facebook
twitter

Първа страница

Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност, каза проф. Анастас Герджиков
2219
Илияна Кирилова
"Безобразието се превръща в традиция", коментира ректорът на СУ навика на политиците да оглавяват празничното шествие за 24 май

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков разкритикува политиците, които оглавиха шествието за 24 май в София. Празничното шествие започна от Ларгото и продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

„Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция“, каза проф. Герджиков по време на академичното тържество на университета, цитиран от БНР.

Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите на външните работи Екатерина Захариева и на културата Боил Банов, както и депутати от БСП и ГЕРБ.

„През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и затова не знаят какъв е неговият ред - винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник. Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност. Затова днешният празник е толкова ценен, всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила“, продължи проф. Герджиков.

 

Словото на Анастас Герджиков можете да прочете тук

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта внезапно се стресна от ситуацията в Сирия
София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

15.10.2019

Алиса Иванова

650 1
Държавата не контролира продажбите на лотарийни билети

15.10.2019

Йоана Петрова

3662 10

Коментари

Дагоев

Традицията повелява да са на трибуната, но след като взривиха мавзолея не могат да си намерят място.

ДpaгaнOxpидcки

Да! ☝️😂

аванти дилетанти

Ми дай да построим нов, щом това е проблема. Кого ще сложим вътре, обаче?

Опасявам се, че ректора говори за други традиции.

пенка пенева

"Пази боже сляпо да прогледа!"

SvSophia
снимка на SvSophia

Мдам, кое е по-зле: да присъстват и да застанат отпред (по примера на Плевнелиев май), или изобщо да не присъстват като Него и Цветанов (по чието повеление са раздавани в тоя момент в предизборните щабове на ГЕРБ храни или дърва за огрев на електоралните единици в Момчилградско според жалбата на ДПС в тамошната ЦИК - тва не е купуване на гласове обаче, сакън)?

muncho1876

 А може би трябваше да оформят редичка - политик-културтрегер- духовник:). Когато липсва съдържание, какво значение има формата? Всеки тежи с качеството на работата, която върши, а не кой "изпъква" по-напред на "сцената". Добрите "сценаристи" ги няма у нас,  а и в Европа изчезнаха. Все по-лоши "представления" гледаме.

аванти дилетанти

Доколкото виждам на снимката точно такава редичка е спретната.

LEFT

Едва ли някой би попречил на ректора да върви в първата редица. Да бъдат добри учените не само да критикуват след събитията, а да се борят в България да има други приоритети и то не само на манифестациите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×