facebook
twitter

Чужбина

Австрия закъса за квалифицирана работна ръка

1082
Илияна Кирилова
Информационните технологии са един от секторите, в който Австрия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри и се налага да внася работна ръка от чужбина.

Три четвърти от предприятията от средния бизнес в Австрия изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка, обяви министърът на икономиката Елизабет Удолф-Щробл, цитирана от в. "Кроненцайтунг" и „Дойче веле“. Данни на оглавяваното от нея ведомство сочат, че 83% от средноголемите предприятия в страната не могат да си намерят необходимите служители, а 40% от същите фирми търпят загуби по тази причина. Над 162 хиляди работни места са незаети повече от половин година, тъй като няма кадри с необходимото образование и познания. Страната е принудена да внася чужди специалисти и Австрийската бизнес агенция вече разработва стратегии за привличането на квалифицирани кадри от България, Румъния, Полша, Хърватия и Гърция.

Специалисти от чужбина ще се набират на кариерни форуми, а от 2020 г. е планирано да стартира и трудова онлайн борса. Най-голяма нужда в момента Австрия има от квалифицирани служители в сферата на информационните технологии, металообработването и електротехниката.

----------------------

"Австрия печели с иновативните си предприятия, високото качество на продукцията и живота, със сигурността и добрите заплати. Тези предимства трябва да бъдат изтъквани, за да привлечем най-добрите специалисти за фирмите тук", посочва министърката на икономиката Елизабет Удолф-Щробл, цитирана в. „Кроненцайтунг“. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш пазач в концлагер е изправен пред съд за малолетни в Германия

17.10.2019

616 7
Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

17.10.2019

3612 93
Лондон и ЕС постигнаха нова сделка за Брекзит

17.10.2019

3177 28

Коментари

fractal

Европейците които не отглеждат свои работници ще отглеждат чужди работници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×