facebook
twitter

Чужбина

Цензурата е най-силна в Еритрея

138
 ЕПА/БГНЕС
Главният редактор на независимия беларуски сайт Tut.by Марина Золотова бе глобена в началото на годината от съд в Минск за неоторизиран достъп до услугите на държавната информационна агенция. Беларус е сред 10-те страни с най-силна държавна цензура върху медиите, сочи доклад на Комитета за защита на журналистите.

Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, обяви американският Комитет за защита на журналистите, изследващ свободата на медиите. Организацията изследва натиска на правителствата върху работата на медиите и отличава 10-те страни, в които работата на журналистите е най-силно затруднена от властта.

Северна Корея и Туркменистан следват Еритрея и са съответно на второ и трето място в списъка. След тях са Саудитска Арабия, Китай, Виетнам, Иран, Екваториална Гвинея, Беларус и Куба. В първите 3 държави от мрачния списък медиите „служат като рупор на държавата, а независима журналистика е възможна само от изгнание”, съобщава комитетът, който е изготвил доклад за цензурата. В него са посочва, че в страни от списъка на 10-те най-лоши за медиите правителствата „използват комбинация от тактики като тормоз и произволно задържане, както и сложно наблюдение и целенасочено хакване, за да заглушат независимата преса”. Саудитска Арабия, Китай, Виетнам и Иран бяха посочени като пример за държави, в които върху журналистите и техните семейства се упражнява тормоз. Обект на цензура са и социалните медии.

Ключови думи:

цензура, медии
Все още няма коментари

Още

Би Би Си връща сваления епизод на “Фолти Тауърс”

14.06.2020

1261 7
Опасността смешното днес да стане незаконно утре убива комедията

01.06.2020

672 1
Слово и свобода

21.05.2020

КАЛИН ДОНКОВ

2058

Влез или се регистрирай за да коментираш