facebook
twitter

Първа страница

За първи път свалят ректор заради плагиатство

907
БГНЕС

Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев ще бъде отстранен от поста заради плагиатство . Това ще се случи след решение на новосформирана в МОН комисия, която следи дали в научния труд има текстове, които са заимствани от чужди автори, без да се цитират. Комисията се е задействала по сигнали. Временно ще бъде назначен служебен ректор, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Варненският професор е ползвал в нарушение научен труд от университета в Белфаст, в който са изследвани метални сплави. Книгата е публикувана през 2010. Трудът на Росен Василев излиза през 2015 година. Установено е, че цели таблици са директно копирани, без да се позове източникът

Констатацията на преписването на Росен Василев е направена след прецизна проверка на специалисти в неговата област, които са предали резултатите си на Комисията по академична етика към МОН. Тя се състои от 5 души като 4 от тях са гласували категорично, че плагиатство има, а само един е бил против. Проф. Василев е подал възражения, че хората, които са го проверявали, са били в конфликт на интереси с него, но комисията не е установила подобно нещо. Всички те са от различни университети. 

Техническият университет Варна защити обвинения в плагиаство на представени дисертационни и научни трудове ректор Росен Василев. В официална позиция те изразиха възмущението си от доклада на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. От университета твърдят, че бившият ректор проф. Фахри и бившия ръководител на Центъра за развитие на академичния състав проф. Минчев са подели масова кампания за оклеветяването на настоящия ректор Росен Василев. Според тях те са подали 16 разнородни, взаимно противоречащи си сигналадо МОН.

Предишният случай на ректор, който бе уличен в плагиатство, бе прословутият шеф на свищовската стопанска академия проф. Величко Адамов. Той бе уличен, че е преписвал трудове на френски икономист. Въпреки това обаче, Адамов успя да изкара пълните си два мандата, тъй като до тогава, според закона, плагиатство можеше да се докаже единствено ако основният автор на трудовете си потърси правата в съда, а французинът не го е направил. Министър Вълчев уточни, че се работи по още три сигнала за плагиатство, но все още няма резултати.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НОИ обяви ощетяването на 31% от хората за "неутрален" ефект

19.03.2019

Искра Ценкова

816 3
Созопол внезапно се озова в черния списък на закъсалите общини

19.03.2019

Мила Кисьова

406
Висша служителка на ЕК се самоубила заради натиск да укрива факти

19.03.2019

626

Коментари

Хр_Атанасов_2

Всичкото професоря, родени приблизителна след плюс/минус 1930 год и хабилитирани по време на НРБ, са за плагиатство петимни... и подсъдни... Преписваше се /Преписвали са на поразия най-паче от руски източници, без цитирания. За жалост - трендът е същият. Копу-пасте... - и приема се.... "Елементарно, Уотсън!"....

hamel

Серьозно! Ама Ваша милост е голяма работа, изглежда. Бихте ли споделил, кво сте написал?!

ablepsia

Росене Василев, ти ли си? 

Vinkel

Требе ли човек да е Микеланджело, за да може да разпознае флашификат??

TheBahurKing

Хамеле, чакаме те два дена да кажеш за този - верно ли е, или не.

RRZ4

Има Бог! 

 

На тарикатлъка да се отвръща безкомпромисно!

 

Срам!

Ь

Уау...

 

 

Получи ли ми се?

Ь

Установено е, че цели таблици са директно копирани, без да се позове източникът

Назове?

Vinkel

Много бих се поинтересувал от Дипломната Му работа. Или в пожарникарския факултет не пишат такива работи??

indiec

Този закон (предвидливо) не важи със задна дата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×