facebook
twitter

Чужбина

Британският парламент отхвърли предсрочен вот

203
ЕПА/БГНЕС
Британци протестираха срещу Брекзит пред парламента в Лондон, докато депутатите провеждаха последното си заседание преди принудителната 5-седмична ваканция.

Британските депутати отхвърлиха за втори път искането на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори в Обединеното кралство на 15 октомври, предаде Би Би Си. За провеждането на избори бяха необходими две трети от общо 650 гласа в Камарата на общините, но искането на Джонсън бе подкрепено само от 293 депутати, 46 гласуваха против, а останалите се въздържаха. Депутатите от опозицията отказват да подкрепят извънредни избори, преди да бъде приложен законът за блокиране на Брекзит без сделка. Той задължава Борис Джонсън да иска отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., освен ако напускането на ЕС със или без сделка не бъде изрично одобрено от депутатите до 19 октомври. Премиерът обаче отказва да направи това въпреки заплахата от съдебни действия. Веднага след вота парламентът излезе в принудителна ваканция за 5 седмици по искане на Борис Джонсън и с одобрението на кралица Елизабет Втора. 

На Острова вече тече подготовка на планове за излизане на Великобритания без споразумение. Предвижда се хората, които пътуват от Обединеното кралство към страните от ЕС, да могат да пазаруват отново в безмитни магазини, съобщи британското Министерство на финансите.

НЕВОЛИ

Българка, която е общински съветник в Южен Оксфордшър, е получила отказ на молбата си за уседналост на Острова, писа в. "Мирър". Британските власти въведоха изискване за такъв статут за граждани на ЕС заради Брекзит. Магдалена Филипова-Ривърс живее във Великобритания от 19 г., омъжена е за британски граждани и семейството има 2 деца. Въпреки че е завършила висше образование на Острова и след това работи там, молбата на Филипова-Ривърс е отхвърлена от Министерството на вътрешните работи с обяснението, че не е предоставила достатъчно документи за последните 5 години. 

Все още няма коментари

Още

Въпросителните около катастрофата с Караянчева се увеличават

17.09.2019

Мартин Георгиев

2000 2
Борис Джонсън се уплаши от демонстранти в Люксембург

17.09.2019

75 1
Британците искат Шотландия и Ълстър да проведат нови референдуми

16.09.2019

971

Влез или се регистрирай за да коментираш

×