facebook
twitter

Първа страница

Засега Западна Европа няма да връща мигранти в България

МВР ще строи кризисните бежански центрове въпреки бурните протести
522
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Няма непосредствена опасност Западна Европа да започне да ни връща мигранти, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Въпросът стана актуален, след като европейски съд разреши на Германия да връща мигранти към първата държава, която те са пресекли.

"Това е една от основните теми на Съвета по вътрешни работи и правосъдие, в който ще участвам, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС", каза вчера той, цитиран от Фокус. "В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме, и това, което ще свършим за страните в ЕС, че ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия“, обясни Маринов. Премиерът Бойко Борисов провел разговор по въпроса с министъра на вътрешните работи на Германия миналия петък. 

МВР ще строи кризисните мигрантски центрове в Елхово, Любимец и Малко Търново независимо от бурните протести на местните хора, стана още ясно от думите на вътрешния министър. Според него те се изграждали за евентуална мигрантска криза и били ангажимент, поет от България при получаването на 160-те милиона евро спешна помощ от ЕС. "България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за справяне с мигрантската криза. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск", обяви Маринов "Това, че ние сме овладели натиска по българо-турската граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита“, добави още той.

Не така обаче мислят хората от Малко Търново и Елхово, които от няколко дни протестират срещу това решение и дори блокираха за кратко пътища и граничен пункт. Опитите на МВР да ги успокои преди два дни удари на камък. Хората твърдят, че никой не ги е питал, преди да пусне обществената поръчка за изграждането на въпросните центрове. 

Става дума за поръчка за 9 313 900 лв. без ДДС за три места с общ капацитет за настаняване за 3000 души. В момента са заети едва 10% от наличните над 5000 места. Маринов потвърди, че миграционният натиск към страната е далеч по-нисък в сравнение с нивата от 2014 и 2015 г., като основният поток идва не през Турция, а през Гърция.

 

ПРОВЕРКА

ОЛАФ проверява обществена поръчка на МВР за доставка на 290 високопроходими автомобила, потвърди Младен Маринов. Тя е на стойност 20 млн. лв. и е сключена при служебното правителство на Румен Радев. „Има такова разследване. Ноември месец идва комисия от ОЛАФ, началото на 2018 г. също идва такава комисия. Разследването е по сигнал до ОЛАФ. Разпоредил съм на дирекциите, които се занимават с обществени поръчки, да оказват пълно съдействие с документи и достъп до информация“, обясни Маринов, като добави, че не се знае кой е подал сигнала.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Комисията за лични данни ще бави максимално глобата за НАП
НАП призна, че пробойната е и огромна, и опасна

18.07.2019

Юлиана Бончева

2699 4
Службите си намериха виновник за хакерската атака

18.07.2019

Мартин Георгиев

1749 3

Коментари

маргаритка2

Хубаво, построяваме концентационните лагери.

 

Бараките щели да бъдат контейнери, лагерът затворен тип - полицаи щели да пазят местното население. Вероятно същите, които днес са във всяко селце и вече пукнато престъпление не се случва.

 

А после?

 

Не може да ги държат заключени вечно, нали?

Значи, пускаме ги, всеки се оправя сам.

buratinob

.....

buratinob

Гуантанамо?

Може, може.

Такива "демократични" достижения трябва да се разпрострат по целОт свет.

Shaaban_bin_Robert

Ще връштат само тия, които не слушат.

19namo

България- Диарбекир на Европейската империя.

Manrico
снимка на Manrico

Гуантанамо?

Може, може.

Не може! Гуантанамо е много специален затвор - заобиколен е от социалистическа Куба (която наскоро видях за кратко като турист). Поради което няма опити за бягство. От затвори на остров, заобиколени от бурно море с акули, са се опитвали да бягат, от затвори насред пустиня са се опитвали, от затвори насред арктическа тайга са се опитвали. Има различни сведения за успеваемостта на тези опити. От Гуантанамо към кубинския социализъм никой не се е опитал да избяга. Лошо било, тежко било, измъчвали ги. Обаче си налягат парцалите, макар и в строг затвор, но в база на САЩ, вместо да бягат към социализма в Куба.

Гларyс

Това печели жълтата фланелка...

Доц.Трътлев

И то на всичките етапи.

slavabg

Може ли пълен разчет на тия 160 млн. евро до стотинката? Да не и тия да са у артекс?

 

... ние брада нямаме, който е взел пари - да си ги връща! 

buratinob

Засега Западна Европа няма да връща мигранти в България

 

За сега и аз съм млад, умен, красив и богат.😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×