facebook
twitter

Чужбина

"Боинг" призна за грешка в модела на спрения 737 МАХ

564
 ЕПА/БГНЕС
Редица роднини на загинали пътници от авиокатастрофите в Индонезия и Етиопия вече заведоха дела срещу "Боинг" в американски съд в Чикаго.

Главният изпълнителен директор на "Боинг" призна, че компанията е допуснала "грешка" с проблемната предупредителна система в кабината на модела 737 Max, преди две смъртоносни авиокатастрофи, предадоха агенциите. Председателят и главен изпълнителен директор Денис Мюленбург каза, че "Боинг" не е успял да комуникира „адекватно“ с регулаторните органи и клиентите, но защити софтуера за контрол на предната част на самолета, който е в основата на разследването на произшествията, довели до спирането на полетите с този модел по целия свят. Мюленбург призна, че компанията е допуснала грешка заради това, че не уведомила за дефектна предупредителна светлина на кабината на 737 Max регулаторните органи и клиентите и заяви, че глобалните регулаторни органи разследват това.

Вицепрезидентът на "Боинг" Ранди Тинсет също поднесе извиненията си на авиолиниите и семействата на жертвите на катастрофите със самолети Боинг 737 Max в Индонезия и Етиопия. Вицепрезидентът заяви пред медиите на авиоизложението в Бурже край Париж, че компанията съжалява много за загубените животи при катастрофата на самолета на "Лайън еър" през октомври и на самолета на Етиопските авиолинии през март, при които загинаха общо 346 души. Той изрази съжаление и за нарушенията на въздушния транспорт след катастрофите поради решението да бъдат спрени полетите на всички самолети от серията 737 Max. 

РАЗСЛЕДВАНЕ

Американската федерална авиационна администрация обвини "Боинг", че повече от година не е уведомил регулаторите, че индикатор за безопасност в кокпита на 737 Max не работи. Много пилоти пък са ядосани, че компанията не ги е информирала за новия софтуер.

 

Все още няма коментари

Още

Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4212 33
За едни прокуратурата е бухалка, а за други - чадър

24.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5271 11
Новият зам.-министър с ресор отпадъци оцеля на поста 19 дни

19.06.2020

3643 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×