Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС ще санкционира „всички виновни“ за граничната криза в Полша

15 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС
ЕС изчислява, че между 10 000 и 20 000 души са изправени пред все по-тежки условия в граничната зона.

Европейският съюз се съгласи на нови санкции срещу Беларус, насочени към ''всички участващи'' в улесняването на транспортирането на хора до границата на Беларус с Полша, където в момента хиляди се намират в импровизирани лагери, предаде в. ''Гаридън''. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, каза, че решението на 27-те външни министри на ЕС отразява ''решимостта на Европейския съюз да се противопостави на инструментализирането на мигрантите за политически цели''.

Очаква се изготвянето на списък с лица и организации, които ще бъдат засегнати от замразяване на активи и забрани за пътуване. Той ще включва ''хора, авиокомпании, туристически агенции и всички, замесени в това незаконно насочване на мигранти срещу нашите граници'', каза Борел.

ЕС вече наложи четири кръга от санкции на беларуските власти и висши служители заради оспорваните избори миналата година и последвалата брутална репресия срещу мирни протестиращи. Дипломатите от ЕС също така обсъждат затягане на икономическите санкции срещу Беларус чрез разширяване на ограниченията, които вече са насочени към тютюневата и химическата индустрии – и двете жизненоважни източници на приходи за Лукашенко.

В понеделник президентът на Беларус каза, че много от мигрантите на границата с Полша нямат да желаят да се върнат в страните, от които са избягали. ''Готови сме да ги качим на самолети, които ще ги върнат у дома'', каза Лукашенко в телевизионно изказване. ''Но това са хора, които са много упорити и никой не иска да се върне. И е ясно защо - те няма къде да се върнат''. Той също така обеща Беларус да отвърне на наложените санкции.

Представители на ЕС проведоха разговори с държави от Близкия изток, за да забавят потока от хора от Ирак и Сирия към границата с Европа. Но това няма да реши въпроса какво да се прави с хилядите, които вече са хванати в капан и на които в много случаи им е отказано влизане както в Полша, така и връщане обратно в Беларус. Дипломатите изчисляват, че между 10 000 и 20 000 души са изправени пред все по-тежки условия в граничната зона заради падането на температурите.

Междувременно, от днес Обединените арабски емирства забраняват на граждани на Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак да се качват на полети до Минск, предава БНР. Според Европейския съюз с полети от Близкия изток мигрантите достигат беларуско-полско границата, а режимът на Лукашенко ги използва, за да окаже натиск на Общността да вдигне санкциите срещу Минск.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?