facebook
twitter

Първа страница

Зоран Заев свали напрежението между България и Македония

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, написа македонският премиер
927
Снимка: Архив

След като събуди антимакедонски тонове в България, премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“. В телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Той обаче поясни в новата си позиция, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“. 

Поправката на премиера Заев идва ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.

Ето пълният текст на извинението към България, в превод на агенция "Фокус":

"Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени. Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника.

Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост. Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат.

Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни.

Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна. Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО?

Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметове: 270 000 българи са с отнето право на глас

19.01.2019

Диян Иванов

838 3
И БСП се зае с ромската интеграция

19.01.2019

263 2
Гешев подгони хавалдарите

19.01.2019

1117 5

Коментари

плямпало

Напрежение винаги ще има. Ще е с променлива интензивност, но никога няма да изчезне докато България не заяви твърдо:

1. Историята на Северна Македония започва от 1945 г.

2. Езикът в Северна Македония е български и не може да се нарича по друг начин.

Forza NATO

Колкото по-твърдо заявява някой нещо, толкова повече напрежение ще има, бъди сигурен.

 

Особено когато твърдо се заявяват несъвсем верни неща, предвид че:

1. Историята на Северна Македония започва от 1945 г.

Май бъркаш история на държавата с история на народа или може би и с друго.

 

Историята на Северна Македония няма как да започва от 1945 г., тъй като преди това там не е имало дупка. Ако имаш предвид историята на държавата РМ / СМ - ОК, но тогава е логичен въпросът, а ние защо не изтрием от историята си периодите на бездържавност?

 

Държавата Северна Македония е приемник на югославската СР / ФНР Македония, която е приемник донякъде на Вардарската бановина на Кралство Югославия и прочие - т.е. трябва да дефинираме какво значи "история на ... (попълнете балканска държава по избор)".

 

Та, история си е имало и преди това, въпросът е со кротце, со благо да бъде добросъвестно редактирана.

И това ще стане някой ден, но вероятно когато вече на никой не му пука.

2. Езикът в Северна Македония е български и не може да се нарича по друг начин.

Езикът в днешната Северна Македония е конструиран върху български диалекти и е много близък до българския, но вече просто не е същият.

За да се твърди към днешна дата "езикът е български", трябва сериозна свръхдоза коктейл от наивин и игнорин.

 

След като беше признато, че сръбският, хърватският, босненският, а и черногорският, и белоруският са отделни езици, нямаме абсолютно никакъв шанс да убедим когото и да било на овой бели свет, че македонският е български.

 

Затова, викам, аре да не заявяваме твърде твърдо спорни неща, а да наблегнем на по-меката соработка.

 

За пореден път се налага да отбележа - македонците не станаха югославяни заради твърдостта на Титовите копои, Голи Оток, Идризово и прочие, а заради турбофолка, плескавиците, купона в общежитията в Сараево, свободния гурбет и прочие благини на югославската долче вита, която ние просто не познаваме.

 

Tiamatt

И още нещо - България трябва да се извини на Северна Македония за фашисткия режим, няма да го нарека окупация, а именно режим - по време на втората световна, който налага по техните земи.

Призъртащ

Та, история си е имало и преди това, въпросът е со кротце, со благо да бъде добросъвестно редактирана.

С една дума си знаете, че без фалшификация на историята нищо не можете да направите. 

 

Езикът в днешната Северна Македония е конструиран върху български диалекти и е много близък до българския, но вече просто не е същият.

И от този храст няма да изскочи заек. Спомнете си за метаморфозата тюрки-славяни и ще разберете по какъв тънък лед стъпвате. 

Forza NATO

Вие сте най-добрите спецове по фалшификациите, най-добре знаеш.

Гого

"Македонски език" - това е български език писан на сръбска пишеща машина!

Призъртащ

Контраатаката е добро оръжие, но вашата е много слаба. Припомням само как един бивш президент на Република България бе осветлен като съчинител на чужди "спомени". 

ablepsia

Нищо не е свалил. Дори не се е извинил.

Тепърва предстоят подобни изцепки, и не само от тогоз.

Никой не ни е крив.

Mavrodinov
Днешното изявление на Заев е добро. Онзиденшното пък бе извадено от контекста. Илинденци са знаели, че нямат шанс да се обединят с България. Затова възприемат по гъвкавата позиция. Свободна Македония, в която всички народи да имат равни права. И изброяват народите : българи, гърци, сърби, албанци, турци, цигани, власи. Но забележете, липсват МАКЕДОНЦИ!
ЧИЧКО СИМИТЛИ

Димитър Кузев, правнук на участник в Илинденското въстание (В-к ”Хроника”):

 

Бесен съм. Чета сайтове на големи, средни и по-малки медии. В повечето се надава тържествуващ възглас, как премиерът на Македония Зоран Заев се бил извинил за думите си отпреди дни за Илинденското въстание. Откъде го взеха това извинение, майка му стара!

Къде в думите на Заев има извинение?! В текстовете, които публикуват медиите няма никъде извинение. Има политическа хитрост, лукавство, замитане, надменност, арогантност и манипулация...

Bacho Кольо

И изброяват народите : българи, гърци, сърби, албанци, турци, цигани, власи. Но забележете, липсват МАКЕДОНЦИ!

Това е твърде интересно. Имаш ли под ръка цитат или линк към горепосоченото изброяване?

потребител_07
снимка на потребител_07

Велизар Енчев: Заев не се извини! Ако Борисов се задоволи с това, македонизмът ще тържествува!

---

Днес електронни и печатни медии в един глас твърдят, че македонският премиер се извинил на българската страна за телевизионното си изявление от 4 август, предизвикало буря от възмущение в България.

Но ако внимателно прочетем в профила му във Фейсбук това “извинение”, поднесено ни на югозападния български диалект, всеки средно интелигентен българин ще разбере, че Зоран Заев изобщо не се извинява.

Нека припомним скандалното изявление на Заев от 4 август т.г.:

“Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…”

А ето и “извинението” на Заев от 10 август, цитирано в оригинал:

“…Да не дозволиме да се враќаме назад. Тоа ни е обврска пред нашите деца. Некогаш можеби не сме доволно внимателни ние политичарите, некогаш правиме и грешки, но ве уверувам дека тоа е само невнимание, затоа што искрено сакаме соработка и пријателство како што тоа го потпишавме во договорот за добрососедство и пријателство…”

Ако някой продължава да твърди, че министър-председателят на Република Македония е поднесъл официално извинение на България, той или не е чел оригиналния текст, или отказва да види горчивата истина.

А тя е очевадна: Изключим ли благодарностите към Бойко Борисов и Екатерина Захариева за лобирането им в Брюксел за членството на Македония в НАТО и ЕС, в нито един пасаж, в нито едно изречение, с нито една дума Зоран Заев не се извинява за антиисторическото си изявление от 4 август, което е дълбоко обидно към паметта на поколения българи, жертвали живота си за свободата на Македония.

Ясно е като бял ден - до този момент българското МВнР не е връчило протестна нота на македонската страна. Защото, ако имаше такава нота, първи щяха да “гръмнат” македонските медии.

Ако българският премиер се задоволи с това “извинение” на Зоран Заев и не нареди на Екатерина Захариева да извика македонския посланик в София, за да му връчи нота, очевидно нямаме нужда нито от външно министерство, нито от външен министър, нито от българско посолство в Скопие.

Това не е държава, а протекторат, управляван от генерал-губернатор и населяван от послушен народ с петвековен стаж по покорство. Протекторатът и бандустанът нямат дипломация!

 

 

Велизар Енчев

http://epicenter.bg/article/Velizar-Enchev--Zaev-n...

потребител_07
снимка на потребител_07

След изказването на Заев за Илинденското въстание и липсата на официална реакция от българска страна

 

Боян Чуков: Дядо ми днес би казал: „Господа, вие или сте глупаци, или сте обикновени продажници!“

---

През 1946 г. Георги Димитров посещава корабостроителницата в Бургас. Той говори за македонска нация на общо събрание пред работниците.

 

След речта на Георги Димитров моят дядо Богдан Чуков взема думата и казва пред всички:

„Гошо, ти или си глупак, или си провокатор!“.

 

Ако днес бе жив съм сигурен, че след изказването на Зоран Заев за Илинденското въстание и липсата на официална реакция от българска страна, Богдан Чуков би казал на днешните управляващи в София:

„Господа, вие или сте глупаци, или сте обикновени продажници!“

-

http://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Dyado-mi...

 

Tiamatt

Щом не е македонско, то значи е българско! Косвено признават, че са българи ли? Хехех.

Влез или се регистрирай за да коментираш