facebook
twitter

Първа страница

Търговската война САЩ - Китай заплашва с тежки последствия света

ООН предупреди за валутни войни, загуба на работни места, скок на безработицата, ако Вашингтон накаже Пекин с високи мита
1320
ЕПА/БГНЕС
В Източна Азия се очаква свиване на износа на стойност 160 млрд. долара в резултат на повишаването на американските мита за китайските стоки, сочи анализ на ООН.

Тежки последици за световната икономика ще има от решението на САЩ да повишат митата за китайските стоки от март, предупреди ООН, цитирана от Би Би Си. Вашингтон се готви да вдигне тарифите, които в момента са 10%, на 25% от 1 март, ако не бъде постигнат значителен напредък в търговските преговори с Пекин. Заплашени са китайски стоки на обща стойност 250 млрд. долара.

"Последиците за цялата международна търговска система ще бъдат силно отрицателни", заяви на пресконференция Памела Кок-Хамилтън от Конференция на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Анализите показват, че скокът на американските тарифи и ответните мерки от страна на Китай ще предизвикат икономически спад заради нестабилността на финансовите пазари и на пазарите на суровини, а предприетите от компаниите действия за адаптиране ще окажат натиск върху световния икономически растеж. "Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, което пък ще доведе до загуба на работни места, по-висока безработица...", подчерта Кок-Хамилтън. 

По-високата цена на търговията между САЩ и Китай ще накара компаниите да се откажат от сегашните източноазиатски компании за доставки, но въздействието на митата няма да облагодетелства американските фирми. Според изследването на UNCTAD американските компании ще успят да се възползват само от 6% от засегнатия китайски износ, а китайските фирми ще запазят 12% от сегашната търговия въпреки по-високите разходи. Други държави могат да овладеят приблизително 82% от стойността на засегнатия китайския износ за 250 млрд. долара и 85% от американския износ за 85 млрд. долара, ударен от високите мита. ЕС ще успее да овладее 70 млрд. долара от търговията между САЩ и Китай според ООН. 

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Северна Корея не е прекратила изпълнението на ядрената и ракетната си програма, се казва в поверителен доклад, изготвен от Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН. Пхенян активно работи, за да се защити от евентуални военни удари. През миналото лято лидерът на КНДР Ким Чен Ун се ангажира да сложи край на ядрената програма на страната. Инспекторите на ООН обаче са констатирали, че Пхенян "използва граждански съоръжения, включително летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети с цел да предотврати поразяващи удари срещу малък брой идентифицирани обекти за производство и сглобяване на ракети и ядрени оръжия". Освен това КНДР продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност с трансфери от кораб на кораб на петролни продукти и въглища. Тези нарушения правят неефективни санкциите на ООН.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

160 1
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

51
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

23

Коментари

Емил Станоев

Митата се отразяват на покупките на дребно . Това ще засегне американците най-вече.Щото не мога да се сетя освен гмо соята какво сащ продават в Китай !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×