facebook
twitter

Чужбина

Австрия изпадна в тотален политически хаос

978
 ЕПА/БГНЕС
Канцлерът Себастиан Курц (вдясно) предложи на президента Александър ван дер Белен (вляво) да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната АПС.

Австрия изпадна в невиждана политическа криза след края на Втората световна война, предадоха световните агенции. Ситуацията се усложни, след като в понеделник вечерта канцлерът Себастиан Курц обяви, че е предложил на президента Александър ван дер Белен да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Това искане е прецедент в историята на Австрия. Курц мотивира решението си с това, че Кикъл е замесен в събитията от скандалния видеозапис с бившия лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който допреди броени дни беше вицеканцлер на Австрия. По времето, когато през лятото на 2017 г. Щрахе се е срещнал с представилата се за племенница на руски олигарх "Альона Макарова" и ѝ е обещал щедри обществени поръчки и контрол върху най-четения таблоид в. "Кронен цайтунг", Кикъл е бил генерален секретар на АПС. Канцлерът допълни, че отстраняването на Кикъл цели да гарантира пълното разследване по случая с видеото за корупционен скандал, в който бе замесена крайнодясната партия, и да се постигне пълна прозрачност по случая.

В отговор на действията на канцлера Австрийската партия на свободата обяви, че всички нейни министри се оттеглят. Опозицията в лицето на социалдемократите пък поискаха вот на недоверие към правителството на Курц, който ще се гласува в понеделник. Ако към тях се присъедини и АПС, правителството на Австрийската народна партия, дори на местата на напусналите министри да застанат експерти, няма да има мнозинство в парламента, което също ще е прецедент в австрийската история. Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна.

Все още няма коментари

Още

Скъпите тоалетни ще бъдат център за превъзпитание на журналисти
Христо Иванов: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се тук

10.08.2020

7325 74
Проф. Дичев: Властта вече много прилича на комунистическата

07.08.2020

14320 92

Влез или се регистрирай за да коментираш