facebook
twitter

Първа страница

Румъния ще амнистира корумпирани, за да разтовари затворите

417

Румъния обмисля да амнистира политици, които излежават присъди за корупция, за да реши проблема с препълнените затвори, съобщи в интервю за Би Би Си външният министър Теодор Мелешкану. Той припомни, че има наказателна процедура на ЕС срещу Румъния заради условията в центровете за задържане и излежаване на наказанието. Като един от начините той посочи въвеждането на електронни гривни, които затворниците да носят, докато са на по-лек режим.

Проектът на Социалдемократическата партия, който трябва да е готов до 15 януари, ще се отнася за злоупотреба със служебно положение и други корупционни практики, за които се предвиждат до 10 години затвор. Лидерът на партията Ливиу Драгня, който също има присъда за корупция и заради това не можа да стане премиер, заяви, че законът е нужен заради "злоупотреби и несправедливости", извършени в миналото. "Защо амнистията и помилването са богохулство? Не се страхувам да казвам тези думи. Ако някой намери други законодателни мерки, друг курс на действие, за да поправи несправедливостта, ще има пълната ми подкрепа и тази на партията", заявил той пред ръководството на партията.

"Евронюз" смята, че подобни намерения могат да съживят протестите от зимата на 2017 г., когато стотици хиляди румънци излязоха по улиците на много градове заради планове за декриминализиране на някои нарушения. Срещу проекта се обявиха президентът Клаус Йоханис, главният и антикорупционният прокурори на Румъния, както и неправителствени организации.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никой не поема отговорност за гигапробива в националната сигурност

17.07.2019

Александър Колев

1834 25
Политици, съдии, прокурори и мениджъри са групирани в специални папки в НАП

17.07.2019

Юлиана Бончева

2984 11
Граждани и бизнес от години предупреждават за пробити системи

Коментари

Хулиган

Румъния ще амнистира корумпирани, за да разтовари затворите

Хубавото, че в нашия си бантустан този проблем не стои.

Корумпираните са си на свобода.

Само кметицата на Младост ни отсрамва...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

Залез

Толкова ли много корумпирани политици има в румънските затвори? Щото 20-30 човека нищо няма да разтоварят,

Гларyс

По-скоро търсят как да ги измъкнат... 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×