facebook
twitter

Първа страница

Пострадалите при взрива в Хитрино ще трябва да връщат пари

1628
МВР
2 години след взрива в Хитрино продължават разправиите между пострадалите и кметството. Наказани за трагедия все още няма

С пореден абсурд се сблъскаха пострадалите при взрива на цистерна с пробан-бутан на 10 декември 2016 г. жители на Хитрино. Те трябва да възстановят парите, които са били похарчени за поставяне на дограма на разрушените им къщи, съобщи Нова телевизия. Става дума за четири сгради, които първоначално са били предвидени за ремонт, а впоследствие - за изграждане наново.

На 11 декември Турхан Сали получава писмо от Община Хитрино, че трябва да върне дограмата, поставена на старата му къща. Тя се намира на метри от жп катастрофата. "Беше каменна зидария и нямаше как да се ремонтира. През пролетта на 2017 г. бяха поставени прозорци и врати и така живяхме до лятото. През септември ни казаха, че къщата ще се събори и ще се построи наново", обясни Турхан. Никой не му е казвал да запази дограмата. Той изнесъл багажа си, а по време на събарянето на сградата бил на работа. 

Жената, която живее в съседство - Айнур Сали, също получила покана за възстановяване. Когато разбрала, че къщата й ще бъда съборена, за да я изградят наново, тя отишла да живее в съседно село. Когато се върнала, работниците й обяснили, че изхвърлили всичко, както и дограмата.

Йонка Делева също трябва да върне в общината дограма от старата си къща. Тя казва, че имало обаждане от кметството - за да кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат. Синът й намерил фирма, която да свали дограмата и на въпрос към кметството къде да я занесат, им отговарят да я складират където намерят. В един момент обаче дограмата изчезнала.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посочи, че вероятно се касае за недоглеждане от страна на общината, която не предупредила собствениците, че трябва да пазят дограмата. "Трябва и собствениците да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето в последствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд "Социална закрила", казва той. Той уточнява, че се касае за 4 подобни случая, а общата сума е около 7-8 хиляди лева.

Пред NOVA изпълнителният директор на фонд "Социална закрила" Марина Сандова посочва, че целта не е да се ощетят лицата, защото те са пострадали и без това много от инцидента. Тя посочва, че към фонда собствениците не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да обезвъзмездят хората.

 

Бавно и безславно

При взрива на цистерната в Хитрино загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Разрушени са цели улици и сгради. Цялото село бе евакуирано заради заплаха от обгазяване.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали влака, който дерайлира. Те бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата. Делото срещу тях започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за  катастрофата беше висока скорост. Впоследствие бе представена експертиза, че причината за взрива е горяща печка близо до ж.п. линията.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов
Засега се връщат 3 г. на ощетените от пенсионната формула

21.03.2019

Искра Ценкова

167
Ердоган разпали дипломатическа криза с Австралия и Нова Зеландия

21.03.2019

192

Коментари

mi6osp.

Могат да ги взривят пак, с едно по-дребно взривче, колкото да нямат да връщат.

amalin

Що не ги осъдиха да плащат за катастрофата? Ако не живееха там, нямаше да пострадат и сега да искат пари.

levent
  • Големи експерти са направили оценката и са намерили виновника за катастрофата:запалената печка! Възможно е топлината на печката запалена на едва 50-или 100 м от жп линията да е нажежила релсите в студеното декемврийско утро, и причинявайки влака да дерайлира  и последвалия взрив. Откритието на века е достойно да бъде номинирано за Нобелова награда за физика и химия едновременно. Следва да се забрани паленето на печки в населени места откъдето преминават влакове. На следващия етап от експертизата трябва да се покаже дали паленето на кибрити, свещи или пък включването на домакински уреди или осветителни тела не създава подобен риск и при подозрения от такъв ефект да бъде забранено паленето на огън и ползване на електричество в рискови райони покрай жп линиите
LEFT

Както винаги калпава работа на общината. Ако наистина се грижеше за хората и дарените пари, сама би опазила и прибрала дограмите. Нали е длъжна да следи всяка стотинка как се харчи. Но така - куче влачи, диря няма...

вила

Що така си спомням ездни неща:

1,Премиерът Борисов една седмица прекара в Хитрино да изпочвал от една цистерна пропанбутан.Цяла седмица и без маска?!

2,Една седмица източвал газ от една цистерна?!

3,Премиерът съобщи,че от правителството му и от Брюселс са  дадени 31 млн.лева.Къде са тези пари?

4,Дарени са 3 млн-лева.Какво е направено с тях?

SvSophia
снимка на SvSophia

Някой разумен човек да е очаквал друго в държавата Пожарникария, подмандатна територия на втората секретарка на третия заместник на представителя на някои работи в САЩ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×