facebook
twitter

Първа страница

Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

1772
Pixabay
Новите данни за нетната миграция в Швейцария бяха представени на фона на дебатите за намаляване на броя на чужденците, които се установяват в алпийската държава.

Швейцария вече не е привлекателна за имигрантите от ЕС, отчита местната Служба по миграцията в доклада си за 2018 г., съобщи електронното издание „Локал”. Нетната имиграция в Швейцария на граждани от ЕС и от държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (в нея членуват Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) е достигнала 33 088 души през миналата година. Това е наполовина по-малко от достигнатия преди пет години пик от 60 957 мигранти, които пристигнаха в алпийската държава след влизането в сила на двустранно споразумение с ЕС за свободно движение на хора през 2002 г. Миналата година нетната миграция в Швейцария е била само с 0.3% по-висока спрямо 2017 г.

Данните за сравнително ниската нетна имиграция бяха представени, докато в Швейцария тече дебат по темата. Консервативната Швейцарска народна партия от години се опитва да прокара инициативи, чрез които да се противодейства на двустранното споразумение с ЕС, за да може алпийската държава да има последната дума относно броя на влезлите в страната имигранти.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите най-после прозряха, че "безплатното" саниране е нечестно

21.05.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

72
Елена Йончева атакува Борисов през братовчед му Радо

21.05.2019

Таня Петкова

41
Кьовеши: В Югоизточна Европа не се свенят да крадат от еврофондове

21.05.2019

32

Коментари

peniko

А бе тя си е бая привлекатена, ама пустите му швейцари не канят суля и пуля да им тъпчат теменужките в дворчетата (за ралика от някои други). Та кога гроздето е високо става кисело.

HerrSpeck

 Нема социални помощи за многодетни майки

Nickolas

Имигрантите, за които в случая става дума, не са от брадатите, а са германци, българи, холандци, чехи, португалци, румънци и пр.

Швейцария е страната в Европа с най-много чужденци на глава на населението.

През 2018 година чужденците (не от ЕС) са били в Швейцария 25% от населението - сърби, сръбски цигани, албанци, македонци, афганистанци, араби от всички рацветки, черни, получерни, латиноамериканци и пр. и пр.

Nickolas

И точно за европейските имигранти Швейцария, казват, не била вече привлекателна. Ама не обясняват защо. В Швейцария има три неща заради които си струва да се живее там.

1. Въздухът е прекрасен, даже в Цюрих. Да не говорим за по-малките населени места.

2. Водата от крана е по-хубава от всяка позната марка минерална вода.

3. Данъците са по-ниски от навсякъде в ЕС.

---

Като се добави, че има ред, правосъдие и по-малко бюрокрация от в повечето страни на ЕС, става даже много привлекателна за живеене. Да не се забравя, че като се живее и работи там, се придобива и швейцарска пенсия - разбира се според това кой колко си плаща за пенсия.

Но щом някой е решил, че не е привлекателна - значи не е.

Обаче като отида в болница в Швейцария - няма един швейцарски лекар освен, най-много, шефа на болницата. Всичко германци. Сестрите половината германки, другата половина от ЕС. Швейцарките работят по кухнята, в кафетерията на рецепцията ...

HerrSpeck

 Единствено за данъците не съм много сигурен че е така ~ 40 % от заплатата(от опит)

vlaseto
снимка на vlaseto

Отърваха се швейцарците. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×