facebook
twitter

Първа страница

Всеки трети държи да гласува с "преференция"

Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3 процента, сочи проучване на "Екзакта"
333
Екзакта рисърч
Изследването е проведено в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп" между 19 и 28 февруари 2019 г. чрез интервюта по домовете на 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 населени места.

 

Близо една трета от хората с право на глас заявяват, че държат да гласуват с преференция. Това показва ново проучване на "Екзакта". Агенцията отбелязва, че 28.4% искат да имат възможност да посочват своя фаворит, независимо че партиите още не са подредили и обявили листите си за изборите за евродепутати. 

Резултатите от социологическото допитване идват на фона на намеренията на ГЕРБ и ДПС да зачеркнат правото на избирателите да пренареждат партийните "селекции". Преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика и мотивира немалко избиратели у нас да отидат до урните, коментират от "Екзакта". Само 15.2% от анкетираните казват, че не биха отбелязали преференция в бюлетината. Голям е делът на колебаещите се - 39 на сто. 

Резултатите от допитването показват, че ГЕРБ остават на първо място по брой избиратели - 22.2% от имащите право на глас, но БСП им "диша във врата" с по-малко с 19.4 процента. ДПС и "Обединени патриоти" са с изравнени резултати - 6.9 срещу 6.4 на сто. Това обаче важи само в случай, че трите партии в малката коалиция се явят заедно и на европейския вот,  което е под въпрос. 

Според "Екзакта" и при десните сили съединението би направило силата. При самостоятелно участие "Демократична България" би получила 2.5%, СДС - 1.3%, а РБ -  1 процент. Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, но актуалните данни показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако са разделени, коментират социолозите.  

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел даде на София изходна виза от 12-годишния мониторинг
За ЕК проблемите в България са малки, успехите - големи
Брюксел подкоси Румъния, като я остави под наблюдение

23.10.2019

190 2

Коментари

генек

Преференции има предостатъчно - за подреждащите листите. Другите - да го ду... Да си траят и гласуват по списъка и под строй...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×