Quantcast
Беларус погна и здравните работници | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Беларус погна и здравните работници

1 163
 Спутник
Здравните работници в Беларус, които са предоставяли спешна медицинска помощ по време на антиправителствените демонстрации или са се обявили срещу смъртните случаи и нараняванията на протестиращите, са изправени пред жестоки репресии от властите.

Здравните специалисти в момента са в центъра на кризата с човешките права в Беларус, пише в доклад на ''Амнести Интернешънъл''. Десетки медици, които са участвали в протестите срещу властта в страната или са я критикували, са били уволнени, а на мнозина е забранено да практикуват професията си.

Здравните работници в Беларус, които са предоставяли спешна медицинска помощ по време на антиправителствените демонстрации или са давали информация за смъртните случаи и нараняванията на протестиращите, са изправени пред жестоки репресии от властите, заяви организацията. Въпреки острия недостиг на персонал, десетки здравни работници са били уволнени като част от продължаващите правителствени репресии срещу критиците на беларуския президент Александър Лукашенко.

''Амнести Интернешънъл'' описва историите на четирима здравни работници, които разказват как масовите уволнения и лишаване от свобода са допринесли за катастрофалната ситуация в много лечебни заведения.

Една такава история е на Халина, медицинска сестра и дългогодишна активистка, арестувана миналия септември. Администрацията на болницата ѝ казва да подаде оставка. След като отказа, Халина била заплашена от двама мъже, че децата ѝ ще ''изчезнат''. Страхувайки се за безопасността на семейството си, тя напуска и сега не може да си намери нова работа.

Авторите на доклада припомнят и историята на анестезиолога от Спешна помощ Артьом Сорокин, който бе осъден заедно с журналистката Катерина Борисевич за това, че са разгласили информация за смъртта на мирно протестиращия Роман Бондаренко. Сорокин е глобен и получава условна присъда, а Борисевич, освен глобата, е осъдена на затвор.

Oрганизацията призовава международната общност ''да не оставя тази ситуация незабелязана и да се обяви срещу засилващите се репресии в Беларус''.

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

109
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7940
Полицаите извършиха престъпление спрямо протестиращи деца

31.08.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3016