Quantcast
Доживотни присъди получиха участниците в опита за преврат в Турция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Доживотни присъди получиха участниците в опита за преврат в Турция

Общо 475 души бяха подсъдими през последните три години
1 118
 БГНЕС
Полицаи със задържани заподозрени за участие в движението на Гюлен по време на мащабна операция през 2017 г.

Турски съд осъди  бивши офицери от турските въоръжени сили и цивилни служители на доживотен затвор за участие в опита за преврат през 2016 г., съобщи Анадолската агенция, цитирана от ''Ройтерс''. Общо 475 обвиняеми, включително генерали и пилоти на бойни самолети в авиобазата Акънджъ, северно от Анкара, бяха подсъдими през последните три години. Те са обвинени в ръководството на преврата и обстрелване на ключови сгради, включително част сградата на парламента.

Масовият процес беше един от двата основни процеса срещу заподозрените членове на мрежа, водена от избягалия в САЩ духовник Фетхулах Гюлен, когото Анкара обвинява за главен организатор на неуспешния опит за преврат. Гюлен отрича да е участвал в преврата, довел до около 220 смъртни случая и хиляди ранени. Убити са и около 30 заговорници.

Съдът осъди четирима мъже - цивилни граждани, обвинени, че са служели като посредници между движението на Гюлен и някои военни офицери - в престъпления срещу държавата и опит за убийство на президента Реджеп Таип Ердоган, и им даде 79 отделни доживотни присъди. Най-малко 21 обвиняеми - пилоти и командири - също са получили доживотни присъди.

Прокурорите обвиниха заговорниците, че са използвали авиобаза Акинджи като свое седалище. Тогавашният началник на Генералния щаб, генерал Хулуси Акар, който в момента е министър на отбраната, както и други висши военнослужещи бяха държани в плен няколко часа в базата в нощта на преврата.

Процесът, който започна на 1 август 2017 г., е част от репресиите след нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. В затвора влязоха 77 000 души, а 130 000 бяха уволнени от държавните си работни места.

 

Ключови думи:

Турция, преврат, Ердоган

Още

Силни трусове разлюляха Гърция и Турция

30.11.2021

2406
Чий е Крим? Не познахте!
Турция има алгоритъм за следене на приятели и съседи на гюленисти

25.11.2021

588