facebook
twitter

Първа страница

Всеки трети държи да гласува с "преференция"

Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3 процента, сочи проучване на "Екзакта"
331
Екзакта рисърч
Изследването е проведено в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп" между 19 и 28 февруари 2019 г. чрез интервюта по домовете на 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 населени места.

 

Близо една трета от хората с право на глас заявяват, че държат да гласуват с преференция. Това показва ново проучване на "Екзакта". Агенцията отбелязва, че 28.4% искат да имат възможност да посочват своя фаворит, независимо че партиите още не са подредили и обявили листите си за изборите за евродепутати. 

Резултатите от социологическото допитване идват на фона на намеренията на ГЕРБ и ДПС да зачеркнат правото на избирателите да пренареждат партийните "селекции". Преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика и мотивира немалко избиратели у нас да отидат до урните, коментират от "Екзакта". Само 15.2% от анкетираните казват, че не биха отбелязали преференция в бюлетината. Голям е делът на колебаещите се - 39 на сто. 

Резултатите от допитването показват, че ГЕРБ остават на първо място по брой избиратели - 22.2% от имащите право на глас, но БСП им "диша във врата" с по-малко с 19.4 процента. ДПС и "Обединени патриоти" са с изравнени резултати - 6.9 срещу 6.4 на сто. Това обаче важи само в случай, че трите партии в малката коалиция се явят заедно и на европейския вот,  което е под въпрос. 

Според "Екзакта" и при десните сили съединението би направило силата. При самостоятелно участие "Демократична България" би получила 2.5%, СДС - 1.3%, а РБ -  1 процент. Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, но актуалните данни показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако са разделени, коментират социолозите.  

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

25.05.2019

Алиса Иванова

258
Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

25.05.2019

319
Варна светкавично срина къщата, компрометирала новия булевард

25.05.2019

457 5

Коментари

генек

Преференции има предостатъчно - за подреждащите листите. Другите - да го ду... Да си траят и гласуват по списъка и под строй...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×