Университета в Кардиф значението на договора се крие в неговата символика. В контекста на Европа след Брекзит той смята, че целта му е "да обяви централната роля на Франция и Германия, макар че на практика между двете страни често има разногласия".

 

НЕСЪГЛАСИЕ

Някои държави - членки на ЕС, смятат, че двете страни вече имат твърде голяма власт в общността. Държавите от Централна и Източна Европа отказаха да приемат лидерската роля на Германия и Франция по въпросите на миграцията. "Време е да се противопоставим на френско-германската ос с италианско-полска ос", заяви десният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в деня на обявяването на окончателния текст на договора. Той каза това при посещение в Полша с цел да оспори господството на Франция и Германия в ЕС с помощта на евроскептичен съюз, преди изборите за Европейски парламент през май. "Надявам се, че французите ще могат да се освободят от ужасен президент", каза Салвини във видеоклип във Фейсбук. Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен обвини президента Макрон, че заминава за Аахен, за да "унищожи по същество онова, което генерал Дьо Гол постигна, т.е. вкара Франция в лигата на великите държави".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пътници без маски пребиха до смърт шофьор на автобус във Франция

06.07.2020

14313 40
Алжир поиска извинение от Франция за колониализма

06.07.2020

2803 41
Зелена вълна заля Франция

29.06.2020

1338 2

Коментари

ablepsia

Французите - вечните колаборационисти.

IvanM

Едно време по-печените шпиони казваха да не четем само изявленията, ами да се обръща по-голямо внимание на опроверженията. Та, вчера Макрон, още преди някой да и изустил предположенията си по повод договора (освен една британска газета, която го назова 'Аахенски заговор'), подписан на твърде символично място, направи, може би без да иска, опровержение. Рече, че не бива тоз договор да се разглежда като възстановяване на 'някаква имперскост'. Лично аз, не му повярвах.

Влез или се регистрирай за да коментираш