facebook
twitter

Първа страница

Румънското председателство на ЕС изправи на нокти Брюксел

Юнкер се усъмни в способността на Букурещ честно да води преговори между държавите членки
4038
ЕПА/БГНЕС
Румъния ще бъде начело на ЕС в изключително важни 6 месеца за бъдещето на Европа.

Политически нестабилната Румъния, която от 1 януари пое председателството на Съвета на ЕС, предизвиква сериозни опасения в Брюксел дали ще успее да се справи с поверената й отговорност. За първи път в последното десетилетие държава, която поема председателството, предварително е обвинявана, че не е добре подготвена, коментират информационните агенции. Румъния оглавява ЕС в изключително важен момент, тъй като на 29 март предстои Великобритания официално да напусне Общността. Освен това през пролетта предстоят избори за Европарламент, от които пък ще зависи и съставът на новата Европейска комисия. 

Румъния е раздирана от вътрешнополитически конфликти, които пречат на нормалното функциониране на държавата. Не стихват протестите срещу спорните промени в съдебната система и законите, като някои от тях целят да оневинят корумпирани политици. От две години управляващите социалдемократи демонстрират, че най-важният им приоритет е да предпазват корумпираните политици от влизане в затвора, а също така полагат усилия за подкопаване основите на правовата държава, коментира "Дойче веле".  Задълбочават се конфликтите между румънското правителство, което президентът Клаус Йоханис обвини в липса на готовност да води ЕС, а лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня контраатакува, че подобни оценки са национално предателство. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер си позволи публично да изрази съмнения, че Букурещ вероятно не е наясно какво означава да застане начело на ЕС, както и се усъмни в способността на румънците да бъдат честни посредници в преговорите между държавите членки - една от основните дейности, изпълнявани от страните, оглавяващи Общността. Малко преди началото на румънското председателство ЕК представи поредния си доклад  по механизма за наблюдение на борбата с корупцията, който беше изключително критичен и отчете сериозни слабости, отстъпление от постигнатите резултати и нови препоръки към властите.

 

 ПРИОРИТЕТИ

Девизът на румънското председателство е "Сближаване - обща европейска стойност". Идеята е "европейският гражданин" да бъде в центъра на провежданите политиките, които имат пряк и положителен ефект върху живота на хората. Румъния ще работи за по-голяма интеграция в ЕС  за преодоляване на разделенията между старите и новите членове на ЕС. Сред приоритетите на Румъния също са интеграцията на Западните Балкани, източното партньорство и усилията за приближаване на ЕС до Молдова, Украйна и Грузия.

 

------------

На 29 март Великобритания официално напуска ЕС

Ключови думи:

Румъния, ЕС
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел дава 525 млн. евро за проекти в отбраната

19.03.2019

328 4
Страните от ЕС приеха да защитават лицата, подали сигнали за нарушения

15.03.2019

489
ЕП иска да спрат преговорите за членство на Турция в ЕС

13.03.2019

1137 51

Коментари

Кире

Има толкова много други и по-важни неща, които ще трябва да се случат по време на това председателство, че Брекзит е малка гроздова... Например едно огромно споразумение с Африка, Карибите и страните от Пасифика за много, ама много пари. Британците бързаха да се приключи с това, докато са още в ЕС и дори в преговорите стоеше въпрос дали напускането да не е пълно и то точно с тая цел. Само че именно през 2019 г. споразумението ще бъде завършено.

 

 

Гларyс

Румънците имат ли си министерство на преЦедателството?

Bacho Кольо

"Сближаване - обща европейска стойност"

Бахти и празнословието!

 

Да ме извинят комшиите, ако горното е плод на некадърен превод...

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

"Сближаване - обща европейска стойност". 

Cohesion, a common European value. Ценност, вероятно.  Не стойност.

ablepsia

"Cohesion" е "сплотеност", "съгласуваност", "единство", "споеност", а не "сближаване".

 

Тъй  че преводът "Сближаване - обща европейска стойност" е не само неверен, но и напълно лишен от смисъл.

Нищо изненадващо впрочем за равнището на днешното ни новинарство.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Всеки превод в случая би бил подвеждащ.

 

Като кажеш "Кохезията - обща европейска ценност", веднага става ясно за какво иде реч - за кохезионните фондове, чрез които трябва да се сближава жизненото равнище на държавите членки.

 

Та намекът е тия фондове да се запазят и дори увеличат в бъдещия бюджет на ЕС.

ablepsia

трябва да се сближава жизненото равнище на държавите членки

 

Жизненото равнище не се "сближава", а се изравнява, уеднаквява и т.н.

 

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%81%D0%B1%D0%BB%D...

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Никой никога не си е поставял за цел изравняването или уеднаквяването на жизненото равнище в 28-те държави членки на ЕС, тъй като това е абсолютно невъзможно.

 

Целите на кохезионната политика са известни:

 

Основният замисъл зад създаването на т.нар. Кохезионна политика в рамките на ЕС[1] е да се постигне сближаването между отделните региони в Съюза. Кохезионната политика работи с помощта на няколко целеви фонда на европейско ниво, които насочват безвъзмезден ресурс (на проектен принцип) към по-слабо развитите страни и региони.

Преди да започнем да търсим отговор на горните въпроси, трябва да уточним какво точно се разбира  под „кохезия” или сближаване. В рамките на ЕС и за целите на Кохезионната политика най-често се гледа доколко БВП на човек от населението в районите, които получават еврофондове, се приближава до средноевропейското ниво. Ако се приближава (в паритет на покупателната способност), то се приема, че има кохезия и обратно.

 

https://ime.bg/bg/articles/doprinasyat-li-evropeis...

 

 

сближавам

[гл.] приближавам, съединявам, присъединявам, допирам, слепим, поставям в съприкосновение, събирам, прилепям, долепям, доближавам, свързвам

[гл.] сприятелявам

генек

Грижи за фикцията... Илюзията е важна...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Stern

Как няма да ги изправи на нокти?

Нали сравняват с нашето - цяло министерство с тежащ на мястото си министър, ката ден благодарности към другаря цар на републиката. Е, имаше някакви кресливи майки с уж болни деца, колкото на някой да не му заприлича на недомократизъм.

Леля_Стойка_III

"Кохезия" - любимата дума на всеки евробюрократ или ЕС-експерт

Влез или се регистрирай за да коментираш

×