Quantcast
Цензурата е най-силна в Еритрея | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Цензурата е най-силна в Еритрея

141
 ЕПА/БГНЕС
Главният редактор на независимия беларуски сайт Tut.by Марина Золотова бе глобена в началото на годината от съд в Минск за неоторизиран достъп до услугите на държавната информационна агенция. Беларус е сред 10-те страни с най-силна държавна цензура върху медиите, сочи доклад на Комитета за защита на журналистите.

Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, обяви американският Комитет за защита на журналистите, изследващ свободата на медиите. Организацията изследва натиска на правителствата върху работата на медиите и отличава 10-те страни, в които работата на журналистите е най-силно затруднена от властта.

Северна Корея и Туркменистан следват Еритрея и са съответно на второ и трето място в списъка. След тях са Саудитска Арабия, Китай, Виетнам, Иран, Екваториална Гвинея, Беларус и Куба. В първите 3 държави от мрачния списък медиите „служат като рупор на държавата, а независима журналистика е възможна само от изгнание”, съобщава комитетът, който е изготвил доклад за цензурата. В него са посочва, че в страни от списъка на 10-те най-лоши за медиите правителствата „използват комбинация от тактики като тормоз и произволно задържане, както и сложно наблюдение и целенасочено хакване, за да заглушат независимата преса”. Саудитска Арабия, Китай, Виетнам и Иран бяха посочени като пример за държави, в които върху журналистите и техните семейства се упражнява тормоз. Обект на цензура са и социалните медии.

Ключови думи:

цензура, медии
Все още няма коментари

Още

Срам в Брюксел: Евродепутатите онемяха за свободата на медиите

24.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

13250 19
ГЕРБ оставя на прокуратурата сама да си ремонтира НПК
Вежди Рашидов ще скулптира веждите на здравния министър

Влез или се регистрирай за да коментираш